Iz mog ugla 2020

Portugalija 2020 | „Medo de sentir“ iz mog ugla

Portugalija neguje tradiciju učešća na Pesmi Evrovizije dugi niz godina, a za 52. predstavnicu ove zapadne države i ne tako davnog izvrsnog domaćina Evrosonga izabrana je Eliza, sa pesmom Medo de sentir (Strah od osećanja).

U poređenju sa ostalim izvođačima, Eliza je prilično mlada — rođena je 1999. godine, na ostrvu Madeira. Počela se baviti muzikom još od kad je imala sedam godina. Eliza tvrdi da su je ka muzici najviše privukle kasete koje je slušala sa ocem kao mala: Bitlsi, Aba, Rej Čarls, Kvin i drugi. Zbog toga i ne čudi što je razvila posebnu ljubav prema muzičkim stilovima iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, koja ju je odvela u vode profesionalnog džez pevanja, koje trenutno i pohađa na muzičkoj akademiji u Lisabonu.

Nastupala je uglavnom po lokalnim festivalima, a poziv Marte Karvejo, autorke predstavničke pesme Medo de sentir, prva je velika stepenica njene karijere. Već u februaru ove godine odmah nakon pobede na nacionalnom izboru Festival da Canção potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom.

Eliza želi da se ostvari i kao pisac i kompozitor, te možemo očekivati objavljivanje njenih autorskih pesama u bliskoj budućnosti.

10 FUN FACTS

 1. Portugal je donedavno bio evrovizijska država koja je ubedljivo najduže čekala na prvu pobedu — čak od 1964. godine! Srećom, Salvador Sobral je 2017. godine uspeo da konačno stavi tačku na ovo iščekivanje, te trenutno rekord drži Malta.
 2. Portugalski je zvanični jezik u devet država sveta. To možda ne zvuči puno, ali ako se uzme u obzir da u njima živi oko 240 miliona ljudi, jasno je da je portugalski među najzastupljenijim jezicima sveta. Osim u Portugalu i Brazilu, u upotrebi je još na Zelenortskim ostrvima, u Angoli, Mozambiku, Gvineji Bisao, Saou Tome, Ekvatorijalnoj Gvineji, a govori se i u jednom delu Indije.
 3. Portugal spada među najstarije države u Evropi, a Lisabon je star skoro podjednako koliko i Rim. Zanimljivo je da se granice Portugala nisu menjale od kad ova zemlja postoji — 1139. godine (uz izuzetak kada su neke sporne teritorije dogovorene sa Španijom 1297).
 4. Da li ste znali koliko dugo je trajala najkraća vladavina monarha? Odgovor je — oko dvadesetak minuta i da, Portugal drži taj rekord. Princ Luis Filipe bio je vladajući monarh tih 20 minuta nakon što je njegov otac Karlos prvi ubijen u atentatu 1908. godine. Nažalost, ni sam princ Filipe nije uspeo da preživi povrede dobijene u istom napadu, te je titula kralja pripala Manuelu Drugom, inače poslednjem kralju Portugala.
 5. Rekord za najdužu diktaturu u Evropi drži upravo ova država. Autoritarni režim Antonija de Olivijera Salazara trajao je od 1926. do 1974. godine kroz tri faze, uglavnom jakom konzervativno-katoličkom ideologijom. To je prilično neobično, jer…
 6. … Portugal je izuzetno visoko rangiran u svetu baš po svojoj naprednosti na polju ljudskih prava. Prva kolonijalna sila koja je obustavila ropstvo bila je baš Portugal, i to pola veka pre nego što su to uradile Francuska, Španija i druge. Portugal je i prva zemlja u Evropi koja je prestala da praktikuje pravilo smrtne kazne, još od 1846. godine, a trenutno su Portugal i Španija jedine države Evropske unije koje ne praktikuju doživotne zatvorske kazne. Portugal je takođe među vodećim zemljama sveta po statusu bezbednosti, LGBT prava, ekološke upotrebe energije i mnogo drugog još.
 7. Malo je poznato, ali Portugal ima veoma jak diplomatski savez za Ujedinjenim Kraljevstvom. Zapravo, to je najduža politička alijansa zabeležena na svetu, i datira još od 1373. godine, kada je i potpisana. Od tada ove dve države su „čuvale leđa“ jedna drugoj i neretko ulazile i u ratove da bi se pomagale — jedan od primera za to je i ulazak Portugala u prvi svetski rat.
 8. Drugi po dužini i po veličini most u Evropi se nalazi u Portugalu. U pitanju je Vasko da Gama most, dugačak oko 12 kilometara. Bio je najduži most u Evropi 20 godina, dok se 2018. godine nije završio i otvorio Krimski most u Rusiji.
 9. Portugal toliko dobro raspolaže sa korišćenjem beskonačnih izvora energije poput vetrenjača, hidroelektrana ili solarnih ploča da može da zadovolji kompletne nacionalne energetske potrebe samo ovim vidovima energije.
 10. Ako gledamo tehnički — Lisabon nije prestonica Portugala. Ne postoji zvaničan dokument u kojem se to navodi. Igrom slučaja se desilo da kralj Alfonso Treći odluči da sagradi dvorac tu, što je i imalo najviše smisla, s obzirom da je Lisabon tada bio najveći  i najbogatiji grad Portugala.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila portugalsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 19. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,42

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iako se neće računati iz objektivnih razloga, želim da kažem da je portugalska pesma zaslužila ocenu više zbog svoje doslednosti maternjem jeziku, i to uživanje jeste jedan kvalitet više, mada njeno pevanje je dosta loše, jedan ozbiljan minus. Pesma je pak setna, simpatična ali pomalo i dosadnjikava. Kad se sve zbroji – sredina.
  Ocena za Portugaliju 2020. – odmerena trojka (3).

 • Portugalski jezik i glas pjevačice prijatni su za slušanje, ipak to me ne spašava od dosade koju osjećam dok slušam ovu pjesmu. Ocjena: 2

 • Šta je tačno ovo bilo?
  Nepodnošljivo loše, dosadno, diletantski, nerazumljivo. I, naneverovatnije od svega da RTP reši da se zvanično predstavi snimkom sa uživo izvođenjem, koje je zaista na neverovatnom amaterskom nivou.

 • Meni ovo daleko bolje od Amar Pelos Dois..Pohvalno je sto se drze svog jezika i svog zvuka..Ipak meni oni nekako nikako ne leze na Evroviziji i to je to..Medjutim ova pesma mi odise nekom neznoscu, prijatnosti, ali bez nekog posebnog utiska zaista i nije nesto sto bi tek tako slusao ali eto prosto nema nesto toga sto mi posebno smeta u ovoj pesmi al i nije da mi ostavlja ne znam kakav utisak..Ocena 3

 • Portugal – 1
  Slučajan, ničim izazvan pobednik FDC. Jedna neprimetna i neinteresantna pesma, dosadna do zla boga. Koliko je ovo nezanimljivo za slušanje, još je bolnije za gledanje. Potpuno odsustvo stila i ukusa. Sve skupa osuđeno na zaborav.

 • Numera koja pretenduje da ostavi utisak milozvučnog, nežnog, krhkog i senzualnog paketa ipak pre stiže da se dojmi kao bleda i mlaka vezija svih popisanih atributa. Krotka instrumentalna pratnja, koja nikada ne nabuja ili bar ne preterano i vokalne varijacije u refrenu, koje su skladno zalepljene za ritam, razlozi su za koje je opravdano uhvatiti se u nameri da se istaknu ugodniji trenuci. Postoji potencijal da se sasluša pitka priča, ali u toku pesme, šanse za upečatljiviju sliku se progresivno narušavaju. Sama interpretacija odgovara blagom sivilu zvučnog prostora i ne hvata se u potpunosti većim intenzitetom ukoštac sa svime onime što želi da ponudi. Komparacija bi bila kao i kada je reč o ideji o ljubavi i o samoj ljubavi, tako i ovde, više je upošljena mahom neistražena ideja o melanholičnoj pesmi i o samosvesnom, depresivnom saznanju o nemogućnosti iskazivanja simpatije nego što je to zaista istinska melanholična povest. I onda se čuju ( između ostalog ) i ti nedostaci, te setu ne prouzrokuje većim delom sama kompozicija ( ili bar ne samo ona ), već to što su dublja polja ostala neistražena.
  Ocena: 2

 • Ovo je jedan od najosećajnijih ovogodišnjih pesama. Ja se prosto topim od slušanja i gledanja. Tiha stidljiva nežno nenametljiva melodija, jako simpatičan vokal, boja glasa, melodičan jezik, sama pevačica, sve to na mene ostavlja jedan neizmerno lep utisak. Zaista mi se ovo dopada i svakim slušanjem raste u mojim ušima i očima. Tekst je izuzetno senzibilan i ne prelazi u patetiku iako ima potencijal za to. Eliza je po svemu sudeću jedna talentovana i perspektivna muzičarka, i bilo bi zaista lepo da se ove godine predstavila Evropi. S toga se nadam da će Portugalija odlučiti da ona bude predstavnik i naredne godine.
  Iako lično imam dosta reči hvale za ovu pesmu i rado je slušam i slušaću je, ne gajim iluzije da bi postigla dobar rezultat u Roterdamu. Jer slične “mane” kao i za Finsku važe i za ovu numeru. Ne bi prosto stigla da se nametne publici. Teško, teško bi do finala. Ja je vidim na 31. mestu na ESC dok je moj 24. favorit. Za ocenu ću napraviti jedan mali izuzetak čisto radi podsticaja. Ocena – 4

 • Zasto imam utisak da Portugalci ponovo postaju kakvi su bili recimo 2015? Nisam inspirisan da bih mogao nesto da kazem za ovu pesmu, Portugalci bi ovim nastavili niz ispadanja.

  Ocena: 2-