Iz mog ugla 2020

Gruzija 2020 | „Take me as I am“ iz mog ugla

Trinaesti gruzijski evrovizijski predstavnik je trebalo da bude Tornike Kipijani s pesmom Take me as I am, s kojom je trebalo da nadmeće u drugoj polufinalnoj večeri 14. maja.

Tornike je rođen 11. decembra 1987. godine u Tbilisiju. Tokom detinjstva je svirao klavir i violinu, ali to mu se nije dopadalo i brzo je napustio časove. U to vreme je više voleo da sluša rep muziku, a omiljeni izvođači su mu bili Eminem i Dr. Dre. Međutim, otac mu je preneo ljubav i prema Džimi Hendriksu i Bitlsima, zbog čega je uzeo časove gitare i počeo sam da piše pesme. Iako je diplomirao arhitekturu, muzika mu je ostala glavna strast.

Prvi bend je osnovao sa 18 godina i u njemu je svirao gitaru. Kasnije je imao prvi pokušaj solo karijere, ali bez nekog većeg uspeha. Nakon što je prvi put postao otac, otišao je zbog posla u inostranstvo. Širem auditorijumu prvi put se predstavio u šouu MagtiFan 2012. godine nakon povratka u zemlju, ali je najveću afirmaciju stekao zahvaljujući pobedi u prvoj sezoni gruzijskog X Factora 2014. godine, gde mu je mentorka bila Tamta, kiparska evrovizijska predstavnica iz 2019. godine. Posle učešća u tom šouu je počeo da se zanima za elektronsku muziku, te je na Jutjubu objavio nekoliko svojih instrumentalnih eksperimenata. Paralelno sa solo karijerom, deluje i kao član benda „Refresh“, koji se bavi komercijalnijom muzikom. Ponosni je otac troje dece.

https://youtu.be/LjNK4Xywjc4

Prvi put je Gruziju na Evrosongu pokušao da predstavlja 2017. godine s pesmom You are my sunshine, gde je ućešće završio na 10. mestu od 25 učesnika nacionalnog finala. Da nikako ne treba odustati od učešća na Evrosongu, pokazao je učešćem na gruzijskom Idolu 2019. godine, gde je i pobedio i zahvaljujući pobedi zaradio kartu za Roterdam.

Njegova nesuđena takmičarska kompozicija Take me as I am je odabrana internim putem nakon završetka takmičenja, a napisao ju je sam pevač sa Alekom Berdzenišvilijem. Stilski je opisana kao spoj dabstepa, klasičnog roka i elektronskog zvuka.

10 FUN FACTS

 1. Planine u Gruziji su tokom zime izuzetno posećene zbog pogodnog terena za skijanje i snoubording.
 2. Gruzija je jedan od najstarijih regiona za proizvodnju vina na svetu.
 3. Prvi Evropljani su stigli iz Gruzije, i to tako što je arheološka ekspedicija u Dmansiju pronašla najstarije ljudske lobanje na Kavkazu, što je dodatno sugerisalo tvrdnju da je čovek iz Afrike putovao u Evropu kroz Gruziju. Lobanje stare 1,8 miliona godina su ostaci gruzijskog para Žezva i Mzija. Bez sumnje se stoga dolazi do zaključka da je Gruzija domovina prvog Evropljanina.
 4. Gruzija se zapravo ne zove tako, već narod svoju državu zove Sakartvelo. Ime se sastoji od dva dela: Kartvelo — koje se odnosi na stanovnike u centralnom gruzijskom regionu Karli-Iberija, dok je sa-o uobičajena geografska oznaka gde Kartveli žive.
 5. Niko ne govori gruzinski jezik izuzev matičnog naroda. Jedan je od 14 jedinstvenih jezika na svetu koji ima svoj alfabet.
 6. Drevni grad Mcheta nalazi se pod zaštitom Uneska.
 7. Najviše evropsko naselje je upravo gruzinsko naselje Ušguli.
 8. Ekološki je najraznovrsnija država sveta.
 9. U Gruziji se nalazi i najdublja pećina na svetu — Veriovkina pećina.
 10. Gruzinsko pismo ima jedinstven uticaj grčkog i iranskih jezika. Nema velikih i malih slova.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila gruzinsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,17

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 11. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,70

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Zapljuskujuća silina elektro-roka je momenat koji je valjano dobrodošao i opravdan. Dosta ima kreativnog potencijala koji je moguće istražiti. U ovom frazeološkom primeru ( koji počinje od naslova i nastavlja se do samog kraja ), nije se preterano računalo ni na inspiraciju, ni na perspiraciju. Dok se atmosferični, potmuli zvuk razvija, izvođač stagnira u svojim ispevavanjima i ponudi izraza. Što se konkretno interpretacije tiče, pozitivno se može pozdraviti promena tona između prvog i drugog ispevavanja prve strofe, jer utiče na osećaj izbalansirane gradacije ( koliko bi tek bilo pogodnije pronaći skroz drugačije izraze i stihove, a tek onda se povinovati dovitljivosti i ne ponavljati isti katren ), ali u toku kompozicije, intenzivna ispevavanja su sredstvo za kompenzaciju nekreativnosti u smislu izraza. Ta kompenzacija ne zadobija na efektivnosti budući da je refren nepostojoći, kako u smislu netipičnosti kojom se bira da se prezentuje, tako i prazninom koja se postiže iskazivanjem ispranih premisa. Sama zamisao, utisnuta u nazivu, svakako je pozitivno ishodište, ali se do ubeđivanja, uverljivosti ne stiže usled načina kojim se to može čuti iako je tonska pozadina solidno postolje za iskazivanje ljutitosti uzrokovane potrebama nekoga i/ili nečega da se osoba menja samo da bi se adaptirala nekome i/ili nečemu. Tama, koja se može naslutiti na početku, nije se ispratila. Silina, kojoj se pribegava oslanjajući se na karakteristike žanra, ipak se pojmi kao nemoćan bes ( u smislu da ne uspeva da stvori smisaoni efekat i približi tematiku slušaocu ). Pronicljivije balansiranje tih dvaju segmenata bi rezultiralo i značajnije boljem ishodu.
  Ocena: 2

 • Au, baš su me iznenadili. Mislim da je ovo ona pesma na koju se ne računa, a koja bi iznenadila ulaskom u finale.
  Mračna, moćna, sirova, emotivna interpretacija kompozicije istih karakteristika. Uvek moj veliki plus ide nekalkulantskom pristupu Evroviziji.

 • Puno poštovanja za gruzijski pristup ESC-u. Oni prosto testiraju granice podnošljivosti žanrovskog rastezanja ovog festivala. Nekad su u plusu nekad u teškom minusu, ali oni jako retko idu na sigurno. Naklon.
  Ove godine bih najvišim ocenama ocenio izvođača i njegov glas, komploziciju, aranžman i žanr. Odlično je. Pravi sjajnu atmosferu i kontrira svemu. Ali je prijatno (pozdrav Jermeniji) uprkos žanru i buntu. S druge strane najnižom ocenom bih ocenio prebljutavi tekst, prepun klišea i fraza… Tu su omašili žestoko. Šteta. Kad sve sabereš – sredina.
  Ocena za Gruziju 2020. – iznivelisana trojka (3).

 • Meni je u ovoj pesmi svega previše. Najprostije rečeno. Nasilna mi je i budi mi neku agresiju u meni. Što u svakom slučaju nije plus za pesmu. Tornike svoj vokal ističe to je jasno, ali preterano. Takođe rekao bih da se apostrofira taj spoj zvukova što je opet na baš slavno (moje je viđenje) odrađeno. Mislim da pesmu najbolje opisuje kada se kaže :”Too much”. Možda bi mi ovo videli u finalu. Gruzija je u tom kontekstu znala da iznenadi. Subjektivno 39. mesto, objektivno 30. pozicija. Ocena – 2

 • Gruzija – 1
  Pozdravljam različitost i to što ne podležu aktuelnim trendovima po svaku cenu, ali uz tu različitost potrebno je da pesma bude slušljiva, lepa i prijatna. Sama ideja “voli me takvog kakav sam” je dobra, ali mislim da je tekst prepun stereotipa veliki minus. Takođe ispevavanje stihova poput Italiaaaaaan je sve samo ne prijatno za uši. Ponavljanje fraza I love you, Je t’aime… na različitim jezicima je tek potpuni promašaj. Žao mi je ali ovo je ipak nedovoljno.

 • Kad sam prvi put čuo ovu pjesmu, moja reakcija je bila: Što je zaboga ovo?! Nije da sam u međuvremenu postao fan ove pjesme, ali ono što treba priznati i nagraditi je to što je ovo zapravo jedna od najoriginalnijih pjesama ovogodišnjeg Eurosonga. Iako mi se već dulje vrijeme baš nešto naročito ne sviđaju gruzijske pjesme, ono što mi se sviđa, jest što Gruzijci ne igraju kalkulantski, za razliku od recimo njihovih susjeda Azerbajdžanaca, nego iz godine u godinu mijenjaju muzički izričaj i šalju potpuno različite pjesme. Te pjesme obično nisu baš nešto perspektivne što se tiče visokog plasmana, ali doprinose raznovrsnosti ponude na Eurosongu. Ocjena: 3

 • Gruzijci su 2017. izgubili kompas i od tad pocinju da lutaju. Jos uvek lutaju. Kad ce se vratiti u finale, zaista ne znam, ove godine mislim da to ne bi bio slucaj. Sto se tice izvodjaca, samo da ne bude toliko naporno sledece godine.

  Ocena: 2