Iz mog ugla 2020

Albanija 2020 | „Fall from the sky“ iz mog ugla

Sedamnaesta albanska evrovizijska predstavnica je trebalo da bude Arilena Ara s pesmom na engleskom Fall from the sky.

Arilena Ara je rođena 17. jula 1998. godine u Skadru. Od malih nogu je pokazala interesovanje za kreativnost. Iako njeni roditelji nisu bili bogati, nisu nimalo štedeli novca za usavršavanje pevačkog talenta svoje ćerke. Arilena je od šeste godine pohađala muzičku školu i učestovala na mnogim dečjim festivalima na prostoru Skadra.

Prvi put se širem auditorijumu predstavila 2010. godine u dečjem televizijkom šouu Gjeniu i Vogel, na kom je učešće završila kao treća. Nakon toga je pobedila u drugoj sezoni albanskog X Factora emitovanoj od oktobra 2012. do marta 2013. godine, čime je postala najmlađa pobednica u istoriji emitovanja ovog šoua. Vredi napomenuti da je pobedu u tom šouu posvetila svom ocu, koji je preminuo nekoliko meseci nakon njenog prvog pojavljivanja u toj emisiji.

https://youtu.be/p-E-kIFPrsY

Sve ovo je bila fina smernica za kreiranje uspešne karijere tokom koje je na realizaciji svih svojih dosadašnjih singlova najviše sarađivala sa regionalno poznatim producentom Darkom Dimitrovim. Sve je počelo s numerom na engleskom Airplane iz 2014. godine, koji je na Jutjubu zabeležio dva miliona pregleda, a u ostale njene najveće hitove se ubrajaju sledeće pesme koje je snimala i na albanskom i na engleskom: Nëntori, Business Class, Vegim, TokeRroke, Snow in December, Sliver and gold i druge. Njene pesme su na Jutjubu zabeležile 154 miliona pregleda, a upravo na osnovu svoje popularnosti je zaradila i mesto jednog od članova žirija u albanskoj verziji šoua The Voice Kids 2019. godine.

Iza njene nesuđene evrovizijske pesme Fall from the sky, s čijom je verzijom na albanskom Shaj pobedila na tradicionalnom decembarskom „Festivalu pesama“, autorski su stajali spomenuti Darko Dimitrov, koji je pesmu komponovao uz pomoć Lazara Cvetkovskog, dok su tekst za englesku verziju pesme uobličili: Majkl Blu, Robert Stivenson i Sem Šumer.

10 FUN FACTS

 1. Albanci najviše vole da u večernjim satima izađu u šetnju gradom, a taj običaj nazivaju xhiro (džiro). Vole da večernje sate iskoriste za susret s komšijama, izbacivanje negativne energije, dok su u tradicionalnim gradovima putevi zatvoreni za saobraćaj dok ne završe sa hodanjem i pričanjem.
 2. Lokalno stanovništvo odmahuje glavom kada kaže „da“, i klimne kada izgovara „ne“.
 3. U Albaniji postoji više religija, ali većina stanovništva se izjašnjava da su muslimani (60%).
 4. Albanci se smatraju prilično lošim vozačima.
 5. Majka Tereza je posebna ličnost od značaja za narod, te je zbog promena u geografskom poreklu ona zapravo Albanka. Rođena je u Skoplju, i jedina je Albanka koja je osvojila Nobelovu nagradu.
 6. U Albaniji postoji grad u kojem se ne nalazi nijedan semafor, a to je jedan od najstarijih gradova na evropskom kontinentu — Skadar.
 7. Albanija je nekad bila pod osmanskom vlašću, potom pod italijanskom, zatim se izjednačila sa svojetskom i kineskom komunističkom ideologijom, da bi na kraju stekli nezavisnost 1991.
 8. Najviši vrh u Albaniji je Maje e Korabit, ponekad poznat i pod imenom Golem Korab. On je ujedno i najviši vrh u Makedoniji jer se nalazi na granici između te dve države.
 9. Albanija nema nijednu Mekdonalds prodavnicu brze hrane!
 10. Najviše Albanaca živi izvan granice ove države u odnosu na one koji su ostali da žive u njoj.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila albansku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 6. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,03

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Najviše pažnje se usmerava na samu izvedbu, jer se ona ističe nasuprot potisnutijih i doziranijih nota, koje i same progresivno idu po svojoj dramatičnosti u susret vokalnoj oluji. Jedan celovit, prodoran, topao glas igra na više karata i obezbeđuje nijansiranja, ukrase, opsežnu regulaciju i to je jednostavno najbitniji element pesme. Posebno su zanimljiva mikrotalasanja glasa u sredinama i krajevima strofa. Suptilna ispevavanja koja ne privuku sasvim, ali su dovoljno stabilni adhezivni elementi da se slušalac ne isključi. Strofe su i inače jači segmenti, jer pružaju i određeni stepen povezivanja sa onim što se čuje iako sami stihovi nisu nužno pamtljivi ili nešto što bi moglo da se utisne. Međutim, tokom slušanja se stvara teskobna atmosfera u kojoj može da se nazire tračak i nečeg što nije nužno u tamnoj boji. U refrenima dolazi do zasićenja u svakom smislu, posebno u početnim delovima refrena i posred njih ( zanimljiv kontrast u odnosu na strofe ako išta ), kada usiljenost i tenzija zamenjuju samouverenost koja je inače do tog momenta sama producirala takve utiske. Po još jedan stih bi to mogao finije da izbalansira. Takođe, uskomešanost u poslednjih oko pola minuta dalje pojačava intenzitet presije i uspeva da uruši po koji deo početne i usputne zainteresovanosti. Kada poslednji taktovi isprate poslednje niti interpetacije, gasi se konkretna misao o kompozciji, a samo (?) zaostali eho vokala uspeva da evocira sećanje na nju.
  Ocena: 2+

 • Osvrnuo bih se na 2 stvari najviše u svom komentaru. Prva je ta da s godinama sve više postajem alergičan na opise ‘dramatične vrištuće žene s baladama iz Albanije’ – pa dobro, ide im to od ruke, šta sad, ko da se Italijani prozivaju zbog sanremovskih balada ili Šveđani zbog uglađenih generičkih pesama…
  Drugo je to da nemam snage da ponavljam komentar upropaštavanja sopstvenih izbora prepravljajući pesme s maternjeg na engleski i uništavajući originalne aranžmane. To se nije desilo u toj meri prošle godine i Albanija je završila na mom ličnom 10.-om mestu! Shaj i Arilena su bili odlični, ali baš baš u skoro svakom pogledu, Fall from the Sky je…. 2 ocene manje….
  Ocena za Albaniju 2020. – kaznena trojka (3).

 • Albanija – 2
  Zaboravio sam na ovu pesmu što dovoljno govori o utisku koji ostavlja. Ništa posebno, može da se posluša ali je dosadno i ne budi nikakve emocije. Prošle godine su imali malo drugačiju i zanimljiviju pesmu na albanskom a sada povratak na stare staze napornih ispevavanja na engleskom.

 • Pesma koja je iz potaje vrebala svoju šansu na ovogodišnjem ESC. Potencijalno iznenađenje u Roterdamu. Lepo dorađena pesma (pričam o revamp verziji) sa odličnim vokalom koja ima potencijal. Albanci,moje je mišljenje sve ozbiljniji i ozbiljniji. Arilena je neko koga bi bilo jako lepo da Albanija sačuva i za narednu godinu. Pesma ima dramatiku ali smatram lepo svedenu, lepo upakovan vokal i dobre prelaze. Video sam je u finalu u Roterdamu. Subjektivno 13. mesto, objektivno 9. mesto. Ocena – 4

 • Prevodjenjem na Engleski pesma je mnogo toga izgubila..ipak je zadrzala tu neku slusljivost i to kao nije strasno poslusati al opet daleko od neceg woow ocena 4

 • Albanci uporno šalju dramatične balade, ali ne zamjeram im jer čini se da su prilično dobri u tom glazbenom žanru. Jedna klasična eurovizijska balada, ali meni nije ni prožvakana ni predvidljiva, ima mi nešto svoje, prepoznatljivo i upečatljivo. O Arileni mislim sve najbolje i u auditivnom i u vizualnom smislu. Žao mi je što su malo uprskali stvar prevođenjem na engleski jezik pa ne mogu dati najvišu ocjenu. Ocjena: 4

 • Recept za albanku ESC pesmu. Sastojci:
  1. zenski izvodjac – prisutno
  2. dramaticna balada – ovde
  3. dramatican tekst – stavljeno
  4. iskazivanje glasovnih mogucnosti u fazonu “sad cu da vam pokazem kako razbijam” – tu je

  I Voila, albanka ESC pesma!

  Ocena: 1