Iz mog ugla 2020

Belorusija 2020 | „Do zore“ iz mog ugla

Belorusi su održali tradicionalno nacionalno finale na kojem je pobedu odnela grupa „Val“ s pesmom Do zore. Pobeda im je pripala jer su bili drugi favoriti i žirija i publike.

Ovu grupu čine dva člana od kojih oba imaju po 24 godine. Sastav je mladi projekat elektronske muzike, a inspiraciju crpe iz novih i relevantnih trendova moderne muzike. Oni se ne boje da izađu iz zone komfora u cilju širenja obima mogućih novih emocija prema publici.

https://youtu.be/F0wfxz5zq04

Sastav „Val“ su osnovali početkom 2016. godine glavni vokal Valerija Gribusova i muzičar i tonski producent Vladislava Paskevič. Svojim prvim singlom Ko si ti, koji je objavljen 1. maja 2016. godine, našli su svoje utočište eksperimentišući sa žanrovima kao što su haus, r’n’b i hip-hop, zajedno sa „vog“ plesom i modom. Od tada objavili su nekoliko muzičkih spotova, singlova, a sarađivali su i sa raznim domaćim i inostranim umetnicima.

Vladislav je o nesuđenoj evrovizijskoj pesmi između ostalog rekao: „Ovo je naša prva pesma na beloruskom jeziku, prelepo je kada zemlja nosi svoju kulturu u svet. Ovo je priča o devojci koju su roditelji dali da se uda protiv svoje volje. Ali, kako kažu, ne možeš da upravljaš srcem i šta se dogodilo od jutra do večeri ostaće misterija za sve.“

10 FUN FACTS

 1. Ulica nezavisnosti je najduža ulica u zemlji. Proteže se preko 15 km duž glavnog grada i prolazi kroz pet različitih trgova. Kroz istoriju menjala je naziv čak 14 puta.
 2. „Nedelja maslenice“ je istočnoslovenski praznik koji se proslavlja u poslednjoj sedmici pred Veliki post. Palačinke se spremaju u domovima kao i na lokalnim uličnim festivalima, kako bi se uživalo sa porodicom i prijateljima. Belorusi se ne stide kreativnih namaza za palačinke, počev od mlevenih semenki maka zaslađenih šećerom, do gulaša od pečurki.
 3. U Belorusiji postoji 23 hiljade sportskih sala otvorenih za građane; ako se Belorusi ne bave sportom, onda ga prate. Omiljeni sportovi su im fudbal, rukomet, hokej na ledu i tenis. Dobro poznata teniserka Valerija Azarenka jedina je iz Belorusije koja ima osvojenu titulu Grend slema.
 4. Nacionalna biblioteka, poznata i kao „Dijamant znanja“ impozantna je građevina visoka 74 metra, sa 23 sprata i vidikovcem na vrhu. Uživa u slavi kao jedna od najneobičnijih, ali i najružnijih građevina na svetu.
 5. Na trpezi retko će se desiti da nema nekog jela od krompira, s obzirom da je skromni krompir neizostavni deo beloruske kuhinje. Kalduni, tukmači ili draniki samo su neki od preko 300 recepata u kojima je krompir ključni sastav.
 6. Šetajući gradskim ulicama naići ćete na veliki broj murala koje su naslikali brojni ulični umetnici. Neki od najvećih mogu se naći u Ulici Oktjabrska.
 7. Kada su birali životinju za nacionalni zaštitni znak, Belorusi su odabrali bizona. Sa ivice istrebljenja ranih 50-tih godina prošlog veka, vratila su ih dva bizona pušteni u šumu Bjeloveža na granici s Poljskom. Danas je primećeno njih 600 na tom lokalitetu. Pored bizona, u nacionalne simbole spadaju još i roda i suncokret.
 8. Belorusi vole dobro sujeverje. Najpopularnije je ono koje kaže da nikad ne treba da zviždite u svojoj kući, u suprotnom, potrošićete sav svoj novac. Drugo sujeverje kaže da ne treba da čistite kuću po odlasku gosta iz nje, sve dok ne stigne na krajnji cilj. Veruje se da ćete ga na taj način izbrisati iz svog života zauvek.
 9. Beloruska pismenost iznosi 99,6%, čineći ovu zemlju jednu od najpismenijih na svetu.
 10. Kada posetite Belorusiju obavezno probajte brezov sok. Ovaj sok se izvlači iz brezovog drveta svakog proleća i predstavlja jedan od najomiljenijih napitaka Belorusa.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila belorusku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 7. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,94

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Tipičan plesni “spekatakl” koji sasvim sigurno može da se uklopi u bilo kom podijumskom momentu. Ležernost melodije, standardizovane i očekivane deonice, koje su prikladne za reklamiranja između ostalog, uz sugestivnu interpretaciju ( a takva prisnost u izvođenju se vazdušastim refrenom posebno ističe ) nude se na tanjiru bez nekih dodatnih zapleta ili obrta u kompoziciji. Postoji sasvim pristojna simbioza između jezika i svih ovih elemenata. Međutim, tu se može otkriti razlog iz koga bi sve ovo moglo i da se okarakteriše kao prevaziđeno usled ustaljenosti, a to je zato što se prebrzo apsorbuje, a kako bi bilo koja sledeća kompozicija nudila jedanku žar prema daljoj igri, onda se prebrzo i eliminiše iz sistema. Svakako da se ne poriče kratkotrajna žitkost i momenat krepkosti, ali u konačnici, oseka preinači plimu.
  Ocena: 2+

 • Ja sam na Beloruse gotovo zaboravio ove godine iako preslušvajući ih pre beloruskog izbora, jedino mi se ova pesma i dopadala. Ima tu dosta pluseva i minuseva. Pevaju na maternjem jeziku, pesma ima svojstven vajb, dobro vozi, oni su uverljivi u donošenju pesme, veruju u nju. Mane su plitkoća i možda prevelika uprošćenost celog paketa, iako su oni trudili da sve to podignu u odnosu na prve audicije. Uz sve ovo, mora da kažem da sam prošle godine takođe zanemario Belorusiju, njihova predstavnica mi se činila bezveznom, a onda je došao ESC, i u moru svih zemalja, baš Belorusija mi se istakla svojom energijom i verom u sebe, i na mojoj skali možda i najviše skočila, na neko 11.mesto u finalu. Možda bi se to desilo i sada. Svakako se lomim za ocenu, ali daću višu.
  Ocena za Belorusiju 2020. – donirana četvorka (4).

 • Neću reći da je ovo moj “guilty pleasure” jer ne osjećam se nimalo “guilty” što me ova pjesma osvojila na prvo slušanje. Za razliku od pjesama koje se trude više ili manje uspješno kopirati trendove sa svjetskih top lista i zvuče tako da bi mogle jednako predstavljati Azerbajdžan, Cipar ili Njemačku, ova pjesma djeluje kudikamo autentičnije, sve u njoj nekako odiše istočno-europski, preko ekrana kao da je razvučen nevidljivi natpis “Made in Belarus”. Pjesmu čine dinamičnom i zanimljivom promjene ritma i izmjenjivanje dijelova koji koketiraju s etno izričajem i dijelova koji pozivaju na plesni podij. Pjevačica mi je karizmatična, šarmantni su mi neobični pokreti koje izvodi, a i ukupni scenski nastup mi je više nego dopadljiv. Neobično šarmantno mi zvuči i bjeloruski jezik u ovoj pjesmi. Ocjena: 5

 • Belorusija – 4
  Slažem se sa komentarom da je ovo korak napred za Beloruse u odnosu na recimo prethodne dve godine. Zanimljiv i pamtljiv instrumental, refren koji ostaje u sećanju, odličan glas, vrlo simpatični predstavnici, dobra energija. Vidi se da su pravi i kreativni muzičari koji stoje iza svoje muzike. Meni se dopadaju.

 • Pesma ima dobar motiv i pozitivnu osnovnu crtu. U smislu spoja, tematski bogatog teksta i oslanjanja sa sopstveni muzički pravac. Međutim na toj osnovi se sve i završava i to je problem i mana pesme. Preovlađujuće. Bledunjavo, tanko i malo haotično. Ne verujem da bi privukli pažnju u Roterdamu jer je jako neubedljivo sve ispalo na kraju. Ne radi se to tako slobodan ću biti da napišem. Osnova i dobra polazna tačka trebalo je rezultiraju daleko boljom pesmom. Ovako, ne bi ni finale videli niti bi ih se iko više verovatno sećao po polufinalu. Subjektivno 38. mesto, objektivno 40. mesto. Ocena- 2.

 • Ja ne kapiram nikako sta mi se ovde uopste dopalo na prvo slusanje… Svako naredno slusanje mi je bilo bledunjavo. Mislim da bi ispali bez sumnje.

  Ocena: 2-