Iz mog ugla 2020

Moldavija 2020 | „Prison“ iz mog ugla

Natalija Gordijenko je posle 14 godina trebalo da ponovo zastupa Moldavce na Evrosongu, i to s numerom Prison s kojom je pobedila na nacionalnom izboru.

Rođena je 11. decembra 1987. u Kišinjevu. Na muzičkoj sceni je prisutna od svoje petnaeste godine. Dok je još bila student Akademije za muziku, pozorište i likovnu umetnost, Natalija je učestvovala na Evroviziji koja je održana u Atini 2006. godine. Iste godine pobedila je na „Slavjanskom bazaru“ i postala najpoznatija pevačica u zemlji. Godinu dana kasnije dobila je prvu nagradu na takmičenju New Wave u Jurmali. Potom je svoju zemlju predstavljala na Svetskom prvenstvu izvođačkih umetnosti u Los Anđelesu, gde je osvojila zlatnu medalju u kategoriji glas/pevanje. Pored toga, Natalija je dobila titulu počasne umetnice Republike Moldavije.

Snimila je tri samostalna albuma i nastupala u duetima s poznatim moldavskim, evropskim i ruskim umetnicima, poput Iraklija Pirtshalava, Mohombija i umetnikom pod imenom CRBL. Njene video-spotove su snimili poznati režiseri iz Ukrajine, Rusije i Rumunije, i na Jutjubu imaju višemilionske preglede. Sarađivala je i sa jednim od najvećih rumunskih muzičkih izdavača Fly Records.

Natalija je održala dva velika solistička koncerta na najvećem koncertnom mestu u Moldaviji i sada aktivno nastupa po svetu. Takođe je voditeljka najbolje ocenjene TV emisije u Moldaviji i di-džej. Tokom nacionalnog izbora Moldavije u februaru 2020. i žiri i gledaoci jednoglasno su je odabrali za predstavnicu svoje zemlje na Pesmi Evrovizije 2020 s pesmom Prison, čiji su autori Filip Kirkorov i Dimitris Kontopulos.

10 FUN FACTS

 1. Moldavija se svrstava među 12 najvećih izvoznika vina na svetu. Uzgajanje grožđa i pravljenje vina se na teritoriji Moldavije praktikuje skoro 5000 godina.
 2. Najveće jevrejsko groblje u Evropi se nalazi u prestonici Moldavije, u Kišinjevu.
 3. Najveći podzemni podrum vina na svetu „Krikova“ se nalazi u Moldaviji.
 4. Drugi zvanični jezik Moldavije, koji se govori u autonomnoj oblasti Gagauzija, jeste odumirući gaguški jezik sa svega 200.000 govornika.
 5. Pećina „Emil Rakovica“ u mestu Kriva je 8. po veličini pećina na svetu.
 6. Moldavija je na 3. mestu po brzini interneta na svetu.
 7. Rusija i dalje ima 2500 trupa i 22.000 tona municije na teritoriji moldavske oblasti Transnistrija, odnosno Pridnjestrovlje.
 8. Moldavija je zemlja koju poseti najmanji broj turista godišnje, kada je reč o evropskim državama.
 9. U periodu od 2009. do 2012, čak 917 dana Moldavija nije imala vladaoca, odnosno, u ovom slučaju, predsednika.
 10.  Većina stanovnika Moldavije su bilingvalni ili trilingvalni, odnosno paralelno koriste dva ili tri jezika kao svoje maternje – rumunski, gagauz i ruski.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila moldavsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 8. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,76

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Sem egzotičnijeg, mračnog (pri)zvuka prošaranog ekstatičnim tempom i zapljuskujućim, intermitentnim odsjajima u vidu malih, ravnomereno raspoređenih tonskih amplituda, Prison ne nudi mnogo drugog materijala u okviru svoje ćelije. Najviše se provlači opori osećaj natezanja i atmosfera u kojoj je ispraznost dotle uzela maha da se sa svakom sekundom “žuri” da se stigne do završnice. To postavlja osnovu za postojano bled i neispunjen poslednji čin pesme koji nastavlja uporno da se oslanja na najslabiju kariku – refren. U tom segmentu se preliva čaša po pitanju reagovanja u sklopu interpretacije gde se snagom vokala ( i prilično prijatnom čistinom glasa u strofama ) zamenjuje potencijalna zanimljivost. Iako je ideja bliska, ipak ne uspeva da zarobi svojom “razrađenošću” ( iako se može sama izvedba oceniti kao ogledalo tematike, mada se u tom slučaju pre može verovatno konstatovati da intenzitet interpretacije nije paralelan ponudi ), a uslovi u kojima je beg od ovog zatvora moguć nižu se u dovoljnom broju do poslednjeg takta.
  Ocena: 2

 • Slično kao i s Belorusima, Moldavija ima tu tendenciju da ni iz čega stvori nešto vredno sjajnog plasmana (nikad neću zaboraviti kako sam pojeo sve što sam u ovoj rubrici napisao za DoReDos pa im dao 10.mesto u finalu ESC-a).
  Pesma Moldavije za 2020. je toliko zahvalna za scenski nastup, Natalija je izvrsna pevačica, atraktivnog i zanosnog izgleda, ja mislim da bi u Roterdamu prštalo, i da bi svi kritičari ove pesme zanemeli. To je moj osećaj šta bi se dogodilo, jer je jako moćan tim iza nje. Da li je moj uski favorit? Nije. Da li uživam u toj (over)drami, melanholiji, retro stilu, celom paketu? Naravno.
  Ocena za Moldaviju – respektabilna četvorka (4).

 • Moldavija – 2
  Nije loše ali nije bas ni dobro. Previse dramatično i nezanimljivo. Takodje, ni sama pevačica nije ostavila pozitivan utisak na mene kako 2006. tako i ove godine. Siguran sam da bi joj osmislili dobar nastup, kao sto su to učinili i sa DoReDoS, ali ipak nedostaje dobra pesma.

 • Solidna produkcija donekle izvlači ovu inače prilično neuvjerljivu i neinspirativnu pjesmu. A za Nataliju svakako mislim da je pjevačica koja zaslužuje još jednu priliku. Ocjena: 3

 • Mojim ušima i osećajima ova pesma prija, onako najkraće rečeno. Uvodi nas mistično u priču koja ima emotivan tekst. Muzički nije to najbolje svakako ali daleko od toga da je loše. Isto tako sam svestan da ova pesma ne bi mnogo zaokupirala pažnju evrovizijske publike. Prosto sam utiska da nema taj potrebni šmek. Kod mene lično ga ima i rado je slušam. Takođe želim da istaknem da se uvek obradujem povratnicima na veliku scenu ESC pa tako sam i Nataliji. Jako lepe uspomene vežem za nastup Moldavije iz 2006. a i za ovu ću pesmu. Bilo bi lepo da je vidimo i dogodine na ESC. Teško bi prošla u finale, moje je mišljenje. Subjektivno sam je smestio na visoko 8. mesto, objektivno sam je video na 33. poziciji. Ocena – 4 .

 • Podcenjena pesma. Kad sam cuo prvo studijsku verziju, zapitao sam se zasto je ovo toliko podcenjeno kad ovo zaista nije lose i zasto prave sprdacinu na njen racun? Medjutim kad sam video nastup sa nacionalnog izbora, razocarao sam se… Iskreno sa onakvim nastupom, ispala bi samo tako. Ali to i dalje ne menja moj stav o pesmi.

  Ocena: 4-