Iz mog ugla 2020

Bugarska 2020 | „Tears getting sober“ iz mog ugla

Trinaesti predstavnik naših komšija sa istoka je mlađana Viktorija. Zbog poznatog spleta nesrećnih okolnosti, Tears getting sober neće biti njena predstavnička pesma dogodine, ali je izvesno da ćemo Viktoriju ponovo slušati.

Viktorija Petrovna Georgijeva rođena je Varni 1997. godine i moglo bi se reći da je trenutno u ključnoj fazi izgradnje muzičke karijere. Ona tvrdi da joj je inspiraciju da se ozbiljno bavi muzikom dao filmski mjuzikl „Camp Rock“ kad je imala 11 godina. Od tada se školovala na visokim školama i u muzičko-edukativnim centrima u Bugarskoj.

Nakon više školskih nastupa na priredbama, prvo pojavljivanje pred širom javnosti postiže 2015. godine u šouu X Factor, gde završava među prvih šest, a to joj je pošlo za rukom iz četvrtog pokušaja. Nakon šoua, novopopularna Viki potpisuje ugovor sa muzičkom kućom i nedugo zatim izdaje prvu pesmu Ništa slučajno, koju prate singlovi Nezavršen roman i Deo mene.

Od 2018.godine Viktorija postaje nezavistan izvođač i nastavlja da objavljuje pesme, od kojih je najuspešnija I wanna know; iza ove numere stoji produkcijski tim koji sarađuje sa popularnim i ostvarenim licima muzičke industrije globalnog tržišta. Zbog popularnosti koju je pesma dostigla na muzičkim platformama, Viktorija je dobila priliku da potpiše ugovor sa prestižnom muzičkom kućom Ostereo iz Londona, koji je obezbedio sredstva da se snimi i visokobudžetni video koji bi pratio pomenutu pesmu. Premijera tog spota održana je u Madridu tokom prestižnog festivala „Melbos Open“, a Viktorija je izabrana kao jedna od 500 potencijalnih izvođača za ovu priliku, i jedina je pevačica iz istočne Evrope kojoj je to pošlo za rukom.

Viktorijin debitantski album se očekuje krajem 2020. godine.

10 FUN FACTS

 1. Bugarska je jedna od najstarijih država Evrope koja nikad nije menjala ime — Bugarska se  zove još od 681. godine nove ere.
 2. Varna, odakle nam dolazi Viktorija, mesto je gde je nađeno najstarije obrađivano zlato, koje je staro preko 7000 godina.
 3. Ukoliko se slažu sa onim što čuju, Bugari će zapravo pomerati glavu levo desno, umesto gore dole — suprotno od onoga na šta smo navikli.
 4. Ako je Bugarska po nečemu najpoznatija u svetu, to su definitivno ruže — osim što je najveći izvoznik ruža na svetu, aroma ruže se koristi u mnogim drugim bugarskim proizvodima, poput parfema, ratluka, sirupa itd.
 5. U centru Sofije nalaze se pravoslavna crkva, katedrala, džamija i sinagoga — sve na desetak minuta hoda jedne od druge.
 6. Iako je svojevremeno Bugarska izgubila neke bitke u borbama i ratovima, bugarska zastava nikada nije dopala protivničkoj vojsci.
 7. Imendan, praznik sveca po kojem osoba nosi ime, vrlo se rado proslavlja u Bugarskoj, a kažu da je mnogima bitniji nego sopstveni rođendan.
 8. Za razliku od većine slovenskih zemalja koje biraju orla, simbol Buragske je lav. On se nalazi na državnom i vojnom grbu, postoji više statua lavova u Sofiji, a čak se i valuta zove lev, po ovoj životinji.
 9. Bugarska je dom druge po veličini pravoslavne crkve na svetu, a locirana je u centru Sofije. Prva je hram Svetog Save u Beogradu.
 10. Običaj je da se proslavlja početak proleća 1. marta uz praznik pod nazivom Baba Marta. Tom prilikom ljudi međusobno razmenjuju tzv. martenise — vunene narukvice, obično u crvenoj ili crveno-beloj boji. Običaj je da se nosi na ruci dok se ne naiđe na neko drvo koje je počelo da cveta, i onda se okači na njegove grane. Veruje se da to donosi dobru sreću, zdravlje, dobru žetvu i plodnost.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila bugarsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 9. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,15

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Hipnotizirajuća skupina bajkovitih elemenata u minimalističkom izdanju uspeva da dodirne srčane niti. Između slušaoca i ove kompozicije se uspostavlja efektivna sinergija na osnovu odmerenog, spokojnog, instrumentalnog dela i “napukle”, plavim nijansama prebojene interpretacije koja svaki stih uspeva da donese sa iskrenom i plemenitom količinom sigurnosti. Čitava tematika dobija na snazi uvođenjem simobličkih slika ( “…your lies burn like sugar in my wounds…” ), iskazivanjem potencijala za maturacijom u emotivnom i drugom smislu ( što pred-refren oštro oslikava ) i time što se uspešno “love” stanja svesti na iskorak od prevazilaženja i samoobnove nakon emotivnog kolapsa ( a posebno što se takva vrsta hrabrosti skuplja tek u datom trenutku posle prethodnih nepokušaja ). I pre nego što se dobije prilika da se čuje skladno odmicanje melodije, sam naslov zaintrigira i solidno pakuje ideju i nameru iza svega, a tome i trenutak “…sweet bruises…” direktno proporcionalno odgovara. Verovatno ovde ima potencijala za još koji minut, pa se oseća da konvencionalost regulativa o trajanju numere steže omču oko inspirativnog izvora, ali i uprkos tome, celokupna kompozicija se ipak izbori za prikazivanje srži.
  Ocena: 5

 • Do neba poštujem to koliko se Bugari trude oko Evrosonga i nastoje pobediti, i navijam da im se to i ostvari. Naročito sam voleo kako su uradili stvar sa EQUINOX-om. Bugarska 2020. je kvalitetna, maštovita, originalna i jako jako dobro kotirana, ali mene lično, nažalost nisu kupili. Da stvar bude tragikomičnija, od 3 pesma Milanova ove godine, bugarska mi je najmanje dobra. Razlog je nedostatak kulminacije, i bacanje karata na atmosferu, priču i umetnost, tako da mislim da bar 7 pesama mogu biti bolje plasirane od bugarske pesme.
  U stvarnosti mislim da bi nijanse odlučivale, i da bi se lomilo ko bi pobedio između najmanje 5 kandidata, ali to je neka priča vezana za zaključak. Za Bugarsku bih samo još dodao da se nadam da će se iduće godine vratiti nečim što bi me kompletno osvojilo.
  Ocena za Bugarsku 2020. – razvodnjena četvorka (4).

 • Svako ko je rešio da pobedi na Evroviziji, uspeo je. Za razliku od nekih drugih, Bugarska to pokušava kvalitetom, svaki put.
  Ova pesma je bajka, čarolija, muzička oda nevinom u nama. Zadivljen sam sposobnošću da se od veoma jednostavne muzičke priče, napravi ovako dobra atmosfera, sve je ovde perfektno uklopljeno, ideja koja se ne odlaže, instrumental koji je odmah najavljuje, Viktorijin stil pevanja, ništa preterano, ništa pretenciozno. Pobednik! Ono kad u prvom slušanju sve znaš! Opet kapa dole Milanovu, koji je svaki put najbolji sa Bugarskom, koji odlično radi za druge, a inspiraciju i nadahnuće čuva za svoje.

 • Iako mi se pjesma sviđa, ja je nisam vidio kao potencijalnog pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga. Ovdje kao da se izričito igralo na kartu stvaranja određene atmosfere. I u tome se u potpunosti uspjelo. Bajkovito, diznijevski, čarobno.
  Ali meni ovdje nedostaje pjesma. Vjerujem da je Viktorija odlična pjevačica, u protivnom je Bugari ne bi odabrali da ih predstavlja, ali ja to na temelju ove pjesme ne mogu zaključiti. Stječe se utisak kao da je Viktorijina uloga ovdje tek sporedna, a u prvom planu su muzika i prateći vokali koji zaglušuju Viktorijin sramežljiv i suzdržan vokal. Ocjena: 4

 • Bugarska – 4
  Fina pesmica. Prijatno ju je poslušati. Za moj ukus je previše njanjava, nedostaje joj wow momenat i originalnosti. Nije mi bila u užem krugu favorita. Mislim da bi nakon predivne Arcade koja je u sličnom fazonu samo jača i upečatljivija, Evroviziji definitivno trebalo nešto sasvim drugačije.

 • Skoro jedina ovogodišnja balada (od mnoštva njih) koja mi se dopala na prvu loptu i koja zaslužuje borbu za tron. Odmah se to vidi po početnim stihovima. Osećajna pesma u svakom smislu te reči. Smislen, emotivni tekst. Vokal skoro pa savršen. Sve je lepo uklopljeno. Nekako pesma kao da vodi slušaoca po oblacima dok je u etru. Bugari nastavljaju sa odličnim predstavničkim pesmama i uveren sam da bi ih ovo vratilo na velika vrata. Ne verujem u trijumf Viktorije iako žanrovski predstavlja pravog naslednika Dankana Lorensa. Pohvale za Bugarsku ! Subjektivno 10. mesto, objektivno sam je video kao vicešampiona dakle 2. mesto i izjednačavanje rekorda Kristijana Kostova. Ocena – 5

 • When the party’s over 2.0. Kao i kod Svajcarske u pocetku nisam obracao mnogo paznju na ovu pesmu, medjutim kasnije je pocela mnogo da mi se dopada. Kolko inace volim da slusam Billie Eilish, toliko isto mi se i ovako nseto u slicnom fazonu dopada. Zasigurno bi zavrsila u top 5, a mozda cak i pobedila.

  Ocena: 5