Iz mog ugla 2020

Jermenija 2020 | „Chains on you“ iz mog ugla

Nesuđeni 14.predstavnik Jermenije trebalo je da bude Atena Manukjan, pevačica jermensko-grčkog porekla. Sa kompozicijom Chains on you trebalo je da se takmiči u 2. polufinalu u Roterdamu.

Dvadesetpetogodišnja umetnica je započela karijeru 2007. godine, kada je osvojila prvo mesto na internacionalnom talent takmičenju „This is what’s missing“. Prvi kontakt sa Pesmom Evrovizije ostvarila je kada je 2008. učestvovala na grčkom nacionalnom izboru za Dečju pesmu Evrovizije, gde se pozicionirala kao sedma.

Njeni hitovi su veoma slušani, kako u Grčkoj, tako i u rodnoj Jermeniji. Već sa prvim singlom Party like a freak je 2011. pobrala velike simpatije publike. Pre tri godine je napisala pesmu Palia mou agapi za nekadašnju evrovizijsku pobednicu Elenu Paparizu. Srećom, pesma je izuzetno dobro prošla kod publike.

https://youtu.be/XpQHGMM8c5U

Nastupila je kao gost na britanskom X Factoru i godinama se spekulisalo o njoj kao potencijalnoj predstavnici Jermenije.

Ove godine je odnela pobedu na jermenskom nacionalnom izboru sa modernom numerom Chains on you. Napisala ju je u saradnji sa DJ Pakom.

10 FUN FACTS

 1. Šah je obavezan predmet u jermenskim školama. Učenici čak polažu ispit iz šaha!
 2. Prva hrišćanska zemlja na svetu je upravo Jermenija. Prihvatili su hrišćanstvo 301. godine nove ere.
 3. Jedna je od retkih monoetničkih zemalja! Čak 97% stanovništva Jermenije čine Jermeni. Ostatak čine Rusi, Ukrajinci, Jazidi, Kurdi itd.
 4. Prva crkva je izgrađena u Jermeniji. Reč je o crkvi Svetog Ethimijadzina koja je izgrađena u 4. veku nove ere.
 5. Lavaš je tradicionalni pljosnati hleb koji se pravi u toniru — podzemnoj „furuni“ sličnoj bunaru. Kao i Srbi, ni Jermeni ne mogu zamisliti obrok bez hleba.
 6. Planina Ararat je jedan od najvažnijih i neizostavnih simbola ove zemlje. Veruje se da je na ovoj planini pronađena Nojeva barka.
 7. Kajsija je još jedan bitan simbol za Jermene! Narandžasta boja na njihovoj zastavi zapravo simboliše ovu voćku, a na jermenskim pijacama možete naći kajsiju u svim oblicima — kao vino, sok ili, pak, svežu ili sušenu.
 8. Prestonicu Jerevan još možemo nazvati „Ružičasti grad“ zbog zgrada i građevina koje su rađene od bojenog vulkanskog kamena različitih nijansi ružičaste boje.
 9. Na putu ka crkvi Noravank naići ćete na selo roda. Na banderama malog naselja nalaze se velika gnezda roda, koje se pre svake zime sele u Afriku, ali se svome domu vraćaju već u proleće.
 10. Arheolozi tvrde da se jedna od najstarijih vinarija nalazi u pećini, u blizini sela Areni.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila jermensku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 10. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,37

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Prosto bih rekao ovako – pesma kreće obećavajuće – hiphop je ok, a onda kreće rastezanje do otužnosti.

 • Reminiscencija još jednog u nizu dueta Niki Minaž i Arijane Grande, pri čemu jedan vokal igra ulogu i pevača i repera. Chun-Li nalik prizvuk kojim se potpaljuje ritam omogućava slepljivanje za melodijske linije urbane prirode, a zavodljivost tempa je na dovoljno zasićenom nivou da se ovo isprati i pokojim pokretom. Sama esencija numere je prilično izlizana po pitanju načina izvođenja i tekstualnog korpusa ( pri čemu pomenuti duo daje život Bed-u na koketniji i zanosniji način što daleko više istražuje tematiku iza ovih nota, a i pokreta ), a i kada je u pitanju sigurnost vokala i uveravanje slušaoca, nailazi se na tanke niti čija moć ubeđivanja preti da pukne pri nekom narednom slušanju. Zagriženost i i sirov(ij)e “napadanje” su prepušteni slučaju uzdajući se u senzualniji tip interpretacije, koja se ipak može okarakterisati prevashodno kao isprobavanje ( kostima/maske ) senzualnosti. Hip-hopu, kao jednom od najpopularnijih žanrova, mogla se posvetiti još užarenija fešta gde bi se, ili ovakva flertovska ideja mogla kreativnije iskazati, ili gde bi se odabrala neka skroz drugačija tematika.
  Ocena: 3-

 • Jermenija 2020. je uspela preoteti titulu najiritantnije i najgore pesme ove godine od Letonije. Ne znam šta su birali, plagijat više američkih izvođača, aranžman zbog koga poželim da ugasim pesmu posle 10sek, a i Atena bi sigurno pokazala neku sarmantniju stranu, da joj je to pesma dozvolila. Očaj i najveći promašaj Jermenije na ESC-u ikada. Sorry not sorry.
  Ocena za Jermeniju 2020. – jedinica ko vrata (1).

 • Ova je pjesma moderna, ova je pjesma u trendu, no usprkos tome mene ova pjesma strašno živcira. Monotono i repetitivno, hladno i lišeno emocija, pitam se jesu li ovu pjesmu skladali ljudi od krvi i mesa ili možda roboti. Ako se od mene očekuje da slušam ovakav tip glazbe ako želim biti u korak s vremenom, onda bit će da me je vrijeme pregazilo. Ocjena: 1

 • Nemam puno reči hvale za ovu pesmu ruku na srce a nemam mnogo reči i uopšte. Nekako mi je jeftina i bezlična. Kao da je preterala u tom nekom iskazivanju modernosti. Sva mi je nekako u bomabastičnom američkom popularnom fazonu. I sve mi to deluje usiljeno i nebedljivo i tanko. Jermenija je i te kako znala i umela bolje da se predstavi. Ostali bi Jermeni bez finala i ove godine sve su prilike. Subjektivno 28. mesto, objektivno 32. Ocena – 2

 • Jermenija – 2
  Meni ovo deluje kao kopija kopijine kopije. Wannabe Nicki Minaj. Spot su joj dobro napucali pa je utisak malo bolji, ali na svu sreću pre spota smo imali priliku da gledamo nastup uživo i u njemu smo videli da je Athena neubedljiva kako vokalno tako i plesno i vizuelno. Mislim da bi na ESC prošla kao njena prethodnica Boom Boom Chaka Chaka.

 • Kao neko ko prati seriju Simpsonovi, samo cu da citiram klovna Krastija: “What the hell was that?”

  Ocena: 1-