Iz mog ugla 2020

Norveška 2020 | „Attention“ iz mog ugla

Pedeset deveta predstavnica Norveške na neodržanoj Evroviziji u Roterdamu je trebalo da bude Ulrike Brandstorp s pesmom Attention.

Norveški javni emiter NRK je ove godine, po 59. put, svog predstavnika birao putem tradicionalnog Melodi Grand Prixa, koji je povodom 60 godina od prvog učešća na Evrosongu 1960. bio koncipiran u formi takmičenja sa pet regionalnih polufinalnih nadmetanja i finala. Kroz pet polufinala prošlo je ukupno 20 kandidata, a njihovi pobednici su se u finalu borili sa još pet direktno kvalifikovanih izvođača za finale. Upravo pobednica Melodi Grand Prixa Ulrike Brandstorp je automatski osigurala plasman na finalno veče i gledaoci su njenu kompoziciju Attention proglasili za najbolju.

https://youtu.be/o9atJbnqhJU

Ulrike je rođena u Skjebergu 13. jula 1995. godine. Kao i većina pređašnjih evrovizijskih učesnika, pevanjem se bavi od malih nogu. Učestvovala je još kao dete u nekoliko lokalnih pozorišnih produkcija poput adaptacija predstava „Pipi duga čarapa“ i „Putovanje na božićnu zvezdu“. U periodu od 2011. do 2013. godine je učestvovala i na norveškim gostovanjima poznatih dvoranskih šou-programa „The Show Must Go On II“ i „The Thrill of Michael Jackson“ (Uzbuđenje Majkla Džeksona).

Široj javnosti je postala poznata zahvaljujući učešću u norveškom Idolu 2013. godine, a dve godine kasnije je u tamošnjoj verziji šoua The Voice stigla do polufinala. Da je ona pravi takmičarski tip, govori i činjenica da se 2018. godine nadmetala i u šouu Stjernekamp norveškog javnog servisa NRK, gde je stigla do samog finala. Godine 2016, Ulrikina pesma Play with je bila odabrana za globalnu reklamnu kampanju poznate šminkerke Isidore, koja je bila emitovana u 45 država.

Evrovizije je uspela da se domogne iz drugog pokušaja. Prethodno se na Melodi Grand Prixu takmičila 2017. godine, kada je s numerom Places bila četvrta u finalu. Iako joj je posle otkazivanja ovogodišnje Evrovizije bilo nuđeno da ponovo nastupi na narednom norveškom MGP-u, kao jedan od direktnih učesnika na finalnoj večeri s novom pesmom, ona je to odbila, tako da će se zadovoljiti nastupom u revijalnom delu finalne večeri. Nesuđenu evrovizijsku pesmu Attention napisala je sama Ulrike uz pomoć Ćetila Merlanda (norveški predstavnik iz 2015), i Kristijana Ingebrigtsena.

10 FUN FACTS

 1. Norveška ima kopnenu granicu sa Rusijom.
 2. Najudaljenije ostrvo na svetu se nalazi upravo u Norveškoj — u pitanju je Buvet, koje je smešteno u južnom atlantskom okeanu.
 3. Norveška se smatra „domom pakla“.
 4. Prihodi i bogatstva svih stanovnika su javno evidentirani.
 5. Prvi generalni sekretar Ujedinjenih nacija je bio upravo Norvežanin Trigve Li, koji je tu funkciju obavljao od 1946, pa do 1952. godine. Preminuo je 1968. u 72. godini života.
 6. Nobelova nagrada za Mir se od samog osnivanja 1901. godine dodeljuje u Oslu, i to zato što je to bila želja Alfreda Nobela pri zaveštanju svog bogatstva.
 7. Postoje dva dijalekta norveškog jezika: bukmol, koji se koristi u većini države, te ninošk, koji se koristi u ruralnim područjima.
 8. U Norveškoj su izmišljene moderne i drevne skije.
 9. Norvežani su poznati i po izumljenoj kriški sira, koju je 1925. godine patentirao Tor Bjerklund.
 10. Oslo je najraznolikiji grad u Norveškoj jer od 648.000 stanovnika ima 190.000 migranata.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila norvešku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 16. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,37

Oznake

11 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Malo kasnim, al ne mogu a da ne prokomentarisem ovu pjesmu. Nije najoriginalnija, ali sto se mene tice jedna od najubjedljivijih pjesama ove (nesudjene) evrovizijske sezone. Ulrikin glas necu ni da komentarisem, a pjesma je predivna. Mislim da bi se sa ubjedljivim nastupom mozda i borila za pobjedu.
  Ocjena: 5

 • Ubedljivo, bez sumnje, ubedljivo najjaci vokal na takmicenju. Odavno nisam cuo toliko cist, upecatljiv i ubedljiv glas. Izuzetno mocna balada, prejaka zaista, i dosta jaka i ocigledna poruka, akcenat se neskriveno stavlja na ono sto ustvari svi traze: Attention t.j. paznja. Bez sumnje da bi svi obratili paznju na ovu veoma talentovanu pevacicu.

  Ova bi kod zirija pobedila sigurno i veoma ubedljivo verovatno, ali nisam siguran koliko bi dobro prosla kod Televotinga, ali sam ubedjen da bi bila u Top3 na kraju, iako kladionice to nisu govorile. Po mojoj subjektivnoj listi isto kao i po Vukovoj: 1.mesto

  Ocena: 5 ko suza cista

 • Mocna balada sve u svemu..zao mi je sto se ovoj curi toliko nije dalo da ugleda tu ESC scenu i ostvari taj svoj san..sjajno bi to izgledalo na ESCu…5ica

 • Za mene u ovoj pesmi je sve fantasticno.Od same pevacice do samog glasa i pesme i zbog toga Ocena cista 5-tica

 • Koliko je samo dobra Norveška 2020. a ja zamalo da ne stignem da dam glas i komentar! Ovo je moglo da bude takmac za pobedu, ovo je moglo da bude barem pobednički podijum za Norvešku! Ulrike je donela pesmu fantastično, iskreno, verodostojno, emotivno, lepo je otpevano, s druge strane kompozicija je stvarno fina (možda ne baš najoriginalnija ikada ali ipak zanimljiva i kvalitetna). Morland je opet bio sjajan (navijao sam za njega i kad je nastupao sa Een liverred man). Ako su Austrija i Švedska primer nečeg izveštačenog, Norveška je primer nečeg ubedljivog. Šteta što nećemo saznati nikad da li bi stvarno i ostvarila to što sam im priželjkivao.
  Moja ocena za Norvešku 2020. – uverljiva petica (5).

 • Norveška – 5
  Pun pogodak i kompletan paket iz Norveške. Moram da krenem od Ulrikke koja je pravi pevački biser. Fantastičan glas i odlična kontrola u svim deonicama ove zahtevene pesme. Sve je izvedeno besprekorno plus sa neohodnom dozom emocije i harizme. Emotivan, ljubavni tekst ali nimalo banalan ili patetičan, vec potpuno osvešćujući, odlučan i inspirativan. Nosi dobru poruku. Muzički pesma stvara trnce i drzi paznju, a key change je jako efektno odradjen. Sve to propraćeno scenskim efektima. Savršeno. Siguran sam da bi prošla jako dobro na takmičenju.
  Beskrajno mi je zao sto je Evrovizija propustila da na svojoj sceni ima ovu pevačicu baš sa ovom pesmom.

 • Bicu iskren vezano za ovu pesmu. Zao mi je ali uzasno je precenjena. Nikako ne kapiram ovoliki hajp za ovom pesmom. Na prvo slusanje mi je bila totalno neprimetna, sad mi je bledunjava i prosecna. Norvezani su definitivno imali boljih pesama prethodnih godina (izuzetak naravno 2018.). Finale bi svakako bilo neupitno, ali opet, strasno je precenjena.

  Ocena: 3

 • Zvučni ambijentalni prostor dosledno odražava opsesvino-posesivnu naklonost i eskalacija melodije je izbaždarena na jedan usplahireno teatralan način. Izolovano sagledano, interpretacija je solidna posebno u strofama, a posebno u prvoj, kada se javljaju talasanja vokala gde se odmereno doziraju visina i dubina otpevanih stihova. “…I know I may have hurt someone I love along the way…” se gradacijski poletno upućuje da bi se sledećem stihu vokal vratio u stidljivijem izdanju. Takva natezanja i uspinjanja glasa su plus kada i sama muzička podloga i ideja stalno korespondiraju sa ekstremnim polovima. Iako epicentri notnog zemljotresa, refreni ostaju kao slabiji momenti kada silina vokala dostiže pik, ali nudeći antiklimaktičan nastavak onoga na šta strofe upućuju nikada transparentno imenujući ( što se može tumačiti i kao cilj ovih delova ). I kako refreni ne korespondiraju sa prethodnim celinama u vidu antristrofa, već isporučuju pitanja, istovremeno se indirektno javljaju drugi brojni upitnici. Umesto toga šta treba uraditi da bi se dobila pažnja željenog subjekta, možda je bolji izbor da se doznaju pojedinosti koje su učinjenje povodom toga, a što bi još više, direktno proporcionalno, ugrabilo pažnju slušaoca. Ovo pitanje se posebno kristališe i ostaje na mestu posle prelaza/bridža kada su zvučni uslovi idealni da se ne otpeva ponovo refren za kraj, već da se tu čuju drugačija izlaganja koja će i odgovarati promenama zvuka i maksimalnog intenziteta vokala. Međutim, uho se stalno tetura od strofe do refrena i nazad sa iščekivanjem prelaza praga graničnog ushićenja usled čega se nivo iščekivanja, naposletku, sudara sa neiskorišćenim potencijalom poslednjih 30 sekundi pri čemu sama orkestracija, na sreću, predstavlja barikadu ka većem razočaranju.
  Ocena: 3+

 • Volim pjesme koje si mogu zamisliti uz pratnju klasičnog orkestra uživo jer u meni bude neka nostalgična sjećanja, a ova je jedna od takvih. Jedna fina, uglancana klasična eurovizijska balada. Također moji komplimenti za decentan izgled pjevačice. Ipak ne mogu reći da sam se naježio, u pjesmi mi nedostaje neki vrhunac koji bi me izuo iz cipela. Također ne mogu reći da mi je pjesma ostala u uhu ni nakon nekoliko slušanja. Ocjena: 4

 • Ovogodišnja Norveška je još jedan u nizu primera koliko se samo ozbiljno među nordijskim zemljama prilazi odabiru pesama za Takmičenje za Pesmu Evrovizije. Ova pesma je moj apsolutni pobednik, da odmah na početku kažem. Pesma ima skoro pa sve, ako ne i sve. Emociju, ozbiljnu muziku, strašan vokal, kretnju, pobednički zvuk. Jedino je tekst na nekoliko mesta jeftin, a i pevačica bi podhitno morala da promeni grimase preciznije facijalne ekspresije koje prikazuje tokom izvođenja pesme. Velika, zaista velika šteta za Norvešku što je takmičenje otkazano. Ja sam uveren da bi ova pesma zauzela mesto u vrhu. Verovatno ne bi pobedila ali bi prošla slično kao KEiiNO prošle godine ako ne i bolje.
  Svaku put se na početak strahovito naježim a deonica od 2:36 do 2:47 prosto ne može da te ostavi ravnodušnim. Ona to na maestralan način iznese jer svaki deo pesme izvede sa smislom, tačno se oseća kada pesma “spušta loptu” a kada dostiže vrhunac zanosa. Slušalac to vrhunski može da oseti i isprati. Zato je ovo za mene suvi kvalitet i prava umetnost. Odlična stvar i svaka čast Norvežanima na ovako svedenoj a umetnički vrloj numeri. To se traži.
  Od mene ovoj pesmi ide 12 poena, tu nikakve dileme ni diskusije nema. Subjektivno Ulrike zauzima prvo mesto kod mene, objektivno sam je video na 5. mestu. Takva je i ocena – 5.