Iz mog ugla 2020

Rumunija 2020 | „Alcohol you“ iz mog ugla

Dvadeset prvi predstavnik Rumunije trebalo je da bude mlada pop pevačica Roksen. Interno izabranoj pop zvezdi je, u konkurenciji od pet kompozicija, odabrana numera Alcohol you.

Ovu odluku doneo je stručni žiri i domaća publika prilikom nacionalnog izbora pod nazivom Selecția Națională, uz slogan #ealtceva (srp. #drugačijeje), što aludira na znatno drugačiji način odabira rumunskog predstavnika ovog puta. Naime, prvenstveno je Roksen odabrana sa interne liste mladih, inovativnih pop izvođača, a onda joj je dodeljena pesma na javnom nacionalnom izboru.

Izdavačka kuća „Global Records“ je najviše pomogla, uz cilj da odabranik bude predstavnik modernih muzičkih pravaca. Kao što je ranije pomenuto, odabrana je Larisa Roksana Đurđu (aka Roksen), zvezda u usponu. Potom je organizovan muzički kamp, gde je odabrana grupa kompozitora napisala pet pesama za Roksen. Melanholična pop balada Alcohol you se pre samog nacionalnog izbora izdvojila kod fanova, tako da nije čudo što je odnela pobedu.

Kao i većina pevača, i Roksen je od malena znala kojim putem će poći. Od sedme godine peva, nastupa i osvaja nagrade na festivalima. Iako joj je glavni muzički uzor Bijonse, muzički kritičari je najviše upoređuju sa Bili Ajliš i Duom Lipom. Njen prvi singl objavljen je prošle godine, nosi naziv Ce-ți cântă dragostea i bio je totalni hit, zauzevši prvo mesto na rumunskoj radijskoj top-listi.

Njena nesuđena evrovizijska numera Alcohol you je definitivno njena vizit-karta. Ključne reči kojima bi se ova pop balada mogla opisati su: tuga, očaj i na kraju, nada. Roksen govori o neuzvraćenoj ljubavi i prihvatanju istog. Autori su Viki Red, Jonuc Armaš i Brejan Isak.

10 FUN FACTS

 1. Naziv države potiče od latinske reči „Romanus“ što bi označavalo „stanovnik rimskog carstva“.
 2. I Bukurešt ima svoju Trijumfalnu kapiju! Godine 1935. konstruisana je baš da liči na parisku. Stoga, rumunsku prestonicu s pravom nazivaju „Mali Pariz“.
 3. Prema legendi, Bukurešt je dobio naziv po ovčaru Bukuru, koji je bio zaljubljen u mladu Dambovicu, čije ime danas nosi reka koja protiče kroz Bukurešt.
 4. Najsrećnije groblje se nalazi u selu Sapanca. „Najsrećnije“ jer je osmišljeno tako da je svaki nadgrobni spomenik ukrašen jarkim, živopisnim bojama. Uz to, pokojnikove poruke živima na epitafima su napisane u vrlo satiričnom stilu.
 5. Tvorac aparata za espreso kafu je bio Rumun! Reč je o Temišvarcu Frančesku Iliju, koji je biznis započeo u Italiji, pa se verovatno zato misli da je espreso poreklom iz Italije. Njegova kompanija postoji i danas. Verovatno ste pili espreso iz šoljice sa logom „Illy“.
 6. Rumunija ima brži internet od SAD-a.
 7. Rumunski naučnik Nikolae Paulesku je pronašao insulin, iako su dva Kanađanina 1923. nagrađeni Nobelovom nagradom za proučavanje hormona.
 8. Najočuvanija rečna delta se nalazi u ovoj zemlji. Delta Dunava je puna različitih životinjskih i biljnih vrsta i 4152 kvadratna kilometra.
 9. Prvi evropski grad koji je dobio ulično osvetljenje jeste Temišvar.
 10. Najveći muzej na otvorenom nalazi se u srcu Transilvanije. Muzej „Astra“ je bio Evropska prestonica kulture 2007. i izdavaja se po broju kuća — sadrži ih više od 320.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila rumunsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 30. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,89

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni lično možda čak i pobednik ovogodišnjeg izdanja. Sviđa mi se ideja sa igrom reči, pre-chours mi je predivan, vokal milozvučan, balada moćna.

 • Pa…ovo je pristojno, prijatno, savremen zvuk, a ipak…imam osećaj kao da je ovo neka nedorađena kopija, kao precrtavanje tuđeg crteža…nisam siguran zašto se smorim posle 2 minuta? Nije pesmi neophodan zaplet, ni dramatika da bi bila dobra i držala pažnju…kako god, Rumunija ove godine vrlo pristojna, ali ne više od toga.

 • Prvo čestitka Rumunima da su se makli onih skandaloznih festivala, kad su već videli da ne ide, dobro je da su resurse preusmerili na nešto konstruktivnije. Ovo jeste dobar pravac i zamisao, jer jesu selektirali izuzetno zahvalnu, mladu pevačicu, vrlo zanimljivog hrapavog komercijalnog glasa i modernog stila i pojave.
  Ali tu dolazimo do ali. Poneli su se ziheraški i skoro sve ponuđene pesme su moderne ali kopije. Kao da su hteli da kažu – e sad ćete svi pasti u nesvest kad budete videli kako mi možemo napraviti pesmu po svim svetskim trendovima. Tako da se sa tom pretencioznošću i ja borim svakim put kad je slušam. To se moglo izbeći da su Rumuni želeli poslati Cherry red, koja je mirisala rumunskim i latino vajbovima, što nam Rumuni i tako i tako serviraju 20 godina unazad, i to jeste autentičnije. E tad bih im priželjkivao veliki uspeh. Svakako navijam da Roksen sledeće godine dobije neku dobru ali i originalniju pesmu.
  Ocena za Rumuniju 2020. – ziheraška trojka (3).

 • Sirov potencijal prisutan u peskovitom glasu, zvučnoj, ali nenametljivoj melodiji, napuklosti izraza, polu-depresivnoj interpretaciji nije potpuno ostvaren iz razloga što se pesma naglo završava, odnosno postoji utisak da bi mogla još ovoliko da se razvija. Zanimanje za kompoziciju raste postepeno, nikada ne odbija slušaoca, nikada doduše se ne trudi da se prisnije veže za uho, ali oklevajuće zanimanje postoji. Takođe se moglo više ići na kartu manipulacije naslovom kroz ostale delove numere na sličan način, kako bi postojala potencijalno još neka slamka za koju bi vezivanje bilo omogućeno. Emocija i iskrenost u izrazu su prisutni, ali su na pola puta do kompletnog ostvarenja. Skica na platnu je prikazana koncizno i sa jasno definisanim crtama, pitkost u zvuku je ostvarena i to je skladna mešavina depresivno-dramatičnih i pomirljivih nota koje se u vidu nijansi plave i sive živo preslikavaju, ali sveukupna krhkost i jači tamniji udar izostaju. Ostaje pitanje i koliko se još intenzivinije prikazati stanje kada se poremećen srčani ritam i etanol ukrste, ali bar se ukazuje na dobar pravac kretanja, koje je ipak naposletku limitirano.
  Ocena: 3

 • Rumunija – 3
  Pesma koja je stilom, atmosferom i načinom pevanja potpuno u trendu stoga i popularna pretežno kod mlađe publike ali mislim da nije prijemčljiva se širi spektar publike. Pozitivno sam se iznenadio njenim pevanjem uživo i mislim da je odličan potencijal s obzirom da je tek na početku karijere. Tekst je zanimljiv kao i igra reči u naslovu pesme. Mogli su da budu malo kreativniji u refrenu i samoj završnici jer ne drži pažnju do kraja i nakon minut-dva zapadne u monotniju.

 • Rumunija je očigledno ove godine želela da promeni svoj evrovizijski pravac, nastup i način predstavljanja. Odlučili su da pošalju pesmu sličnu prošlogodišnjoj pobedničkoj, kao i sličnu pesmama ovakvog tipa koje su proteklih godina dobro prolazile. Rekao bih da je to bio glavni cilj Rumuna. Koliko su u tome uspeli veliko je pitanje, jer pesma rekao bih u nemaloj dozi nije spakovana. Emocija je nesporna, dobar vokal takođe, tekst je korektan. Zbog svega navedenog i ne čudi sasvim dobro kotiranje Roksen do otkazivanja Evrosonga. Smatram da bi ova pesma našla put do srca jednog određenog zapaženog dela publike. Mislim da bi se i zapamtila do određene mere. Finale bi joj bilo zagarontovano a cenim da ne bi imala problema da dopre do TOP 10. Za nešto više nisam siguran jer joj nedostaje ubedljivosti. Subjektivno pesma mi zauzima 18. mesto jer na mene nije ostavila konačni utisak a objektivno smatram da bi bila na 8.mestu. Ocena – 3

 • Ovoj pjesmi ne može se osporiti određena kvaliteta i emocija te odlična produkcija. Ali ja svejedno ne znam što bih s njom, nekako mi je bez glave i repa, pokušavam se za nešto uhvatiti, recimo za refren, ali refren u pravom smislu riječi zapravo ni ne postoji. Moram priznati da mi je ovogodišnji rumunjski izbor bio dosadan, iza svih pjesama, pa tako i ove, kao da je stajao neki pretenciozni imperativ: ima da zvuče što više svjetski, a što manje rumunjski, što za mene baš i nije neki plus kad je u pitanju Eurosong. Ocjena: 2

 • Znaci baksuz. Nakon odvratnih jodelara i neprimetnih pesama, Rumuni konacno salju nesto sto mi se zaista svidja, a na kraju necemo je cuti na ESC. Dopada mi se i to sto je naziv pesme zapravo igra reci. Naravno kao i za mnogih, i zbog nje mi je drago sto je dobila priliku za sledecu godinu.

  Ocena: 5