Iz mog ugla 2020

Italija 2020 | „Fai rumore“ iz mog ugla

Četrdeset i šesti predstavnik ove zemlje sa jednom od najdužih evrovizijskih tradicija trebalo je da bude Antonio Diodato sa pesmom Fai rumore.

https://youtu.be/TA57rugucwk

Antonio je rođen u Aosti, severozapadnom delu Italije 1981. godine. Interesovanje za muziku pokazivao je još kao dete, a instrumenti na kojima se upoznavao sa muzikom bili su najpre violina, a kasnije i gitara. Kao tinejdžer bio je član benda koji je sam oformio, a kao dvadesetogodišnjak putuje u Stokholm radi snimanja pesme Libiri u saradnji sa producentima Sebastijanom Ignosom i Stivom Angelom, inače sada članovima veoma uticajne grupe „Swedish House Mafia“. Nakon ovoga Antonio se vraća u Italiju, gde je završio studije televizije i novih medija u Rimu.

Karijeru gradi sitnim koracima još od 2007. godine, a prvi primećeniji uspeh stigao je sa pesmom Ancora un brivido (2010) koja se vrtela po radio stanicama i ponekom muzičkom šouu. Zahvaljujući njoj, upoznaje uticajne ljude iz muzičkog sveta Italije — poput Danijela Tortore, koji mu je ponudio da mu producira prvi ozbiljniji album i tako ga svrsta u muzičke profesionalce.

Od tada Antonio je objavio dosta uspešnih pesama i albuma, a poslednji je objavljen u februaru ove godine — skoro odmah nakon pobede na festivalu „Sanremo“. Zanimljivo je da je pobednička kompozicija Fai rumore tek četvrti singl sa ovog albuma, koji nosi naziv „Che vita meravigliosa“.

10 FUN FACTS

 1. U Evropipostoje tri aktivna vulkana, i sva tri se nalaze baš u Italiji. U pitanju su vulkani Etna, Stromboli i Veziv.
 2. Svi znamo da je Italija poznata po pasti, ali od kada? Istorijski spisi beleže da se pasta pominje još od četvrtog veka pre nove ere! Tadašnja pasta nije bila baš ista kao savremena, ali evidentno je da ima jako dugu tradiciju. A da li ste znali da je baš italijanska pasta bila povod da se izmisli viljuška?
 3. Zahvaljujući Italiji danas imamo Pesmu Evrovizije! Italija jeste jedan od osnivača ovog festivala, no nije tajna da je cela Evrovizija nastala na patentu festivala „Sanremo“ koji se održava i danas i služi kao nacionalna selekcija. Prvi „Sanremo“ festival održan je čak davne 1951. godine.
 4. Italija je osma ekonomija na svetu po snazi. Čak 60% prihoda dobija od izuzetno razvijenog turizma — svake godine Italiju poseti 50-58 miliona ljudi.
 5. Italijanski važi kao najmelodičniji jezik na svetu, a veruje se da razlog tome leži u jednom detalju koji većini promakne — naime, italijanski alfabet ima samo dvadeset i jedno slovo. J, K, W, X i Y nećete naći u standardnom italijanskom.
 6. Nemojte se iznenaditi ako posetite Italiju i zadesi se da u vašem hotelu ne postoji 17. sprat. Ovaj broj se smatra nesrećnim u Italiji. Broj 17 se rimskim brojevima piše VIXI ,što bi , ako se pročita latinicom, doslovno značilo „Živeo sam/Živela sam“ te se zbog toga često poistovećuje sa smrću.
 7. Jedno od jedisntvenih elemenata sujeverja u Italiji je da, ukoliko se ostavi kapa na krevetu, to predstavlja maler ili nesreću. Ovo se može videti u nekim filmovima ili serijama ako je neki čovek pri kraju života, kada dođe sveštenik da im da blagoslov za kraj, simbolično im skine kapu/šešir/maramu i ostavi na krevetu.
 8. Statistički, Italija je država sa najviše zemljotresa u Evropi.
 9. Da li ste čuli za priču olegendarnom ostrvu Povelja (Poveglia)? U pitanju je malo ostrvo na severu Italije (između Venecije i Lida) koje je trenutno zabranjeno za posete. Ovo ostrvce bilo je naseljeno svojevremeno, dok ga svi stanovnici nisu napustili 1379. godine zbog požara. Od tada se koristilo isključivo u karantinske svrhe, a nešto kasnije i kao bolnica za mentalno obolele. Bolnica je propala 1968. godine i od tada ovo ostrvo je nenaseljeno ljudima, a zabrana prilaska i dalje je na snazi, te nije iznenađenje što je ono vrlo popularna tema horor fikcije i emisija koje se bave paranormalnim stvarima.
 10. Ne tako davne 2012. godine grad Falčano del Masiko (regija Kampanja) odlučio je da ilegalizuje smrt, zato što su sva groblja bila prepuna. Činjenica je da Italija ima problema sa natalitetom, ali ovaj potez je bio prilično nesvakidašnji.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila italijansku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,67

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 9. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,76

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Zaista dobra i snažna balada. Diodato je dobro preneo emociju. Kraj pesme mi je stvarno divan!

 • U kontekstu San Rema, meni je ova pesma bila tek jedna u nizu. Međutim, kao i mnogo puta, u drugačijem, evrovizijskom ambijentu, stvari se menjaju. Pesma prosto počne da se izdvaja kvalitetom i ozbiljnošću. Nema tu više deleme, prava pesma, prava muzika, moglo bi se čak i reći – klasik italijanske kancone. Ne radi me kao Soldi, nije tip muzike koji često slušam, ali je kvalitetno i veoma dobro. I da, ova pesma zri, tako da je vreme njen saveznik.

 • Moji komplimenti za kreativan i nimalo banalan tekst pjesme – “pravi buku jer ne mogu podnijeti tu neprirodnu tišinu između nas”. Međutim muzički gledano, pjesma me nije toliko oduševila. Pjesma je doduše rađena po svim dobrim, starim pravilima talijanske kancone, ali tu mi ipak nešto nedostaje, nekako mi je previše predvidljiva, nema ništa čime bi se istakla, zbog čega bi bila pamtljiva. Stoga ne vjerujem da će naći svoje mjesto u antologijama talijanske kancone. Ocjena: 4

 • Italija – 4
  Nisam očekivao da ce pobediti na Sanremu jer se tamo nekako stopila u moru sličnih tipičnih italijanskih pesama, a i bilo je i dosta zanimljivih kompozicija. Medjutim, u evrovizijskom kontestu se ipak izdvaja na pozitivan način. Pesma je lepa i emotivna i donosi taj dah Italije koji u se u konkurenciji 40 pesama izdvaja i prija.
  Inace, interesantno je da je Diodato rodjak Benjamina Ingrossa i jos poznatijeg Sebastian Ingrossa. 🙂
  “Broj 17 se rimskim brojevima piše VIXI”?!

 • Pa… Sta da kazem za Italiju a da ne delujem razocaravajuce, s obzirom da je trebalo da nastave onaj ludacki niz da budu pobednici iz BIg 5 ove godine na osnovu onoga 2007.-2017., 2008.-2018., 2009.-2019., 2010.-2020?…

  Pesma nije losa, vokal je pristojan, ali Mamud je prosle godine podigao toliko visoko lestvicu tako da smo se svi nadali necemu slicnom, ali mogu slobodno da kazem da smo dobili dosadnu klishe baladu na italijanski nacin. Ok, italijanske balade inace nisu lose, ali ove godine nije to to, cak mislim da je ovo jedna od losijih balada mozda ali ajde.
  Da su izabrali Elodi – Andromedu pa smo mozda mogli necemu i da se nadamo, ovako… Mislim da bi bili tu negde oko 10.og mesta mozda najgore 15. ali priznacete to je lose za silu kakva je Italija.

  Na zalost, od mene samo: 3

 • Od Italije sam ove godine očekivao više… Nekako kao da sam se navadio da od Italije svake godine očekujem dosta. Valjda zato što joj je od povratka 2011.godine više puta vrlo malo nedostajalo da pobedi. Slično je i ove godine. Iako je ova pesma jedna od onih koja mi raste iz slušanja u slušanje, nekako mi ostavlja utisak nedovršene i nedorasle pesme. Iako se dobro kotirala imam utisak da ne bi baš tako dobro prošla. Mislim da je pesma nedovoljno ubedljiva i dobrim delom bezlična ili jednolična. Čini mi se da su Italijani imali boljih prilika za izbor na ovogodišnjem Sanremu. Subjektivno pesma mi je na 25.mestu. Objektivno mislim da bi bila 12. ali iz prostog razloga jer je ovo jednostavno – Italija. Od mene ocena – 3

 • Klavirska osnova ume da iznedri inspiraciju pod uslovom da je i kreativnost prisutna u određenoj meri ( što ovde deluje i da jeste i da nije slučaj ). Vrlo je jasno da će se prvi i treći minut značajno razlikovati po tempu, zvučnosti i energiji, pa je, shodno tome, bolja odluka da se u ritmičnom zemljotresu dirki “drži” čitava kompozicija. Osim neprirodne tišine kao okosnice tekstualnog kostura pesme, neprirodno pomalo zvuči i izvođačevo “natezanje” melodije u toku refrena. Uopšte ne zvuči loše vokalno. Naprotiv, intenzitet glasa itekako pomaže da se usmeri pažnja na ono što može da se čuje, ali se silnim ( ili čak usiljenim ) ispevevanjem ne oblikuje utisak ( toksične? ) adiktivnosti koji se treba preneti na slušaoca što putem stihova, što putem ambijentalnih nota u poslednjem, trećem činu. U trenutku kada se slušalac nađe u uglu između nekoliko visokih zvučnih zidova pred kraj, brzo počinje da bledi već ionako slabo prisutan utisak jeze (?) uzrokovan samom tematikom i “usplahirenim” tempom ( koji je plus, jer dodaje sveukupnoj željenoj, turobnoj atmosferi ).
  Ocena: 3+

 • Dobra je emocija i priča, zanimljivo je to sve posloženo u priči, ali meni ne prija skroz Diodatov glas u najvišim tonovima, prepiskutav je. Vizuelno, spot je priča po sebi, majstori su Italijani, i sve skupa ovo jeste kvalitetno, ali nešto ipak fali i ne spada u moje omiljene italijanske predstavnike (standardi su visoki kada dođemo do Italije ). Uz to, Sanremo 2020. bio je dosta slabiji od prethodnog…
  Ocena za Italiju 2020. – solidna četvorka (4).

 • Joj Boze koliko volim italijanski
  Iskreno, pjesmetina! Bas nemam neku zamjerku, sve mi je po mjeri 🙂
  Ocjena 5

 • Generalno, nista novo i od Italijana. Tipicna italijanska kancona, malo vise i dosadnjikava. Ja bih za promenu da vidim zensku izvodjacicu sledece godine, neka muskarci malo odmore. Ako nista bar ne zvuci kao nabrajalica, cijih pesama koje zvuce kao takve nisam pristalica.

  Ocena: 3-