Iz mog ugla 2020

Izrael 2020 | „Feker libi“ iz mog ugla

Nova izraelska evrovizijska nada trebalo je da bude Eden Alen i pesma Feker libi.

Eden je stekla pravo da predstavlja Izrael na Evrosongu zahvaljujući učestvovanju i pobedi u muzičkom takmičenju pod imenom „Sledeća zvezda za Evroviziju“. Ovo je bio šesti i poslednji put da je Izrael na ovaj način birao svog predstavnika. Eden Alen je u ovom maratonskom takmičenju bila favorit kako žirija tako i publike.

Međutim, numera koju je Eden trebalo da otpeva na Pesmi Evrovizije izabrana je krajem februara među četiri ponuđene. Publika, žiri takmičenja i selekciona komisija zajedno su odabrali Feker libi za najbolju među ponuđenim pesmama.

Eden je etiopijsko-jevrejskog porekla. Rođena je 7. maja 2000. godine u Jerusalimu, gde je i odrasla. Studirala je balet, pozorište i pevanje, a šira javnost ju je upoznala u popularnom takmičenju za talente X Factor, u kojem je i pobedila pre dve godine.

10 FUN FACTS

 1. Čak 93% izraelskih domaćinstava koristi solarnu energiju za zagrevanje vode.
 2. Tehnologija za mobilni telefon je razvijena u Izraelu.
 3. Izraelske papirne novčanice imaju na sebi Brajevo pismo (pismo za slepe osobe).
 4. Mrtvo more je najniža tačka na planeti Zemlji.
 5. Godišnje preko hiljadu pisama adresirano na Boga stigne u Izrael.
 6. Dva profesora sa Jerusalimskog jevrejskog univerziteta kreirali su čeri paradajz.
 7. Izrael ima najveći broj univerzitetskih diploma po glavi stanovnika.
 8. Izrael je dom jedinom pozorištu na svetu kojeg čine isključivo gluvi i slepi glumci.
 9. Najmanji metro podzemni sistem nalazi se u Haifi. Dug je samo 1,8 kilometara.
 10. Očekivani životni vek u Izraelu je 82 godine, i jedan je od najdužih na svetu.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila izraelsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,17

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 22. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,88

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Činjenica je da u ovoj pesmi ima svega, počevši od instrumenata, melodije i jezika na kojima se peva, ali je sve to upakovano u neverovatno dobar, moguće i pobednički paket! Izuzetno!

 • Najpre bih spomenuo da je izbor izvođača za Izrael vrhunski a i izbor pesama ništa lošiji. I Roots, pa i Rakata su mogle da budu dobar izbor za Izrael. Feker libi je vrhunska pesma, sjajnog, poletnog ritma, iskrenog i toplog izvođenja, miks jezika i kultura… Nek je nekome haotično, ja bih ga nazvao mozaično,i verodostojno i autentično i kao takvo spada u najbolje od ovogodišnje ponude i radovao bih se top 5 rezultatu, jer izvođačica i pesma to zaslužuju.
  Ocena za Izrael 2020. – poletna petica (5).

 • Izrael – 5
  Prava papazjanija ali na najbolji mogući način. Jako ritmično i veselo. U prvom trenutku konfuzno ali taman toliko da privuče pažnju a onda te simpatičnošću osvoji. I sama pevačica sa svojom harizmom i dobrom energijom doprinosi pozitivnom utisku.

 • Ovoj pjesmi ne može se negirati poprilična doza eurovizičnosti, ali Izraelci kao da su se pri njenom komponiranju trudili u te tri minute ugurati što je više moguće svačega. Vjerujem da bi rezultat bio bolji da su imali na umu onu uzrečicu: manje je ponekad više. Ocjena: 3

 • Šanse su da, kada se u ponudi nađe voćna salata koja se sastoji od nekoliko različitih voćki, koje uz to pripadaju i različitim porodicama, svako će moći da nađe bar jednu od voćki koju inače preferira. Postavlja se pitanje da li će se i na ostatak miksa gledati sa odobrenjem. Tako i ovde, princip nervnog signala “sve ili ništa” poništava postepeno svaku priliku da se slušni put stopi sa svim prisutnim zvucima. Nije suštinski problem sam skup nota različitih orijentacija – od bliskoistočnih deonica preko afričkih prizvuka i primesa zajedno utemljenih u jedan “poppy” prostor ( budući da određen sklad među pravcima postoji, pa se oni čak makar prividno nadopunjuju međusobno ), nego što su razlike među njima dovoljno uočljive da se na različitim delovima stiče utisak celovite fragmentiranosti melodije koja sasvim sigurno podleže višestrukom poremećaju ličnosti. Jedna muzička, začinska oluja koja, iako karnevalski orijentisana, ne stimuliše nužno slušaoca da ustane, a slepilo usled raznobojnih ritmova tera na isključenje i ostalih čula. Drugačije bi bilo da su ovi stilovi obrađeni na jednom kompletnom albumu koji ima određen koncept u okviru koga se može mnogo bolje upoznati čitav žanrovski konvoj. U tom slučaju bi se dobio jedan mnogo prijemčiviji projekat gde se kroz različite numere stiče prirodniji balans muzičkih pozadina različitih podneblja. Shodno tome, efektivniji rezultat bi bio postignut da se na raskrsnici odabrao jedan pravac. Poruka je, sa druge strane, ekstremno jasna i maksimalno pojednostavljena što je u visokom stepenu čini suvišnom, a kao takvom i minusom. I bez samih stihova, pa čak i bez vokalne interpretacije bilo koje vrste, bilo bi sasvim dovoljno slušati samo centralni deo celog paketa. Nije nužno uvek manje više, ali je u ovom slučaju ( verovatno ) tako.
  Ocena: 1+

 • Meni je ovo nekako neozbiljno za Evroviziju. Ako je to uopšte prava reč, jer Evrovizija ne zna za granice. Nekako mi miriše više na dečju Evroviziju. A najviše na pesmu kreiranu za himnu recimo svetskog kupa u fudbalu ili nekog drugog velikog sportskog takmičenja. Previše mi je detinjasto kičasto i kitnjasto, a možda i izvođačicina frizura doprinosi tome. Na momente ima simpatičnu melodiju, ali pesma kao paket mislim da neku veću pažnju ne zavređuje. Pozdravljam višejezičnost u pesmi. U drugoj polovini pesma i te kako postaje haotična, kraj pogotovo. Nekako mi je sve smuti pa prospi. Teško bi Izrael video finale sa ovom numerom, jako teško…Nastavlja se tradicija da domaćin nekoliko godina nakon organizovanja postiže katastrofične rezultate, tačnije šalje pesme koje kojima je vrednost upitna. Subjektivno sam Izrael smestio na 35. pozicij, objektivno sam je video na 39. Shodno tome i ocena 1.

 • Meni se ovo generalno dopalo. Jako mi je simpaticno a i sama pevacica mi je presimpaticna. Sto se tice ucinka, finale svakako ne bi bilo upitno. Drago mi je i zbog nje sto je dobila novu sansu za sledecu godinu. Ovde nece biti najveca ocena jer pesma kao pesma ne predstavlja nista novo.

  Ocena: 4