Evrovizija 2020 Evrovizija 2021

Roterdam spreman za organizaciju Evrovizije 2021

Gradsko veće u Roterdamu je potvrdilo spremnost da bude grad domaćin Pesme Evrovizije 2021. godine. Sada je odluka u rukama holandskih emitera NPO, NOS i AVROTROS i očekuje se da će zvanično biti doneta tokom narednog meseca.

Evropska radiodifuzna unija je na neki način isforsirala vladu Roterdama, tražeći da se do kraja aprila izjasni o spremnosti za organizaciju Evrosonga iduće godine. U slučaju da je grad kojim slučajem odustao od kandidature, bilo bi organizatorima svakako ostavljeno dovoljno vremena da razgovaraju s drugim holandskim opštinama i gradovima. Međutim, Roterdam je želju za organizacijom Evrosonga 2021. izrazio iz finansijskih razloga: pored troškova nastalih u iznosu od 6,7 miliona evra, očekivano su stigli i znatni iznosi potraživanja. S druge strane, uprava Arene „Ahoy“ u Roterdamu će svakako sve planirane događaje morati da pomeri za april i maj 2021. godine.

Poslanik u roterdamskom parlamentu Said Kasmi je tim povodom izjavio da je zadovoljan odlukom gradskog veća, dodavši da EBU, emiteri i uprava Arene „Ahoy“ mogu da budu sigurni da će Roterdam organizovati 65. Pesmu Evrovizije 2021. godine, da žele da učine da Evrovizija bude zabava za sve, kao i da su spremni da organizuju ovo takmičenje.

Iako je Grad Roterdam izrazio spremnost za organizaciju Evrovizije 2021, to ne mora da znači nužno da će događaj biti zvanično održan, zato što javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS treba da reše brojna finansijska, organizaciona i produkcijska pitanja koja se tiču eventualne organizacije Pesme Evrovizije 2021. Na sve to su dodali da razumeju želju Grada Roterdama da ponovo organizuju Evrosong, zahvalili su se upravi na zainteresovanosti i dodali da će tokom maja biti poznata konačna odluka na tu temu.

Tačan način na koji se takmičenje može organizovati sledeće godine biće određen i na osnovu razvoja krize izazvane pandemijom virusa korona. Predložen je i prihvaćen predlog da besplatne karte budu dostupne i zdravstvenim radnicima. Međutim, ostaje nejasno pitanje da li će se međunarodna putovanja po Evropi nastaviti pre nego što vakcina protiv virusa korona bude dostupna, jer mnogi predviđaju da će granice biti zatvorene do aprila 2021. godine.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • A ja mislio da smo mi Srbi jedini narod što voli lumperajke i veselje, kad ono i Holanđani lumpuju. Roterdam troši narodne pare, a ti njihovi gradski odbornici ne bi trošili svoje. 7 miliona za vreme pandemije i to za neku manifestaciju koji je drugi otkazao, dok običan narod je na mukama. Da su privatne pare, EBU bi odmah dobila tužbu. Još ih nije sramota da daju nekakav si revijalni program, umesto da organiziraju takmičenje i da se narod proveseli. Kad već bacaju toliki novac u prazno, red je da naprave alternativu tog takmičenja i da ljudi dobiju pobednika za ovu godinu. Ovako je samo bez veze i totalno glupo.
    Sa druge strane, EBU još se nije izjasnila šta će sa kartama za otkazanu Evroviziju.
    Pošto vidim da osiguranje nije pokrilo troškove otkazivanja, nadam se da će se Evropljanin javiti i objasniti zašto osiguranje nije isplatilo odštetu.