Iz mog ugla 2020

Irska 2020 | „Story of my life“ iz mog ugla

Nesuđena predstavnica najuspešnije evrovizijske zemlje Lesli Roj, prezentovala bi buntovnu pop numeru Story of my life u Roterdamu i pokušala da osvoji 8. pobedu svojoj domovini, na koju ista čeka još od 1996. godine.

Lesli Roj je rođena Irkinja, ali je već godinama na relaciji Njujork—Dablin, jer je odlučila da u SAD ostvari svoju karijeru. Imala je čast da deli scenu sa najeminentnijim imenima američke muzičke scene: Adam Lambert, Džena Kramer, Medina, Mis Montreal i mnogi drugi. Kao najveće uspehe svoje karijere izdvaja svoj album „Unbeautiful“, koji je napisala 2008. u Švedskoj, kao i nastup na sceni famoznog američkog festivala „Coachella“ gde je scenu delila sa Deorom.

Njen singl Unbreakable sa istoimenog albuma je pobrao velike simpatije publike širom Starog kontinenta, ali i SAD. Na radijskoj top-listi „Mainstream Top 40“ je 2008. godine bio na visokom 2. mestu.

Njenu kompoziciju, inspirisanu rokom s početka 2000-ih, napisao je američki tim kompozitora: Robert Marvin, Ket Gravit , Tom Šapiro, ali i sama Lesli. Ideja je bila da napišu nešto trijumfalno i brzo, uz poruku o prevazilaženju prepreka u životu i samoohrabrivanju.

10 FUN FACTS:

 1. Sveti Patrik, inače najsvetiji praznik u Iraca, zapravo uopšte nije bio Irac, već irski rob. Rođen je u Engleskoj, Škotskoj ili Velsu, da bi ga irski razbojnici kao dečaka oteli i odveli na „smaragdno ostrvo“.
 2. Nacionalni muzički instrument Iraca je harfa. Jedan od najstarijih primeraka ovog instrumenta nalazi se u Dablinu, na koledžu „Trinity“.
 3. U Irskoj se nalazi drevni hram stariji čak i od egipatskih piramida i britanskog Stounhendža. Procenjuje se da je star 5000 godina. Nosi naziv Njugrendž.
 4. Zelenu boju, takođe simbol Irske, ljudi najčešće povezuju sa Sv. Patrikom. Međutim, istinska boja s kojom treba da ga povezujemo je svetlo plava, a zelena je postala irska „vizit karta“ tek nakon Irske pobune 1798. godine.
 5. U Irskoj se nalazi selo sa najdužim nazivom — Mukanagederdauhaulija (eng. Muckanaghederdauhaulia). Broji čak 22 slova i najduži je naziv za mesto u engleskom jeziku.
 6. Zahvaljujući keltskom festivalu Samhain, danas Zapadnjaci svetkuju Noć veštica.
 7. I dalje se vodi polemika koji pab je najstariji na svetu — „Sean’s Bar“ u Atloneu ili „Brazen Head“ u Dablinu.
 8. Više Iraca živi van Irske nego u njoj! Oko 70-80 miliona naroda sa irskim korenima živi van domovine, što je rezultat potrage za boljim životom.
 9. Engleski se u Irskoj pojavio tek u 12. veku, dotad je najdominantniji jezik bio gelski irski, koji je i danas u upotrebi.
 10. Irska je najuspešnija zemlja na Pesmi Evrovizije. Broji čak 7 pobeda!

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila irsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 20. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,40

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ne razumijem negativne komentare. Meni iskreno toliko energicna pjesmica koja vuce na neke starije hitove. Bas mi je legla i iskreno jedna od drazih pjesama ove godine.
  Ocjena: 5

 • Zanimljiva, poletna, pevljiva pesma sa dobrim ritmom. Meni jedna od drazih ove godine

 • Cini mi se da se ovde islo na neku drugu igru a ne na pesmu..no dobro, slazem se da je podosta staromodan fazon i ceo paket je sav kicerast al sta znam nekako mi ova pesma i lezi ako nista bar zbog energije a toga nam je falilo ove godine..daleko da je od nekog kvaliteta al meni nekako i lezi..ocena 4

 • Retro prizvuk, ali izgubljena u vremenu i prostoru pesma. Irci stvarno nikako da se oporave i bar donekle vrate na staze stare slave. Ovo im je još jedan u nizu promašaja. Stvarno ne mogu više ljudima do objašnjavam kako je Irska rekorder po broju pobeda na ESC. Jer poslednjih deceniju i jače sve radi samo ne da opravda to zvanje. Pesma prilično nezanimljiva i van domašaja pažnje. Ne bi Irci ni ove godine videli finale. Subjektivno pesma mi je na 33.mestu dok je objektivno vidim na 38.
  Ocena – 2

 • Onaj momenat kada likuješ gledajući kladionicu, pa vidiš da je ova pesma ispred naše, jer tako nešto nema šansi da se desi.
  Profilisano izgubljena u vremenu i prostoru, pojedini segmenti kao pokupljeni iz neke odbijajuće reklame.

 • Irska – 1
  Ubedljivo najgora pesma ovogodišnjeg Eurosonga. Toliko je loše u svakom segmentu da je prosto neverovatno da je neko mogao ovo da snimi a onda i da je neko odlučio da ovo predstavlja državu na takmičenju. Ono kad te je sramota u njihovo ime dok slušaš i gledaš.

 • Ipak ću sada prokomentarisati da mi se ne desi da opet zakasnim.
  Irska i ja retko zajedno na zelene grane. Tako je i ovog puta. Onaj osećaj kad su svi oko tebe euforični a tebi je paralelno da povrediš ili drugog ili sebe – tako nekako bih opisao doživljaj ove pesme. Mnogo vike, mnogo euforije, mnogo euforije (disforije ako ćemo iskreno) i smiraj. Pozitivno je da izvođačica ima dobar glas, to se oseća i svojom pojavom prati i donosi pesmu. Ali ona nije za mene, mnogo je detinjasta i garaž-poprok, to nikako ne preferiram, i ne razumem pokušaj Iraca da računaju na takve glasove, ali dobro, njihov pokušaj.
  Ocena za Irsku 2020. – neinteresantna dvojka (2).

 • Silina zvuka i nekreativnost ostatka paketa uz prilično standardizovan vid interpretacije nameću zaključak da je sve skrojeno po meri namenske bombastičnosti i po principu energije radi energije. Opori i teški tonovi, iako utiču pozitivno na stanje budnosti, u pratnji su nečije priče koja nema suštinu i nečijeg testamenta koji u amanet ostavlja svedočanstvo jednako enigmatično kao i priča bilo kog stranca koga ne poznajemo. Pored toga, stalno se kovitlaju na granici čvrstih i ušećernih linija, pa jačina ritma ne deluje optimalno stimulativno, a niži delovi ( na prelazu i samom kraju ) su uskraćeni skladnosti kojoj teže. Drugim rečima, hiperkonvencionalost/konstantna familijarnost je prisutna svake sekunde. I dok je monotoniji i istrošen refren najslabija karika, ovlaš prisutni “meta” momenti u drugoj strofi su simpatični, ali ustaljen bit kosi mogućnosti za razvojem događaja u primamljivijem smeru.
  Ocena: 1+

 • Zvuk instrumenata u ovoj pjesmi je od njenog početka do kraja meni strašno naporan i agresivan, ne dopušta mi ni trenutak predaha, kao da me netko cijelo vrijeme lupa čekićem po glavi. Niti u njenoj vokalnoj komponenti nisam našao ništa privlačno, a onaj dio “nananana”, usudio bih se reći, da je jedan od najiritantnijih momenata u historiji Eurovizije. Ocjena: 1

 • But since you’ve been gooooooooooone… Prva pomisao kad cujem ovu pesmu. Tako mi vristi 2005. godina da je to strasno. Ali pesma sama po sebi uopste nije losa. E sad, da li bi se proslavila, mislim da ne bi.

  Ocena: 3