Iz mog ugla 2020

Rusija 2020 | „Uno“ iz mog ugla

Dvadeset i treći predstavnik najveće zemlje na svetu trebalo je da bude neobična grupa „Little Big“. Ovaj nesvakidašnji pank-pop-rejv sastav potvrđeni je predstavnik za narednu 2021. godinu, a ovogodišnja (zamalo) predstavnička pesma Uno privukla je dosta pažnje javnosti.

Kolektiv „Little Big“ čine četiri člana: Ilja Prusikin — frontmen, Sonja Tajurska — frontmentka, Anton Lisov — em-si i Sergej Makarov — di-džej. Karijera ove društveno satirične grupe počela je prilično zanimljivo. Svoj prvi video i pesmu Pijem svaki dan objavili su baš prvog aprila 2013. godine. Frontmen Ilja tvrdi da, iako nisu očekivali da će se probiti, prekretnica je bila kada su iste godine pozvani da nastupaju sa tada megapopularnom grupom „Die Antwoord“ u Sankt Peterburgu. Za potrebe ovoga, „Little Big“ je snimio šest novih pesama i video-klipova za svega mesec dana. I danas tvrde da nisu verovali da je moguće zaraditi novac ili imati karijeru sa takvim pesmama.

Godinu dana kasnije objavljuju prvi album „S Rusijom iz ljubavi“, a drugi — „Pogrebni rejv“ — već sledeće 2015. godine. Bend je do 2018. godine sarađivao sa više imena iz Evrope i regiona sličnog muzičkog ili vizuelnog stila, a tada objavljuje i poslednji album „Antipozitivan“, s kog se odmah izdvojio singl Skibidi koji je, u neku ruku, postao viralan s 23 miliona pregleda u prva 24 sata, a danas ima preko 360 miliona. Zahvaljujući ovome, „Little Big“ broji preko milijardu pregleda na ukupno dvadesetak muzičkih video-klipova koje su do sada objavili.

Inspiracija za pesmu Uno navodno se javila dok su članovi bili na odmoru u februaru, i vrlo brzo su je završili i realizovali po povratku u Sankt Peterburg.

10 FUN FACTS

 1. Iz ugla Evrovizije, Rusija je verovatno najuspešnija država 21. veka i može se pohvaliti sa čak 10 plasamana u prvih pet.
 2. Životni vek muškaraca u Rusiji je samo 65 godina, što je manje nego u državama kao što su Severna Koreja ili Irak. Zanimljivo je da ista stvar za Ruskinje iznosi 76 godina. Možda je odgovor na pitanje „Zašto?“ Jutjub kanal Crazy russian fails.
 3. Smatraju se slabićima oni koji spuste krila ušanke (popularne ruske kape sa tzv. ušima) na temperaturi višoj od -20 stepeni.
 4. Poznato je da u državama s bogatom vojnom istorijom postoji procentualno veći broj žena u odnosu na muškarce, ali kad se taj procenat pretvori u realan broj, u Rusiji je to oko 11 miliona.
 5. Rusija je definitivno zemlja rekorder po broju vremenskih zona koje koristi, a to je devet.
 6. Površina Rusije veća je od površine Plutona.
 7. Pivo se nije smatralo alkoholnim pićem u Rusiji sve do 2013. godine.
 8. Metro stanice su korišćene kao skloništa za vreme Drugog svetskog rata. Smatra se da je bar 150 beba rođeno u njima za to vreme.
 9. Ruski zakon ne prepoznaje porodično nasilje kao kriminalni čin.
 10. Rusija je prva na svetu po broju nuklearnog oružja, a procenjuje se da ga ima oko 8400.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila rusku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 29. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,69

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ni trunke simpatije nemam za ovogodišnju rusku sprdnju sa Evrovizijom. Doduše, ni kada su skroz ozbiljni, nisu bitno bolji.

 • Stava sam da je i ovo potrebno Evrosongu! Ne treba 41 pesma da ovako izgledaju, ali jedna godišnje, da. Spot je fenomentalan, vizuelno je sve perfektno. Ovo je jedan legitimni, umetnički izričaj, i ne mislim da je bilo potrebno 3h smisliti rusko predstavljanje. Na prvo slušanje mi se nije dopala, ali svakim sledećim mi se utisak popravljao. Da li mislim da je ovo za pobedu – ne, da li mi se dopada koncept – da.
  Ocena za Rusiju 2020. – urnebesna četvorka (4).

 • @Darko Zagreb,
  „Dekadentna Europa nam nikako ne dozvoljava da pobjedimo pa će zato ta i takva Europa od nas ovaj put dobiti ono što zaslužuje.“
  Jako dobro rečeno! (y) Ovo sam isto hteo da istaknem u svom komentaru, ali bih previše odužio.

 • Moram priznati da je video spot dobro osmišljen i razrađen do najsitnijih detalja. Međutim, to ne poništava činjenicu da je ovo nešto najgroznije što je Rusija ikad poslala na Eurosong (babe s kolačima su barem bile simpatične). Pitam se koliko je kreativnog truda i talenta bilo potrebno uložiti da bi se kao rezultat dobio ovakav tekst i ovakva melodija. Meni ovo nije ni zabavno ni duhovito, a nije mi bome ni zarazno. Kad bih sebe uhvatio da pjevušim ovu pjesmu, osjećao bih se jednako blesavo kao da pjevušim “Ringe ringe raja”. Nekima se ruske pjesme u prošlosti možda često nisu sviđale jer su im se činile pretenciozne i patetične, ali ja sam Rusiju dosad barem doživljavao kao zemlju koja svoje sudjelovanje na Eurosongu shvaća ozbiljno i profesionalno. A ovo mi više djeluje kao: “dekadentna” Europa nam nikako ne dozvoljava da pobjedimo pa će zato ta i takva Europa od nas ovaj put dobiti ono što zaslužuje. Ocjena: 1

 • Meni je ovo jako interesantno i zanimljivo. Beskrajno mi je zarazno i sa radošću je slušam. Obradovao sam se i bilo mi je jako drago kada sam video rusku objavu ko će biti njihov predstavnik. Mislim da Takmičenje za Pesmu Evrovizije traži ovako nešto. Koliko mu isto to pomaže u podizanju kvaliteta i eventualno nekog muzičkog kredibiliteta to je svakako upitno. Ali ipak mislim da je ovde sve prvenstveno zabava. Rusi bi sa ovom pesmom nastavili zapažene nastupe posle one pauze od 2017. i 2018. godine, to je sigurno. Finale bi bilo osigurano a i TOP 10 u finalu, moja je procena.
  Pesmu uopšte nije lako oceniti, i ovaj put se moja ocena neće poklopiti sa pozicijama koje je Little Big zauzeo na mojim listama. Objektivno – 7. mesto, subjektivno – 11.mesto. Ocena – 3.
  P. S. Pesma je izuzetno zabavna, sastav satiričan i originalan i smatram da ih tako i treba posmatrati.

 • Rusija – 4
  Neozbiljna, satirična pesmica koja ima za cilj da zbuni i zabavi, a u tome i uspeva. Lako pamtljiva i prepoznatljiva kako muzički tako i vizuelno. Mislim da sigurno ne bi pobedila ali bi bila visoko plasirana.

 • Bablgam, bledunjavim latino pizvukom presvučen rejv uklesan u retro pozadinu mašući suštinu u svakoj od stvari od koje se sastoji. Nije prepreka ka povoljnom utisku to što sama kompozicija ne shvata sebe ozbiljno budući da ima dovoljno primera dobrih pesama koje zapravo solidno igraju na kartu paradoksalnosti. Kamen spoticanja je što je ovo neuspešna parodija koja o samoj sebi ima utisak kao da je reč o inteligentnoj kombinaciji nekoliko sastojaka. Karikirana interpretacija, sladunjavi bitovi, agresivan tempo, loš ritam, izlizana tematika. Sve to pojedinačno bi moglo da se ukomponuje u daleko prihvatljiviju muzičku satiru, ali se ovde svaki od tih segmenata previše ističe dok na kraju pesma zaista ne pretera. A i kada se to dogodi, dolazi do zapažanja da ne ostavlja bilo kakav utisak. Lapsus, koji ima ambicije da odjekne kao kontroverzniji, a ipak se zadrži na lokalnom nivou dostižući pik i potonuće u ( najverovatnije ) jednom obrtaju.
  Ocena: 1

 • Znao sam za njih pre nego sto su bili odabrani zahvaljujuci pesmi “Skibidi” logicno. I s tim nista drugo nisam ni ocekivao nego ovako nesto. Dopalo mi se, zabavno je, svakako bi bili zapazeni, top 5 bi bio opet njihov. Rusi mi se vracaju u red omiljenih zemalja nakon uzasno precenjene i sterilne balade iz prosle godine.

  Ocena: 5

  I samo jos da dodam: grupa Little Big nigde jos uvek nije potvrdjena za 2021. godinu.