Iz mog ugla 2020

Španija 2020 | „Universo“ iz mog ugla

Blas Kanto Moreno, popularni španski pevač mlađe generacije, izabran je internom selekcijom za novog predstavnika Španije na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

Još oktobra prošle godine španska televizija RTVE interno je odabrala svog jubilarnog 60. predstavnika. Blas Kanto je rođen je 1991. godine i nekoliko puta je pokušavao da se domogne evrovizijske scene. Više puta učestvovao je na nacionalnim izborima za predstavnika Španije, kako na juniorskom, tako i na seniorskom takmičenju.

https://youtu.be/zuDdex1st-Y

Bio je član grupe „Auryn“ sa kojom je izdao četiri albuma, a 2018. su dobili i MTV nagradu za najboljeg španskog izvođača. Godine 2018. je izdao prvi solo album „Complicado“.

Pesma koju je trebalo da otpeva na evrovizijskoj sceni nosi naziv Universo, za koju je Blas kazao da je drugačija od njegovog dosadašnjeg rada. Pesma je odabrana među 50 potencijalnih numera, a jedan od autora muzike i aranžmana je sâm Blas Kanto. Pored njega, kompoziciju potpisuju Den Hamond, Danđelo Ortega, Maćej Mikolaj Tribulec i Eš Hiklin.

10 FUN FACTS

 1. Španija nije učestvovala u I niti u II svetskom ratu, iako je bilo Španaca na drugim frontovima širom Evrope.
 2. Španski je jedan od najrasprostanjenijih jezika na svetu kojim govori više od 500 miliona ljudi. Zvaničan je jezik u 20 zemalja, uglavnom južne Amerike.
 3. Tehnički je legalno da goli šetate ulicom jer u Španiji ne postoji zakon kojim se to zabranjuje.
 4. Salvador Dali, Francisko Goja, Pablo Pikaso, jedni su od najpoznatijih svetskih slikara. Dali je bio zadužen za dizajn reklamnog materijala, kao i za metalnu skulpturu koja je bila deo scenografije Pesme Evrovizije 1969. u Madridu.
 5. Više od polovine maslinovog ulja na svetu se proizvodi u Španiji.
 6. Flamenko u stvari nije ples, već muzički stil koji ponekad sadrži igru.
 7. Preko Španije su u Evropu stigli: paradajz, krompir, avokado, duvan i kakao za čokolade.
 8. Madridski metro je drugi po veličini podzemni sistem u Evropi, a šesti u svetu.
 9. Nije uobičajeno da se daje bakšiš, posebno ne za jeftina jela.
 10. Ime zemlje potiče od reči Ispania, što znači „zemlja zečeva“.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila špansku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 17. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,97

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Moderna numera, ali vokal mi se nimalo ne svidja, previse je mekeci a o ‘too repetitive’ da ne pricam.

  Mada Canto Blass i nije lose zvucao uzivo jednom prilikom i mislim da bi Spanci mnogo dalje dogurali od 20.og mesta ove godine nego prosle ili neke prethodne. Nekako, koliko su Svedjani precenjeni, toliko su Spanci potcenjeni svake godine a realno oni i nemaju losu muziku za Evropu, dominiraju na evropskim radio stanicama ali nekako ne uspeju to na Evroviziji da reflektuju, dal zato sto nemaju susede ili sta vec…

  Uglavnom, evo od mene 3+ za Spance, nisu losi uopste ove godine

 • Nije remek djelo, ali nije ni losa. Imam osjecaj kao da su se tokom pravljenja pjesme toliko pogubili i nisu znali u kojem smjeru da odu, jer nekako mi je konfuzna. Plus onaj kraj gdje se “dere” mi uopste ne prija. Steta, jer pocetak pjesme i prva strofa stvarno obecavaju. Veliki plus je spanski jezik
  Ocjena: 3

 • Pa bolje da je Španija izabrala nešto što jeste slično Blasovom dosadašnjem umetničkom opusu, jer skoro sve što sam preslušao na YT-u bilo je kvalitetnije od ove izabrane pesme. Mnogo hteo, mnogo započeo – ja bih tako opisao špansku ovogodišnju pesmu, kreće dobro i vozi i onda se zakuca u tom refrenu, koji nije uopšte kul, a onom momentu na kraju gde kao pesma pukne,to je tek nekako suvišno i neprijemčivo za slušanje! Ma baš šteta za ceo paket, jer meni makar deluje da su se pogubili sa celim proizvodom. Da ne govorim o tome da ne izaziva nikakvu emocionalnu reakciju samo slušanje. Odličan je njegov vokal, samo nek dogodine budu mudriji!
  Ocena za Španiju 2020. – ravna trojka (3).

 • Nekako mi je to njanjavo a opet nije mi toliko ni lose al ne znam..nesto mi tu ne stima sa ovom pesmom i taj neki osrednji utisak je suma sumarum..3jka

 • Ova pesma mi se na prvo slušanje dopala. I jedna je od retkih koju rado slušam od prvog puta kada sam je čuo. Uz to, ovo mi je i najbolja pesma od BIG 5 zemalja. Melodična mi je i pevljiva, pomalo mistična (najviše na početku a i sam spot s obzirom na ambijent valjda dodaje utisak). Sve u svemu, ovo je nešto očekivano i viđeno od Španije što im kako stvari stoje s obzirom na utiske publike ne bi donelo neki preterano dobar rezultat u Roterdamu. Meni lično prijemčiva i pevljiva pesma. Na visokom sedmom mestu moje liste mi je ova pesma dok je objektivno vidim na 20. poziciji. Sve su prilike da bi Španci nastavili sa lošim rezltatima. Mislim da je pesma potcenjena. Ocena – 4.

 • Centralna impresija je da je svakako legitimno tražiti oproštaj. Da li ova, pomalo melodijski zbunujuća, kompozicija predstavlja primer samosvesti mana i/ili pokušava da sveopštošću privuče masu je suvišno analizirati, jer u te svrhe mašta nije nužno bila uključena. Relativno slab, ali ipak, moždani otisak prete da ostave strofe obavijene nekim maglovitim magnetizmom u pratnji potmulog tempa koje pozivajuće zvuče ( posebno u svetlu vetrovitih, iako bledih, rima ) i kada već muzičke deonice stabilizuju ritam u refrenu, nakon toga se dogodi podlegnuće melodije i vraćanje na mesto, jer iole euforičnija anticipacija se lomi u naletu antiklimaksa. Ti ponavljajući delovi strujom uskomešani nakon svakog refrena zajedno sa preteranim i neuverljivim jecajućim vapajima univerzumu ( i posledično slušaocu ) sve više slabe uprkos upornom intenziviranju, posebno u završnom delu. Tada se već mlečna kiselina nakupila u ušnim mišićima da je sledeće puštanje pesme vremenski odloženo.
  Ocena: 2

 • Španija – 2
  Jako slabo. Bez energije, bez harizme, bez emocije. Iako moderna, pesma je potpuno isprazna, a pevač je totalno nezanimljiv. Glas je neprijatan za slušanje, pogotovo onaj vrhunac sa “meeeeeee” na 2,36… Uši pucaju. Nemam neka očekivanja ni za sledeću godinu. Voleo bih da su se odlučili za nekog drugog izvođača.

 • Šou “Objetivo Eurovisión” i šou “Operación Triunfo” nisu se baš pokazali uspješnima što se tiče izbora španjolskog predstavnika na Eurosongu pa sam se nadao da će internim odabirom napraviti pomak na bolje. Pomak na bolje postoji, ali tek neznatno. Ova pjesma nije loša, ali nije ni dobra. Da je čujem na radiju ne bih promijenio stanicu, ali ne uspijeva me ničim zaintrigirati. Ono što malo popravlja dojam je španjolski jezik. Ocjena: 3

 • Tragikomican pevac sa jos tragikomicinijom pesmom. Ocena 1 ko vrata

 • Sva sreca pa spanski fanatici nisu na vreme krenuli sa precenjivanjem sopstvenog predstavnika… Previse mi je ovo njanjavo nekako, pomalo i repetitivno ali i dosadno. Posto vidim da je i on izabran za narednu godinu, nemam neka ocekivanja, jedino sto ne bih voleo jeste da bude regeton (koji inace prezirem).

  Ocena: 2