Evrovizija 2020

Oni su gosti revijalnog programa „Europe Shine a Light“

Ostalo je još malo do 16. maja, za kad je zakazano emitovanje specijalnog revijalnog programa Europe Shine a Light. Neki detalji ovog zamenskog programa su već od ranije poznati publici, ali sada je Evropska radiodifuzna unija objavila kompletan sadržaj najbitnijih delova programa koji će trajati oko dva sata.

Prvo ćemo vas podsetiti na detalje programa koji su poznati od ranije: svi ovogodišnji nesuđeni učesnici će kao zajedničku pesmu otpevati evrovizijsku pobedničku numeru iz 1997. godine Love shine a light, a virtuelni hor odabranih evrovizijskih fanova će otpevati još jedan evergrin među nekadašnjim pobedničkim evrovizijskim pesmama — What’s another year Džonija Logana iz 1980. godine.

S druge strane, od ranije je poznato da će u sklopu ovog programa nastupiti i četiri nekadašnja pobednika, te jedna vicešampionka iz prethodne dve evrovizijske dekade. Ranije objavljenim izvođačima: Eleni Paparizu (Grčka 2005), Eldaru Gasimovu i Nigar Džamal (Azerbejdžan 2011), našoj Mariji Šerifović (2007) i Eleni Fureiri (Kipar 2018), pridružiće se i Mons Selmerlev iz Švedske (2015); njih petoro, razume se, ponovo će gledaoce podsetiti na svoje slavne evrovizijske pesme.

Vredna spomena u ovom segmentu je svakako naša Marija Šerifović, koja je svoj video-segment sa ponovnim izvođenjem Molitve snimila pred na beogradskim ulicama.

Ostali specijalni gosti će biti:

  • Mihael Šulte (Nemačka 2018) i Ilse de Lange (Holandija 2014. kao deo dueta „The Common Linnets“) — njih dvoje će zajedno otpevati nemačku pobedničku evrovizijsku pesmu iz 1982. godine Ein bisschen Frieden;
  • Gali Atari (Izrael 1979) — ona će ponovo gledaoce, ovaj put uz pratnju specijalnog hora sačinjenog od nekadašnjih učesnika Dečje pesme Evrovizije, podsetiti na svoju pobedničku pesmu Hallelujah;
  • Neta Barzilaj (Izrael 2018) — ona će izvesti akustičnu verziju svoje nove pesme čiji su stihovi primereni ovom neobičnom vremenu uz posebnu poruku;
  • Dankan Lorens (Holandija 2019) — predstaviće se gledaocima novim singlom Someone else.

Učesnici programa biće i članovi Roterdamske filharmonije koja će se predstaviti posebnim potpurijem još nekih evrovizijskih uspešnica, kao i jutjuberka Niki Tutorijals i britanski evrovizijski komentator Grejem Norton, koji će imati posebna uključenja u program.

Još jedan bitan segment biće i onaj u kome će biti obasjane kulturne znamenitosti iz sve 41 države prijavljene za 2020. godinu. Segment će nositi naziv Europe Shine a Landmark (Evropa obasjava obeležja) i za sada je poznato da će u sklopu njega biti prikazani: Litvansko nacionalno pozorište opere i baleta u Vilnjusu, čuveni briselski Atomijum, kao i atinski Akropolj.

Program sa početkom od 21 sat će 16. maja biti emitovan uživo iz Studija 21 u Hilversumu, a domaćini programa će biti nesuđeni voditelji ovogodišnje Evrovizije: Edsilija Rombli, Šantal Janzen i Jan Smit.

Šou Europe Shine a Light će biti emitovan u 45 država i na 46 emitera, među kojima su i naš RTS, belgijski javni emiter sa frankofonog govornog područja RTBF, Khabar TV iz Kazahstana, BHRT iz Bosne i Hercegovine i RTCG iz Crne Gore.

Oznake