Iz mog ugla 2020

Ukrajina 2020 | „Slavuj“ iz mog ugla

Nesuđeni 16. predstavnik Ukrajine trebalo je da bude pop-folk sastav „Go_A“. Njihova numera Slavuj trebalo je da se nađe u prvom polufinalu ovogodišnjeg takmičenja u Roterdamu.

Sam naziv benda nastao je od dve reči: „Go“ što označava „pokret“ i „A“ što je skraćenica grčkog slova „alfa“, koje se vezuje za povratak u sopstvene korene. Istorija ovog sastava kreće 2012. godine, kada muzički producent Taras Ševčenko upoznaje pevačicu Katerinu Pavlenko. Spojila ih je ljubav prema ukrajinskoj tradicionalnoj muzici, koju su vešto uvili u kontekst modernog. Pored Tarasa i Katerine, članovi benda su Ihor Didenčuk i Ivan Hrihorjak.

Katerina Pavlenko svojim tipičnim, slovenskim „belim pevanjem“ daje boje svakoj pesmi ovog benda.  Skoro čitav život proučava folklor, bavi se horom i može se pohvaliti izuzetnim rasponom vokala.

Taras Ševčenko je pravi instrumentalni genije. Jedan je od retkih muzičara koji mogu u jednoj kompoziciji da iskoristi ukrajinsku sopilku (narodni instrument) i brazilske bubnjeve. Ihor i Ivan su, takođe, izuzetni muzičari i najviše vole eksperimentisanje muzičkim pravcima i instrumentima.

Pre četiri godine, sastav je pobedio na takmičenju „Najbolje pesma Ukrajine“. Njihove pesme su se i pre nacionalnog izbora u Ukrajini vrtele na radijskim top-listama, a jednom prilikom su dospeli i na slovačku top-listu.

Numera Slavuj rezultat je njihovog svakodnevnog muzičkog zalaganja. Reč je o dens kompoziciji prošaranom liričnim, folk motivima, tipičnim za narodnu slovensku muziku. Govori o devojci koja nije ozbiljno shvaćena u ljubavi prema drugom momku. Međutim, ona se uzdiže i uspeva da izađe iz nezavidne situacije. Autori su upravo Katerina i Taras.

10 FUN FACTS

 1. Ukrajina se nalazi na 6. mestu po konzumaciji alkohola. Prosečan Ukrajinac popije 13,9 litara alkohola godišnje.
 2. I omiljeno piće im nije votka! To mesto zauzima horilka, koja je slična votki.
 3. Podzemna stanica „Arsenalna“ je najdublja podzemna stanica na svetu. Nalazi se 105,5 metara ispod zemlje.
 4. Famozna internet-senzacija „Tunel ljubavi“ nalazi se u šumama blizu grada Klevena.
 5. Ukrajina je zapravo najveća evropska zemlja. Često se misli da je to Rusija, ali Ukrajina sa celom svojom teritorijom zauzima najveću površinu u Evropi. Evropski deo Rusije se ne može računati kao cela teritorija.
 6. Skoro 100% ukrajinske populacije je pismeno.
 7. Lavov je grad sa najviše kafića na svetu. Čak 1500 kafića po glavi stanovnika.
 8. Tradicija farbanja jaja za Uskrs je započeta upravo u ovoj zemlji. Prva jaja su ofarbana voskom i dodatkom za bojenje.
 9. Tokom velike gladi 1930. godine uhapšeno je oko 2000 Ukrajinaca zbog kanibalizma.
 10. Plava i žuta boja na ukrajinskoj zastavi simbolizuju nebo nad žitnim poljima, po čemu je Ukrajina veoma poznata.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila ukrajinsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 5. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,04

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pitka, pažljivo skrojena fuzija narodskih i ovovremenskih elemenata, koja je potkovana specifičnom interpretacijom, pruža uslove i nekom narednom ponovnom preslušavanju. Muzička homogenost je najozbiljniji igrač cele ove priče. Oprečnosti dovedene u blizak kontakt pri čemu mešanje daje relativno stabilnu potporu za pejzažnu sliku koju sa tekstualnim delom oslikava glas izvođačice pri čemu i ritam i tempo rade u svrhu udubljivanja u jednu jednostavnu, ali ipak prijatnu muzičku sliku. Postoji, ne značajno velika, doza ustukivanja i hladnoće u izrazu kada se javlja pitanje da li se sadržaj iznosi sa maksimalnom dozom samouverenosti ( što u slučaju instrumentalista je nesumnjivo ), ali onda naiđe segment pre refrena u kome se vokal liši visokih amplituda i proređuje se i bude jasno da je pažnja foksuirana na solidnu kontrolu glasa. Možda je takvih momenata moglo biti u još kojoj sekundi da se izbalansiraju sa predominantno prisutnim načinom pevanja, a i kako bi se stekao širi dojam iskrenosti, međutim ne osporava se već primetno posvećeno regulisanje vokala. Ono što još može biti predmet za diskusiju je u kojoj meri se dodaje vanvremenosti u ovakav paket i da li može “ostariti”? Zasigurno je da nije pre bilo teško replicirati nešto slično, a neće biti teže ni ubuduće. Međutim, ova kompozicija uspeva da bilo koju vrstu šablona učini malo plemenitijim, ubedljivijim i prihvatljivjim, iako testu vremenu ne odoleva nužno.
  Ocena: 4-

 • Ako je Poljska 2019. bila mračna i jeziva i malo dosadna, sa Ukrajinom 2020. vidimo kako ti etno beli glasovi mogu da se sjajno uklope u celinu. Solovey je pesma puna ritma, pozitivne emocije, zanimljiva, ima jedno od nejlepših postepenih građenja u strofamani jedan od lepših bridževa, instrumentalno maštovita, aktuelna i zaokružena. Ono što me sprečava da kažem da je i jedna od mojih najužih favorita je konkretno refren i to kako prepiskutavo zvuči ” Solovey solovey “, sve ostalo je na mestu. Pomenuo bih još da je i Khayat i Call for love bio moj favorit u Ukrajini pored Solovey, prosto Ukrajina nas je navikla na raznovrsnu ponudu, oba su bila odličan izbor.
  Ocena za Ukrajinu – pristojna petica (5).

 • Ukrajina – 5
  Jako zanimljiv spoj modernog i etno zvuka. Muzika je mastralna i diže celu pesmu. Slažem se da je njen glas, iako odgovarajući za ovaj tip pesme, donekle iritantan, ali u novoj verziji ga je malo ublažila i mislim da bi još poradili na tome. Dopada mi se i nastup sa vodom na bubnjevima i način na koji se pevačice svedeno pomeraju u ritmu muzike. Ukrajinci su uvek znali da se potrude oko nastupa pa verujem da bi i ovog puta bilo tako. Iako ova grupa ostaje za narednu godinu žao mi je što ovu pesmu nećemo videti na Evroviziji.

 • Fantastično odrađena pesma. Neverovatno dobar spoj. Ostvarenje mojih snova je ovako dobar spoj modernog i tradicionalnog. I neću da dužim jer bih o ovome mogao da pišem do prekosutra. Ukrajinci pun pogodak, samo da je vokal svedeniji. Preteruje u prodornosti, prelazi u napadno. Ali narodni melos u instrumentalnom delu pleni. Maestralno.
  Kapa dole za stvaralaštvo, mislim da bi u Roterdamu prošli zapaženo.
  Subjektivno 6.mesto , objektivno 16.mesto
  Ocena – 4

 • Generalno mi je strašna pomisao da ćemo ovogodišnje nesuđene izvođače, još godinu dana da čekamo da bi izveli neke druge pesme. Mišljenja sam da je neki vid takmičenja, u prilagođenim uslovima, trebalo u nekom trenutku ove godine održati i to je to. Sledeća godina, nova lica, nova pesme.
  U slučaju Ukrajine, drago mi je da će njihovi izabranici dobiti drugu šansu. Podseća me ovo na neku audiciju na kojoj od kandidata tražite da vam otpeva nešto drugo, jer vidite da ima potencijala, a to što je pripremio ne odražava u potpunosti mogućnosti.
  Radoznao sam da ih čujem sa nekom drugom pesmom, jer ovo zvuči pomalo istrošeno i pripada u neku ruku prošlosti, a s druge strane je pohvalno što neko na taj način približava muzičke korene sredine i naroda kome pripada i spaja sa modernim pravcima. Verujem da mogu bolje od ovoga.

 • Iako podupirem zemlje koje pošalju pjesmu koja nosi pečat zemlje koju predstavlja, u vezi ukrajinske pjesma ipak mogu reći samo: Bože me sačuvaj! Na ukrajinskom izboru navijao sam za pjevačicu Krutь koja je također imala etno pjesmu, ali koja je, za razliku od ove, bila prava čarolija za uši. Pjesma “Solovey” bila bi mi slušljiva jedino da pjevačica odluči tokom cijele pjesme ne otvarati usta. Ovaj prodoran, drečav način pjevanja za mene je gotovo jednako traumatičan kao da me netko primora da tri minute provedem u blizini pneumatske bušilice. Budući da je odlučeno da bend Go_A i sljedeće godine predstavlja Ukrajinu, već sad znam da mi Ukrajina ni sljedeće godine neće biti među favoritima, jer kakvu god pjesmu da pošalju, u ovakvoj izvedbi će zvučati iritantno. Budući da sam prošle godine i Poljakinjama dao ocjenu nedovoljan, ne mogu ni ovdje biti velikodušniji. Ocjena: 1

 • Za pocetak, necu da lazem: posle svih njihovih ispada svim srcem zelim Ukrajini da im se sto pre desi to konacno ispadanje u polufinalu. Sto se tice ove pesme, utisak mi nije skroz na mestu. Malo hocu, malo necu.

  Ocena: 3