Iz mog ugla 2020

Azerbejdžan 2020 | „Cleopatra“ iz mog ugla

Samira Efendi je internom selekcijom nacionalne TV kuće izabrana da bude 13. azerbejdžanski adut na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

Dvadesetosmogodišnja Samira je svoju afirmaciju stekla kroz učešća u nekoliko muzičkih rijalitija: Yeni ulduz, Böyük Səhnə (3. mesto), te u azerbejdžanskoj verziji šoua The Voice 2016. godine (opet 3. mesto). Godine 2017. učestovala je u regionalnom muzičkom rijalitiju Silk Way Star, emitovanom na području srednje Azije, Rusije, Azerbejdžana i Turske, gde je, pogađate, učešće završila kao treća, da bi 2019. godine u kazahstanskom programu Voice of Nur-Sultan uspešno predstavljala svoju domovinu.

Nakon četiri pokušaja da se predstavi na Evrosongu, peti put joj se posrećilo. Naime, zerbejdžanska TV kuća „Idžtimai” odabrala ju je internim putem i to tako što su bila raspisana dva konkursa — jedan za zainteresovane autore i pesme, a drugi za izvođače. Potom je selekciona komisija odabrala određen broj pristiglih pesama, uparila ih sa određenim izvođačima, i nakon toga su izabrani izvođači snimili zadate pesme; poslednji korak je obuhvatao dostavljanje zabeleženih snimaka međunarodnom stručnom žiriju, koji je na kraju samostalno odabrao najbolju pesmu i izvedbu.

Numeru Cleopatra su autorski uobličili Luk van Bers, Alan Roj Skot i Sara Lejk. Uporedo sa objavom evrovizijske kompozicije, koja je objavljena zajedno sa pratećim spotom, Samira je odlučila da odbaci svoje ime i na evrovizijskoj sceni nastupi samo pod prezimenom Efendi.

10 FUN FACTS

 1. Novčanice azerbejdžanskog manata, zvanične valute ove zemlje, prilično podsećaju na novčanice evra.
 2. U Azerbejdžanu se nalazi najveći restoran brze hrane „KFC“.
 3. 40% procenata svih tzv. vulkana blata na svetu nalazi se u Azerbejdžanu.
 4. Crni čaj je nacionalno piće u Azerbejdžanu i pije se nakon obroka. Takođe se može piti i samostalno ili uz suvo voće.
 5. Sve reke Azerbejdžana se ulivaju u Kaspijsko more.
 6. Trka Formule 1 je jednan od najvećih sportskih događaja koji se organizuju u Azerbejdžanu.
 7. Dve trećine azerbejdžanske ekonomije se bazira na proizvodnji prirodnog gasa i nafte.
 8. Jedno od azerbejdžanskih nacionalnih jela je kutabi, odnosno slane palačinke punjene bundevom, povrćem, začinskim biljem ili mesom.
 9. Pri prosidbama u Azerbejdžanu se služi čaj. Prema običaju, ukoliko se proscima servira čaj bez šećera, znači da neće biti ništa od svadbe.
 10.  Kovkan je specifičan azerbejdžanski sport koji nalikuje na polo, sport u kome igrači jašu konje i pomoću štapa guraju drvenu loptu, s tim da je za ovaj azerbejdžanski sport važno da se igra uz muziku.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila azerbejdžansku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 13. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,89

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Opsežno haotična i delimično digestibilna disiecta membra od kompozicije. Melodijske linije su do prvog naglog pada i refrena opskrbljene skladnim, peščanim i uzavrelim tempom sa ezoteričnim prizvucima sa pretežno pogodujućim efektom. Zatim se događa ulaz u refren koji turoban vokal najavljuje kao pred ulazak u zlokobni i mučni Lavkraftov Hram gde postavljanje glavnog težišta u besmislenom, kotrljajućem “la” slogu odražava lenjost u izrazu, a i dovodi do egzacerbacije simptoma koji se osećaju već tokom isforsirane, kalkulantske prve strofe. Ovakav dihotomni, nekoherentni ciklus se ponavlja i kako refren nije karika na koju se valja osloniti ( ili se bar tako čini/čuje ), uskomešani bitovi u poslednjem delu kao da se trude da dodaju vazduha/gasa u već izbušen balon, a i verovatno da bi se okončalo u stilu “gonga”. Iscepkan, nesnađen omaž naslovnoj figuri u kome, ironično, ud i balaban deluju podjednako zalutalo kao i površne aluzije koje prožimaju ove minute. Iako je odjek vokala i sama interpretacija prilično smerna i zadovoljavajuća, manufakturni odjeci su istim intenzitetom primetni.
  Ocena: 2

 • Azerbejdžan je kroz svoju istoriju slao dosta jake takmičare, tako da ne smem oceniti kom topu pripada Cleopatra (da li je top 5 Azera ikada). Ali svakako spada u krem ove Evrovizije. Jedna prava, brza, etno-moderna evrovizijska pesma treba da zvuci ovako,kao Kleopatra. Oseća se i Fuego u njoj i 300 čuda, i izvođačica je potpuno deo tog upečatljivog paketa. Možete je voleti ili ne, ali ovako se pravi pesma koja upada u oko i uho, za ta 3 evrovizijska minuta. Bravo i srećno u potrazi za hitom za sledeću godinu.
  Ocena za Azerbejdžan 2020. – istaknuta petica (5).

 • Azerbejdžan – 3
  Dopada mi se prizvuk orijenta i način na koji je to sve uklopljeno sa modernim zvukom. Takođe i ovi iznenadni preokreti nisu loši i doprinose dinamici pesme. Ipak, za moj ukus je malo pretenciozno i isprazno. Mogu da je poslušam ali nije me osvojila.

 • Slično kao i kod Izraela, kao da su se trudili što više toga utrpati u te tri minute pa smo kao rezultat dobili jednu prilično kaotičnu pjesmu. Ipak, ova pjesma zvuči avangardnije od izraelske. Ali avangardno na jedan prepotentan, isforsiran i izvještačen način. Kao da se htjelo impresionirati i ostaviti utisak, ali utisak koji je sam sebi svrha, jer sve mi je to dosta šuplje i bez nekog istinskog sadržaja. Ocjena: 2

 • Smešno ili žalosno? Verujem da bi bila pesma zbog koje bi mnogi fanovi osuli paljbu po žiriju, koji ju je “osakatio” svojim glasanjem.

 • Nismo od Azerbejdžana ove godine dobili ništa toliko novo. Ova zemlja je pravi predstavnik mešavine orijenta sa modernim pop i elektronskim zvukom na ESC. Uz to skoro uvek ide zgodna pevačica ili veoma dobar frajer. To je kratak i prilično jasan azerbejždanski recept za koji smo videli da im ne donosi toliko loše rezultate. Lično sam mišljenja da su ove godine nešto lošiji nego u mnogim pređašnjim pokušajima iako ova pesma ima dozu “zaraze” doduše u većem delu meni one iritirajuće. Malo je “too repetitive” i ne sviđaju mi se ovi elektrosnki obrađeni vokalni delovi u pesmi, jer nisam siguran kako bi se to izvelo na sceni (slično kao prošle godine Čingiz, mada je on to izveo na maestralan način) . Gledali bi mi opet Azerbejdžan u velikom finalu, a tamo verovatno vrh desnog dela tabele. Solidno, po meni urađeno ali nedovoljno. Malo nedoraslo. Subjektivno 23. mesto, objektivno takođe (mislim da je to jedina zemlja gde su se procene poklopile). Ocena – 3

 • Da budem iskren, redakcija je malo vise precenila Jermeniju, a podcenila Azerbejdzan. Za razliku od njihovih “najboljih prijatelja” Jermenaca, Azeri su nam servirali pravi bop. Verujem da bi sve to prstalo na sceni, ali ipak drago mi je sto je Samira dobila priliku za narednu godinu. Nadam se da nece razocarati.

  Ocena: 5