Iz mog ugla 2020

Češka 2020 | „Kemama“ iz mog ugla

Beni Kristo i njegova pesma Kemama dobili su najveću podršku međunarodnog žirija i publike na onlajn nacionalnom takmičenju ESCZ 2020.

Beni Kristo je redovan na češkoj muzičkoj sceni više od 10 godina. Rođen je kao Ben da Silva Kristovao, 8. juna 1987. godine u Plzenju. Otac mu ima angolansko poreklo, dok mu je majka Čehinja. Godine 2009. bio je finalista češko-slovačkog superstar takmičenja za talente gde je zauzeo 7. mesto. Ovo iskustvo ga je inspirisalo da nastavi da se bavi muzikom.

Već naredne 2010. godine objavljuje svoj debi-album naziva „Definitely Different“ sa kojeg je najuspešniji singl bio Give me some more and put it on me. Sledeće 2011. godine objavljuje drugi album pod imenom „Benny Cristo“, a 2013. stiže i treći album „Made in Czechoslovakia“ sa 16 numera. Nagrađen je i za najslušaniju pesmu 2016. godine, ali je odbio da lično primi nagradu jer se na istom mestu nalazio i bend „Ortel“ poznat po svojim ksenofobičnim stihovima.

https://youtu.be/wROqCHLnbko

Njegov poslednji album „Posledni“ objavljen je 2017. godine, i već u septembru iste godine održao je koncert u Pragu pred četiri hiljade ljudi.

Beni je poznat i po sportskim uspesima, gde je kao majstor džijudžicu i snoubordinga osvajao nekoliko medalja na raznim takmičenjima, među kojima je i najsjajnija zlatna.

Peva na češkom i engleskom jeziku i nastupa širom Češke i Slovačke. Bio je član žirija 2018. godine u takmičenju u kom je i sam učestvovao na početku karijere. Njegov najveći koncert je održan u Pragu, u O2 areni, pred 15 hiljada ljudi.

10 FUN FACTS

 1. Jedan od najvećih zamaka nalazi se u Češkoj. Dugačak je 570, a širok 128 metra.
 2. Najveći planinski vrh u Češkoj je Sneška i nalazi se na planini Krkonoše. Visina iznosi 1603 metra.
 3. U starom delu Praga možete pronaći jedan od najstarijih astronomskih satova na svetu instaliran 1410. godine.
 4. Meka kontaktna sočiva izumeo je češki hemičar Oto Vihterle.
 5. Reč „robot“ izmislio je češki umetnik Jozef Čapek. Prvi put ova reč upotrebljena je u romanu „R.U.R.“ njegovog brata Karela Čapeka.
 6. Češka se smatra za jednu od najmanje religioznih zemalja. Oko 39,8% Čeha se smatra ateistima, dok je 13,4% neodlučnih.
 7. Svetski poznat proizvođač automobila marke Škoda osnovan je 1895. godine. Sedište se nalazi u gradu Mlada Boleslav. Prodali su automobile u više od 100 zemalja sveta.
 8. Najstariji univerzitet centralne Evrope je Karlov univerzitet i nalazi se u Pragu. Osnovan je daleke 1348. godine. Nije čudno što je procenat pismenosti Čeha na visokom nivou — oko 90%.
 9. Čehinja Martina Navratilova statistički gledano je po uspehu druga teniserka 20. veka. Danas se na listi najboljih 100 nalazi osam čeških teniserki. Njihov tim za Fed kup osvojio je ovu titulu šest puta od 2011. godine.
 10. Pivo se u Češkoj spravlja još od 1118. godine, a Česi se smatraju za jedne od najvećih konzumenata ovog napitka.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila češku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 12. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,64

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • S jedne strane i bar na prvu i/ili drugu loptu, Kemama zvuči pristojno distinktivno da obezbedi gramsku dozu u raznovrsti zvuka tokom niza slušanja različitih materijala, ali je samo po sebi većinskim delom neprimetno. Koncentrične krugove koje melodija opisuje iznova i iznova su prihvatljivi, ne preteruje se sa egzotičnijim elementima, ali je celokupna kompozicija volativnog karaktera i ima tendenciju da se rasprši kako odmiče. Kako se po pitanju složenosti građe nije preterivalo ( što se zavisno od ostatka može sagledavati ili kao minus ili kao plus, a ovde je u tome pozitivniji utisak ), nisu u obzir uzimani ni sigurniji temelji što se poruke tiče. Bledunjav autoportret koji može biti svojstven bilo kome i ko može bilo ko da iznese, mada upravo zbog manje posvećenosti izrazu, gubi mogućnost da izgradi povezujući most sa slušaocem. Uoči razređenog refrena, trenuci uživanja dostižu vrhunac, ali sve zajedno naposletku gubi na snazi usled preterane pitkosti i, možda, lakomislenosti.
  Ocena: 2

 • Češki predstavnik je učinio sve da sebi zakomplikuje plasman u finale ESC-a, nepotrebnim revampovima. Prva verzija je bila dovoljno klubska i komercijalna. Druga je bila prirodnija ali je pesma bila nekompaktna sa električnom gitarom koja pesmi oduzela svu fluidnost i razdraganost. Trećom verzijom je postignut kompromis, jer su živi instrumenti samo blago ubačeni u matricu. Posledica – svako od nas će imati svoju omiljenu verziju, i glasovi će se bespotrebno rasipati.
  Zato sam hteo ozbiljno kazniti pesmu nižom ocenom, ali evo u poslednjem trenutku, setio sam se onog lajva, i koliko izvođač donosi ovu pesmu lično, autentično, emotivno i kako mu paše ova feelgood stvar, i stoga, zažmuriću na sve, i u ime tog lajv impakta, daću ocenu više.
  Ocena za Češku rep. 2020. – optimistična četvorka (4).

 • Češka – 3
  Pesma ima dopadljiv ritam i finu prijatnu melodiju. Ostaje u pozitivnom sećanju. Ipak, do kraja je malo razvučena i fali joj neka kulminacija. Sve u svemu prosečno i simpatično.

 • Kad su Česi između pjesama koje su imali na nacionalnom izboru izabrali baš ovu, za mnoge ESC fanove to je bio hladan tuš. Za mene također. Zato za Čehe možda i bolje što je ovogodišnji Eurosong otkazan, time njihov pogrešan odabir neće imati nikakvih posljedica. Pjesmuljak koji kroz jedno uho uđe, a kroz drugo izađe. Pjesma kao da cijelo vrijeme tapka na jednom mjestu i, da ne postoji pravilo 3 minute, čini se da bi ovako mogla trajati unedogled. Ipak ne mogu reći ni za pjesmu ni za pjevača da su mi antipatični. Ocjena: 2

 • Češka ovogodišnja predstavnička pesma je pesma o kojoj je moj stav varirao kako je vreme odmicalo. Prvo slušanje je bilo razočaravajuće. U sklopu celokupnog češkog nacionalnog izbora inače. Nisam mogao da svarim ovu stvar niti da je vidim na Evroviziji. Bio sam skeptičan rezervisan i nekako prilično odbojan prema “Kemami” jer mi je mirisala na neko siljenje aktuelnog angloameričkog komercijalnoh zvuka i njegovo protežiranje na ESC, što smatram bespotrebnim. Međutim kada se Beni pojavio na čini mi se polufinalnoj večeri ukrajinskog “Vidbira” , ” Kemama” mi se počela sviđati. Ipak, završilo se na tome da je ovo samo jedna sladunjava pesmica i ništa više od toga. Jeste konfuzna kao što napisa @9119. I zapravo je ona to i ništa više. U redu, doprinosi raznovrsnosti i širini spektra na ESC ali ne bi bila šteta ni da se nije pojavila. Teško bi Češka do finala. Možda jedva. Na mojoj subjektivnoj listi zauzima 21. mesto, na objektvnoj 27. mesto. Ocena – 2

 • Ne, ne. Ne mogu ja ovo. Previse konfuzno. Kao da traje pet i vise minuta a ne samo tri. Cesi neka budu srecni sto je ESC otkazan.

  Ocena: 1+