Iz mog ugla 2020

Kipar 2020 | „Running“ iz mog ugla

Trideset i sedmi predstavnik ove mediteranske države trebalo je da bude Sandro s kompozicijom Running, međutim zbog otkazivanja Evrosonga nećemo znati da li bi uspeo da obezbedi Kipru šesti uzastopni prolazak u finale.

Sandro, čije je pravo ime Alesandro Riten, rođen je 1996. godine u Hajnsbergu, Nemačka. Majka mu je Grkinja, a otac Amerikanac. Smatra da je najviše muzičkih uticaja pokupio slušajući očevu muziku, te se vezao za žanrove kao što su R&B, rok, pop, soul, bluz i naravno grčka muzika.

https://youtu.be/Jl_qEw_4OK0

Sandro počinje da svira gitaru i bubnjeve već sa osam godina, a nešto kasnije osniva svoj rok bend za vreme tinejdžerske faze. Sa 19 godina dodao je i klavir u arsenal instrumenata koje zna da svira i seli se u Diseldorf, kako bi započeo muzičku karijeru. Prvi put se pojavljuje u javnosti 2015. u šouu Das Supertalent, a tri godine kasnije učestvuje u osmoj sezoni nemačke verzije šoua The Voice.

Sandrov najzapaženiji uspeh svakako je bio učešće na festival New Wave u Sočiju, Rusija, gde je predstavljao Sjedinjene Američke Države i zauzeo uspešno 6. mesto prošle godine. Od tada koristi umetničko ime Sandro (ponegde i Sandro Nikolas).

Ove godine interno je izabran da predstavlja Kipar s kompozicijom Running, čiji su autori Alfi Arkuri, Sebastijan Mevner Rikards, Oktavijan, Sandro i Teo DK.

10 FUN FACTS

 1. Svaki evrovizijski fan zna da je razmena maksimalnih 12 poena između Kipra i Grčke najpredvidljiviji obrazac glasanja ovog takmičenja. Još od 1998, kada je televouting uveden, ove države nisu napravile izuzetak sve do 2015. godine — obe zemlje dale su 12 poena Italiji. Zanimljivo je da, iako Kipar učestvuje na Evroviziji još od osamdesetih, nikad nije ni dobio, ni davao poene Turskoj, sve do 2003. godine; veruje se zbog tabua koji je bio rezultat političkih tenzija.
 2. Kipar je zvanično podeljen 1974. godine, kada su turske trupe pokušale da spreče grčki vojni plan da se ova država sjedini s Grčkom. Podsećamo, Kipar je stekao nezavisnost 1960. godine, a pre toga je pripadao Ujedinjenom Kraljevstvu.
 3. … te ne čudi da je Kipar jedna od četiri zemlje Evropske unije u kojoj se vozi na levoj strain puta! Ostale su Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Malta.
 4. Nacionalna himna Kipra je „Himna slobodi“ koja je, gle čuda, i nacionalna himna Grčke.
 5. Zastava kipra je prva na svetu koja je imala nacrtan oblik svoje teritorije. Donedavno je bila i jedina, no sad bi tu titulu delio sa, ako bismo ga smatrali državom — Kosovom.
 6. Legenda kaže da je grčka boginja Afrodita rođena baš na Kipru! Interesantno je i da je njen rodni grad Pafos u celosti pod zaštitom UNESCO-a. Da, ceo grad.
 7. Najveća banka Kipra je ni manje ni više nego kiparska pravoslavna crkva. Zbog toga ne čudi što crkva ima veliki udeo i ogroman uticaj u političkom i društvenom životu.
 8. Iako nama Balkancima to nije toliko neobično, društvena je norma na Kipru da taksisti ne vraćaju kusur, odnosno podrazumeva se da će višak uzeti kao napojnicu.
 9. Zanimljivo je da na Kipru i dan danas postoje men only kafići, tj. oni sa politikom da uslužuju isključivo muškarce.
 10. Kiprani imaju dugačku tradiciju afiniteta prema mačkama. Jedna legenda kaže da su u davna vremena poslali brod pun mačaka na jedno ostrvo, da bi istrebili mnoštvo zmija koje su ga prethodno naseljavale, te navodno danas na tom ostrvu ima duplo više mačaka nego ljudi. Takođe, jedan od prvih tragova zajedničkog života ljudi i mačaka zabeležen je baš ovde, kad je pronađena grobnica čoveka koji je sahranjen sa svojom mačkom, koja datira još od pre 9500 godina.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila kiparsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 24. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,85

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Di-džejevski pristup koji je preambiciozan prema samom sebi pretendujući da upari mešovit, pulsirajući ritam sa prikazom bega od tmurne realnosti. Prva dva stiha stvaraju mračniju atmosferu koja se ipak nije proširila na ostatak kompozicije. Gas se gubi u tom smislu, iako se brzina pojačava postepeno od refrena. I kada misaoni proces u potpunosti zakoči u refrenu i nakon toga postaje prilično bespotreban, tempo se pojačava verovatno u nadi da će dinamika neutralisati druge nedostatke. Dinamična notna erupcija svakako štiti stvari kako se one ne bi našle ispod ravne linije, ali iako nešto što se može tražiti još jednom na podijumu, nije zvuk koji nakon podijuma i nužno ostaje i/ili se prenosi sledeći put. Brejkdaun u prelazu je predvidljiv, ali dodaje još jednu nijansu čitavom zvučnom spektru. Brzina kojom su demoni pobeđeni na kraju odgovara brzini melodije, a verovatno i brzini odvikavanja od same pesme.
  Ocena: 2

 • dobro je ovo jako dobro pesma ima dinamiku moderno je ali fali mi tu neceg ocena:4

 • @ESC Serbia

  Promaklo mi je. Pjesma me nije zaintrigirala pa se nisam baš potrudio da se informiram. Pjesma mi jednostavno nije uspjela dočarati kroz što prolazi osoba koja se bori s tim problemom.

 • Ha, pa dobro, nije Kipar 2020. baš toliko loš. Bolji je od Grčke npr. heh… Zaista, ovo je jedna dark optimistična savremena kompozicija s tom optimističkom porukim. Najveći problem je što je ovaj žanr već viđen, nije mnogo originalan, i samim tim ne bi imao neki blistavi potencijal za ukupni plasman na ESC-u. Al kad podvučem crtu, osrednji utisak i takva i ocena.
  Ocena za Kipar 2020. – ladna trojka (3).

 • Kipar – 2
  Neupečatljivo i njanjavo. Refren je užasno repetitivan, nedostaje emocije i energije. Sve odaje fake utisak.

 • Nisam znao da ova pjesma govori o bijegu od depresije. Tim gore! Čini mi se gotovo bezobrazlukom tako ozbiljnoj temi posvetiti tako trivijalnu i ispraznu pjesmu bez imalo personalityja. Možda ovakve pjesme ne čujemo često na Eurosongu, ali takvih sličnih kao da smo već čuli nebrojeno puta u nekim drugim okolnostima. Sandro u ovoj pjesmi nikako da pusti glas, njegovo pjevanje više mi zvuči kao stenjanje. A ono što me možda još i najviše smeta: da li ova pjesma ima išta zajedničko sa zemljom koju predstavlja?! Možda ću nekome djelovati kao namćor zbog tolikih jedinica, ali ja ovome nemam na konto čega dati prolaznu ocjenu. Ocjena: 1

 • Dosta moderno, aktuelno i u trendu. Možda odoh i u pleonazame. Ali, neubedljivo, slabašno, ne ostavlja jak utisak, nema “onaj” momenat. Čak bi se moglo i reći – dosadna pesma. U neku ruku je što bi se i reklo “too repetitive”. Još jedna od onih nenametljiviih pesama. Nenametljivih u smislu bledosti. Cenim da bi se provukla nekako do finala. Tamo bi zauzela 24. mesto prema mojoj objektivnoj listi dok sam je lično svrstao na 27. mestu. Ocena – 2 .

 • Pa nisam bas nesto odusevljen. Pocne obecavajuce kao i kod Belgije, i onda se izgubi kao u lavirintu i pocne da luta i luta i luta… I tako do kraja pesme. Mislim da bi ispao u polufinalu.

  Ocena: 3-