Iz mog ugla 2020

Letonija 2020 | „Still breathing“ iz mog ugla

Ko čeka, taj i dočeka! Za 21. predstavnika Letonije na Evroviziji izabrana je fanovima Supernove dobro poznata Samanta Tina! Bilo je potrebno čak šest učešća na nacionalnim finalima da Samanta konačno trijumfuje. Nažalost, pobedničku pesmu Still breathing nećemo slušati na Evroviziji zbog otkazivanja, ali Samantu svakako hoćemo — budući da je jedna od retkih izvođača koji su potvrđeni kao predstavnici za narednu godinu.

Samanta Polakova, kako glasi njeno pravo ime, rođena je u mestu Tukums, u Letoniji 1989. godine. Karijeru je započela 2010. godine vrlo jako, pobedivši u letonskoj verziji emisije „Operacija trijumf“. Imala je priliku da se muzički školuje u Londonu. Godinu dana kasnije pobeđuje na takmičenju „Zlatni glasovi“, osvojivši Moldavski kup, a nedugo zatim biva i vicešampionka na festivalu „Slavijanski bazar“ u Vitepsku, u Belorusiji.

No, Samanta postaje nacionalno poznata s početkom učeša na nacionalnim selekcijama, od 2012. godine, i više puta je imala TOP 3 plasman. Neke od njenih pesama koje su ostale upamćene ili postali hitovi su I need a hero (drugo mesto 2013), Stay (treće mesto 2014) i We live for love (zapamćena po neočekivanom neprolasku u finale). Zahvaljujući ovim i mnogim drugim nastupima i pesmama na više festivala, Samanta Tina objavljuje svoj prvi album 2013. godine pod nazivom „Tagad esmu cita“ (Sada sam drugačija), na kom su se našle čak 23 pesme.

Interesantno je da je Samanta nastupala i u Litvaniji preko 150 puta na koncertima ili festivalima/takmičenjima, te ona ne samo da peva i na litvanskom već je i registrovani rezident u toj komšijskoj državi. Zato i ne čudi da se oprobala nekoliko puta i na litvanskoj nacionalnoj slekeciji, ali nažalost ne preterano uspešno.

Zanimljivo je da je Samanta i jedina kojoj je pošlo za rukom da učestvuje na isotm nacionalnom finalu Letonije dva puta — 2016. godine sa pesmama We live for love i The love is forever. Iako je samo ova druga prošla u finale, ona ju je povukla iz takmičenja da bi dala podršku mladom pevaču Juscu i kompozitorki Aminati, koji su te godine i pobedili. Ovo je posebno interesantno, jer ispod ovogodišnje pesme Still breathing kao autor, pored Samante, stoji ni manje ni više — legendarna Aminata Savadogo.

10 FUN FACTS

 1. Letonija je debitovala na Evroviziji 2000. godine, a prvu pobedu odnela već 2002. godine. Prvu pobedu kraće su čekale jedino Ukrajina i Srbija.
 2. Letonska zastava jedna je od najstarijih na svetu, a sličnost sa austrijskom zastavom nije baš toliko slučajna, s obzirom da su priče nastanka vrlo slične. Znameniti vojskovođa umotao je ranu od borbe u belu traku, i kada se krv osušila, ostavila je braonkasto-crvenu boju sa gornje i donje strane. Tu tkaninu je vojska koristila kao zastavu u sledećoj bici, i pobedivši smatrali su je da donosi sreću.
 3. Nacionalni sport Letonije je hokej. Ova država je prilično uspešna u tome, a većina gradova ima bar jednu ledenu arenu gde je moguće praktikovati ovaj sport.
 4. Letonke su najviše žene na svetu — sa prosečnom visinom od 170 centimetara. Mnogi neretko svrstavaju Letoniju u listu zemalja sa najlepšim ženama na svetu, pa zato i ne treba da čudi da je ova zemlja druga na svetu po broju manekenki po glavi stanovnika — odmah iza Estonije.
 5. Da li ste znali da je Letonija svojevremeno imala kolonije? Ova danas mala država tokom 1600-ih godina imala je snažne pomorske jedinice i kontrolisala je delove Gambije u Africi, i nekoliko ostrva Kariba.
 6. Pomalo mazohistički, ali turistička je atrakcija u mestu Karosta provesti jednu noć u autentičnom vojnom zatvoru koji datira još od Drugog svetskog rata — sa sve sovjetskim tretmanom.
 7. Tokom ratova, dosta stanovništva je izgubljeno ili je emigriralo. U jednom trenutku Letonija je imala najmanju prosečnu starost u Evropi, a procenat populacije se smanjio čak za 6% u poslednjih 50 godina. S obzirom da ova država broji nešto manje od dva miliona stanovnika, od kojih su 64% Letonci, vlada je pred velikim izazovom da podstakne rast nataliteta.
 8. Iako je Letonija kroz istoriju pripadala teritorijama Nemačke, Švedske, Rusije i drugih, uspešno je sačuvano preko milion narodnih pesama, koje se mogu čuti na mnogim lokalnim festivalima kojih ima jako mnogo tokom godine.
 9. Na crkvama u prestonici Rigi umesto krsta na vrhovima se često nalaze pozlaćeni pevčevi. Letonija jeste među poslednjim zemljama koje su prihvatile hrišćanstvo, a pre toga verovali su da se ova životinja uvek okrene u pravcu duvanja vetra, što je bilo esencijalno u vreme kad se grad tek gradio.
 10. Poznato je da je skoro pola države prekriveno šumama i da su drveni proizvodi specijalitet letonskog izvoza. Zanimljivo je da u Rigi i danas postoji oko 4000 zgrada napravljenih od drveta, koje još uvek stameno stoje.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila letonsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 4. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,07

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Najpozitivnija stvar vezana za Letoniju 2020. je to da je Samanta Tina uspela da dođe do titule predstavnika Letonije na ESC-u, jer to zaslužila svojim višegodišnjim zalaganjem i neodustajanjem.
  Pesma je, s druge strane, pravi haotični, uznemirujući, nepovezani, dernjajući haos i ne vidim ga u finalu, niti vidim neku umetničku vrednost, ni komercijalni potencijal, ako ništa bar je maštovito. Što znači da ne vidim da bi je podržali ni žiri ni publika. Za mene,na vicešampionskom mestu najiritantnijih pesama ESC-a 2020. Trijana Park je bila prava umetnost za ovo letonsko ostvarenje.
  Ocena za Letoniju 2020. – iscrpljujuća jedinica (1).

 • Ovu kompoziciju doživljavam kao nabacani materijal, koji nije konceptualno čvrsto uvezan. Veoma volim onaj malo agresivniji instrumentalni deo, taj bit me pokreće, ali me ostatak pesme nekako žulja. Interesantno da, ali mi sve deluje malko neiskreno. Svakako, tas preteže na pozitivnu stranu, za malo 🙂

 • Letonija – 5
  Odlična pesma. Samanta je potpuno luda na najpozitivniji način. Dobro je usmerila svu tu energiju koju ima i potpuno je uverljiva na sceni, ne samo energetski već je i vokalno izuzetna. Svidja mi se ceo vizuelni koncept sa ovim devojkama, stajling, koreografija, nastup na nacionalnom izboru, spot… vidi se da su vodili računa o svakom detalju i sve su uklopili u odličan paket.

 • Sirova energija i navalentan tempo su dobre početne tačke kada je cilj privući pažnju. I u ovom slučaju, ciljanog, uzrujajućeg poleta ne manjka budući da je sama interpretacija samouverena, tačna i postoji eskalacija i taman solidna koncentracija talasaste drame koja dostiže vrhunac u poslednjoj strofi kada je očigledno da je snaga esencijalna komponenta čitave smeše. Muzička pozadina je prilično adiktivna i sama po sebi pruža podjedanku dramatičnost usplahirenošu ritma kao i sama izvedba. Kada se prođe kroz olujnu atmosferu, osnovna ideja se tiče energije radi energije. Postoji zamisao iza priče, kao i namera o tome koja se poruka šalje, ali sama priča ne ide nikuda. Utisak slabi usled fraziranog i očekivanog izlaganja iako su svi drugi elementi zastupljeni i ostvareni u dovoljnoj količini da bi se pesma slušala. Ipak, kočnica u mašti postoji i ona postaje sve evidentnija kako sekunde odmiču iako se silina pojačava. Lov na energiju energijom vrlo lako ostaje bez plena kada je konkretan iskaz, kao jedno od osnovnih sredstava, u deficitu što bitnim delom rezultira buntovnim stavom bez pokrića.
  Ocena: 3

 • Meni se ova pesma sviđa. Agresivna je i baš napada i hvata slušaoca. Samanta pleni pojavom i potpuno se uklapa u pesmu u svakom smislu te reči. Pesma na momente deluje nabacano, ali je zapravo poenta u tome što je sve lepo spakovano i što prelazi na pravom mestu. Jako neobična pesma ali i nešto što se pamti definitivno. Mene ovo vozi. Mislim da bi ovo bilo svojevrsno osveženje na Evroviziji. I radujem se što ću Samantu gledati dogodine na ESC.
  Teško je progonozirati kako bi se provela u Roterdamu, ali mislim da bi joj finale visilo. Subjektivno 20. mesto , objektivno 28. Ocena (ne baš u skladu sa pozicijama ali stimulativno) – 4.

 • Nekako sam podvojen u vezi ove pjesme. Od samog početka zvuči agresivno i bombastično, ali sviđa mi se. Sve do trenutka kad započne instrumentalni dio te ta agresivnost prijeđe granice dobrog ukusa. Osim toga, ostavlja dojam kao da je pjesma dva puta naprasno prekinuta i pušten dio iz neke druge pjesme. Ocjena: 3

 • U pocetku mi je ova pesma bila Guilty pleasure, medjutim kasnije pocela mi se dopadati. Instrumental mi ne izlazi iz glave, bolje receno najezim se posle refrena. Mislim da bi sa Samantom bas bila prilika da opet izadju iz rupe u koju su ponovo upali. A taman sam se ponadao nastupu slicnom kao u spotu… 😀

  Ocena: 4+