Hooverphonic
Iz mog ugla 2020

Belgija 2020 | „Release me“ iz mog ugla

Globalno poznati belgijski trojac „Hooverphonic“ trebalo je da bude ovogodišnji predstavnik Belgije. „Džejmsbondovskom“ baladom Release me bili su na listi učesnika prvog polufinala.

Belgijski tercet „Hooverphonic“ postoji već 25 godina i njihove kompozicije upotpunjuju atmosfere filmova, serija i reklama širom sveta. Frontmen grupe je Aleks Kalije koji je zamisao da oformi originalan simfonijski pop pretvorio u realnost.

Godine 2018. bio je jedan od mentora flamanske verzije takmičenja The Voice. Jedna od njegovih pulena bila je Luka Krojsberks, sa kojom je ujedno pobio čitavu konkurenciju, te su zajedno osvojili 1. mesto. Krojsberksova je od tada redovni član sastava i glavni vokal istog. Treći, ne manje važan član sastava jeste Rejmond Gerts, gitarista koji je član benda još od osnivanja.

„Hooverphonic“ je internacionalni uspeh zaradio numerama poput Mad about you, Vinegar & salt, Eden, 2Wicky, Badaboum i Romantic. Dan danas su ove pesme nešto poput modernih evergrinova koje nam Belgija nudi.

Učešćem na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Roterdamu bend bi proslavio 20 godina postojanja, a ujedno su objavili i jubilarni album „The Magnificent Tree“.

Njihova evrovizijska kompozicija nosi naziv Release me i priča nam melanholičnu priču o praštanju i napuštanju. Ovu simfonijsku baladu napisali su upravo Aleks Kalije i njegova miljenica Luka Krojsberks.

10 FUN FACTS

 1. Belgiji su dali ime stari Rimljani. Kada je Julijus Cezar osvojio severnu Galiju, jedno pleme se odvajalo od ostalih. To pleme je nazvano Belge, sve ostalo je istorija.
 2. Antverpen je grad dijamanata. Još u 15. veku, ovaj grad je bio vodeći u trgovini dijamanata. Danas čak 84% svetskih dijamanta mora proći kontrole i korekcije u Antverpenu, pa tek onda idu u prodavnice.
 3. Njujork je 1626. pronašao Belgijanac — Peter Minuit.
 4. Belgiji je trebao čak 541 dan da oformi skupštinu. Jer, čemu žurba?!
 5. Jedino mini umetničko delo na Mesecu kreirao je Belgijanac Pol van Hojdonk. Reč je o statuici koja je nazvana „Pali astronaut“.
 6. Kriket je donet u Englesku upravo iz Belgije. Pre nekoliko vekova Flamanci su se nastanili na južne i istočne obale Engleske, koje jedan engleski pisac opisuje kao „kraljeve kriketa“.
 7. Više od 220.000 tona čokolade godišnje proizvedeno je u Belgiji!
 8. Zahvaljujući Belgijancu Robertu Kajlou danas imamo WWW (World Wide Web). Da njega nije bilo, ne biste ni vi ovo čitali sada.
 9. U briselskom restoranu „Le Cygne“ napisan je famozni „Komunistički manifest“.
 10. Sedamdesetih godina prošlog veka đaci su obavezno uz školski ručak dobijali po čašu piva.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila belgijsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 10. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,45

Oznake

11 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Polusmor pesma za Džems Bonda. Od mene ocena 3 jer je onako umirujuća ali ne i atraktivna.

  Veliko je pitanje kako bi ovo prošlo na takmičenju. Belgija je sa sličnim numerama imala spektakularne rezultate u vidu čak 4.mesta 2015. i 2017. ali je zadnje 2 godine lako i potonula. Verujem da bi jedva ušli u finale i toliko

 • Neću da se foliram, da lažem kako slušam redovno Belgiju 2020. Ne,ovo nije pesma za svaki dan, čak ni u doba korone, osim ako se neko ne oseća baš tako kao i kompozitor ove pesme. Ali kad je slušam, starno 3 minuta uživam – u aranžmanu, u instrumentima, boji glasa pevačice, atmosferi konačno! Pesma verodostojno i kvalitetno oslikava temu o kojoj se peva do poslednje sekunde. Iz svih tih razloga vrlo poštujem ovakve pesme i mislim da su kvalitetne i da im je mesto i na Eurosongu, i u finalu.
  Ocena za Belgiju 2020. – stabilna četvorka (4).

 • Hm…ovo je onaj primer kada je sve u redu, kada nemam konktretnih primedbi, kada ne bih ništa ispravljao, ali me prosto ne vozi. Ili je ova pesma isuviše šablon u rangu kvalitetnog sa nedostatkom naročite kreativnosti ili je reč o toj hladnoj emociji, koja mi nije bliska.

 • Cela pesma prodje u iscekivanju da se nesto desi i prodje 3 minuta i nista,kao da je nisam ni slusao. Devojka ima prijatnu i lepu boju za slusanje ali je pesma previse ravna bez ikakve kulminacije i zivota. Belgija je velikom padu u poslednje 3 godine sto se tice pesama i nastupa na Esc.

 • Slab sam na pjesme s džejmbondovskim prizvukom zato ova pjesma za mene počinje obećavajuće. Pjesma je bez daljnjega ugodna za slušati, ali nakon nekog vremena postane dosadna. Ono što se događa u drugoj polovini pjesme, sve to smo već čuli u njenoj prvoj polovini. Ocjena: 3

 • Pjesma kao pjesma je mozda previse monotona, al ima nesto sto me je kupilo.
  Ocjena: 4

 • Belgija – 5
  Savršeno! Kada slušam celu ovogodišnju playlistu i kad naiđe ova pesma bukvalno odmorim od mnogih koji se nametljivo a uzaludno trude da ostave utisak i budu upečatljivi. Ovo je klasa za sebe. Oni sa takvom jednostavnošću, iskrenošću i elegancijom uspeju da anuliraju sve što je bilo i što dolazi nakon njih. Energijom me najviše me podsećaju na The Common Linnets i verujem da bi imali upečatljiv nastup. Oni nisu početnici već izuetno iskusan bend, a ljudi sa takvim iskustvom i samouverenošću retko kad omanu. Prava je šteta što ova pesma neće videti ESC scenu ali se nadam da će i pesma za narednu godinu biti dobra.

 • Mene ova pesma nije kupila… Nikako. Redakcija je sve rekla kada je u uvodu napisala da je u pitanju “džejmsbondovska” pesma. To sam imao kao utisak od prvog slušanja. I odmah sam se setio Senek iz 2016. Belgija kao da se pretplatila na takve kompozicije. Inače, poslednjih godina neretko srećem takve pesme. Ovu ipak smatram za slabašnu. Nemam neki poseban razlog, jednostavno mi ne prija ušima i na mene ne ostavlja jak utisak. Vokal je stvar koji pozdravljam najviše i možda jedino u celoj priči. Subjektivno, pesma mi je na samom dnu – 36. mesto a objektivno posmatrano mislim da bi zauzeli sasvim solidno 15. mesto. To jest video sam ih u finalu. Uglavnom, za mene Belgijanci su znali mnogo bolje. Ocena – 1 .

 • Dovoljna doza vanremenog misticizma je ubrizgana u melodijsku liniju putem ovakve instrumentalne pratnje. Veoma prigodno za neku noar atmosferu ili skup nota koje mogu da isprate neku od epizoda Twilight Zone, a da pritom zvuk ostane dovoljno pristupačan za bilo koje uho. Vokal, isto tako, sasvim dosledno prati čitavu tu atmosferu i na sladunjavo-gorak način ( što simboliše dihotomnu ideju “release me/you are all I want” koja stoji u osnovi pesme ) ispevava odmereno svaki stih. Neke varijacije glasa su posebno prijatne, kao na primer u stihovima “…all the lies and all the pain…” i “…and if you dare, if you care…” koje ostavljaju prostora ukotvljavanju u sećanju upravo zbog same izvedbe. Međutim, stiče se utisak da se ipak sve to prenosi poput hoda na žici usled čega izostaje potpuni utisak ubedljivosti. I među svemu preostalom što se može čuti, ne stiče se utisak toga da je čitava priča došla do tačke pucanja i do toga da bi se zaista trebalo razići. Ne stvara se slika u glavi, ne postoje boje ili konkretni oblici situacije koji se mogu oslikati, pa se onda slabo šta upamti. Nije baš ovo “sad”, nije nužno ni “loosing”, ali je svakako “game” od koje se relativno lakše da biti “released”.
  Ocena: 3+

 • Na prvu, snooze fest, medjutim utisak mi se vremenom poboljsavao, dok nisam shvatio da je ovo zapravo ono sto grupu inace i predstavlja. Cura ima lep glas, pesma pocne obecavajuce i ide u dobrom smeru. Zameram sto je kraj pomalo monoton i dosadan, ali sve u svemu neka bude zlatna sredina od mene. Sto se tice potencijalnog ucinka, e tu sam vec bio skeptican, mozda bi prosli u finale, a mozda i ne bi. Sticem utisak da bi mozda profitirali kod zirija, a televoting bi mozda sahranio Belgiju, ko zna.

  Ocena: 3+