Iz mog ugla 2020

Estonija 2020 | „What love is“ iz mog ugla

Estonija je 2020. godine na Evroviziji trebalo da ostvari svoje 26. učešće, a predstavnik je trebalo da bude još jedan miljenik dama — Uku Suviste s pesmom What love is.

Estonci su i 12. put zaredom svog evrovizijskog predstavnika birali preko tradicionalnog TV formata Eesti Laul. Kroz dva polufinala i finale je prošlo ukupno 24 izvođača, a na finalnoj večeri, kao i prethodnih godina, odluka o pobedniku donosila se dvokružno. Iako kod žirija Uku Suviste i nije bio baš nešto omiljen, publika ga je simpatisala na osnovu njegove trenutne popularnosti i upravo ti glasovi su ga konačno odveli do Evrovizije u Roterdamu.

Uku je rođen 6. juna 1982. godine u Voru i po profesiji je pisac, pevač, pijanista i producent. Njegov otac Raivo je televizijski producent, a majka Heli pevačica. Može da se pohvali muzičkim obrazovanjem na svim nivoima (osnovnoškolskom, srednjoškolskom, fakultetskom), kao i činjenicom da je trenirao tenis i atletiku.

Profesionalnu muzičku karijeru je započeo 2004. godine, ali iz senke je izašao tek 2018. godine, učešćem u ruskoj verziji muzičkog rijalitija The Voice, gde mu je mentorka bila ukrajinska evrovizijska predstavnica iz 2008. godine Ani Lorak. Evrovizije je uspeo da se domogne ove godine iz trećeg pokušaja, nakon što se na Eesti Laulu prethodno takmičio 2017. godine s pesmom Supernatural, kada je ispao u polufinalu, i 2019. godine, kada je s moćnom baladom Pretty little liar bio drugi u finalu.

Numeru What love is Uku je napisao sam uz pomoć evrovizijski iskusnog tekstopisca Šeron Von.

10 FUN FACTS

 1. Hrast nasred fudbalskog terena u Orisareu nazvan „Sarema“ osvojio je nagradu za najbolje evropsko drvo 2015. godine.
 2. U ovoj zemlji se nalazi najveći broj startapova po glavi stanovnika u Evropi.
 3. Evro kao valutu Estonci su prihvatili 1. januara 2011. godine.
 4. Rodno je mesto prve božićne jelke.
 5. Po slobodi medija Estonci su zauzeli treće mesto 2012. godine.
 6. Skoro 50% teritorije je pokriveno šumama, a 22% poljoprivrednim teritorijama.
 7. Treća je država na svetu, posle Finske i Kanade, koja ima maksimalne površine prekrivene prirodnim močvarama.
 8. Najmanje je naseljena država na prostoru Evropske unije.
 9. Estonci se ubrajaju u najlepše evropske narode. U ovoj državi ima više žena nego muškaraca, te ne čudi činjenica da se u ovoj državi nalazi najveći broj supermodela.
 10. U Estoniji je ženska populacija pravo glasa dobila 1917. godine.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila estonsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 1. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,19

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pokušao sam po milioniti put zavoleti estonsku pesmu, iz najbolje namere, evo i sada prilikom slušanja za komentarisanje – nema šanse. Ni zbog čega me ne drži, ne fascinira, ne osećam je, prolazi pored mene. Mislim da Estonija ima tu neku blagu krizu, jer joj i Evropa daje čudne signale u pogledu šta je prolazilo dobro a šta ne na takmičenju?!
  Ocena za Estoniju 2020. – prevaziđena jedinica (1).

 • Estonija – 2
  Obična pop pesma, pomalo stereotipna i monotona. Mogu da je poslušam ali fali joj nešto da bi se izdvojila i upamtila. Pomalo prazno i bez emocija. Takođe, ovaj pevač mi nekako nije za pevača. Energijom i pojavom me podseća na onog Fredija koji je predstavljao Mađarsku 2016. tj deluje nekako nesnađeno i neubedljivo u ulozi pevača.

 • Meni ovo skroz na mestu..svidja mi se prelaz iz mracnih strofa u solidan refren..fali malo zivota u pesmi al meni ceo paket skroz zadovoljavajuc..ocena 5

 • Jest da je ova pjesma u ozbiljnom raskoraku s vremenom, ali meni je na ovogodišnjoj Euroviziji baš nedostajala jedna takva. Pitki klasični pop s refrenom koji se lako pamti i lako pjevuši. Pritom jednostavna, bez kerifeka i prenemaganja. Pjevač je odličan, a i izgleda reprezentativno. Ocjena: 4

 • The Best In Me 2.0
  Iole raskošnija muzička pratnja je u ovom slučaju redukovanija, prepuštena ustajalim notama, predvidljivim putanjama, lišenim bilo koje vrste inspiracije vodiljama. Harmoničan i pun vokal nije dovoljan da bi održavao skup čija je praznina ključna karakteristika i unapred determinisana načinom interpretacije, lakomislenim stihovima i ritmom koji konstantno luta ili se pak tumači kao zaglavljen na pokretnoj traci i nikada ne pronalazi način da progedira u isturenijem smeru. Intenzivna formulaičnost guši emociju, autentičnost, promišljenost, kao i milozvučnost bez obzira na prilično standardizovane melodijske linije, dakle sve ono što je trebalo prouzrokovati kompozicijom. Naprotiv zapravo, svi ti elementi se postepeno sakupljaju od kraja prve strofe i prvog refrena da bi se na kraju sjedinili i pretvorili u predstavu doslednoj jednom prinicipu – principu monotonije.
  Ocena: 1

 • Slabašna pesma. Veoma. Sterilna. Neću mnogo trošiti reči jer ne znam čime bi mogal privući pažnju. Uku mi odaje utisak čoveka koji je mogao i može više. Ne znam zašto baš ovakva tvorevina. Moje je mišljenje – loše. Nezanimljivo i bezlično. Ne bi se Estonija ove godine usrećila u Roterdamu. Subjektivno 37. mesto, objektivno 29. mesto. Ocena – 1 .

 • I ovo je trebalo da se takmici u dvehiljadedvadesetoj? U dvehiljadedvadesetoj?

  Ocena: 1