Iz mog ugla 2020

Australija 2020 | „Don’t break me“ iz mog ugla

Ovogodišnja predstavnica Australije trebalo je da bude Džes Kero alijas Montejn (Montaigne). U poslednjih nekoliko godina uspela je da skrene pažnju australijske publike svojim indi popom, a ovogodišnja Evrovizija bi nesumnjivo bila kruna njene kratke, ali uspešne karijere. Trebalo je da izvede pesmu Don’t break me.

Montejn se diči time što u sebi ima filipinsku, francusku, špansku i argentinsku krv. Inspiraciju za svoj nadimak našla je u imenu filozofa iz 16. veka po imenu Mišela de Montenja. Pre dve godine je izdala svoj drugi studijski album i može se pohvaliti velikim radijskim hitovima, poput numere Ready. Do danas je tri puta turirala Australijom, praveći fantastične nastupe na najvećim muzičkim festivalima.

Mlada pevačica je osvojila novoformirani australijski izbor za Pesmu Evrovizije ranije ove godine i time stekla pravo da bude šesti predstavnik svoje domovine. Zbog već poznatih okolnosti takmičenje se neće održati, ali je australijski javni emiter već ozvaničio da ćemo Montejn gledati iduće godine na najvećoj muzičkoj sceni u Evropi.

Njenu nesuđenu evrovizijsku numeru Don’t break me napisala je u saradnji sa već uigranim evrovizijskim timom iz Australije: Antonijem Egizijem i Dejvidom Musumekijem.

10 FUN FACTS

 1. Na svetu postoji 25 vrsta otrovnih zmija, od toga na Australiji možete naći čak 21.
 2. Četiri od pet Australijanaca stanuje na manje od 50 kilometara od morske obale.
 3. Najmanji kontinent sadrži čak 10.685 plaža i trebalo bi vam oko 29 godina da ih sve posetite.
 4. Kanbera na aboridžinskom znači „ženski dekolte“ i nazvan je tako jer je grad smešten između dve planine.
 5. Iako su azijske zemlje poznate po kamilama, Australijanci zapravo često eksportuju svoje kamile na Bliski Istok.
 6. Postoji 60 vrsta kengura, inače jednog od najvažnijih simbola ove zemlje.
 7. Aboridžinska kultura je najstarija kultura na svetu.
 8. Preko 300 jezika se govori u Australiji, uključujući i 45 autohtonih jezika.
 9. 21% stanovništva ne govori engleski kod kuće!
 10. 33% Australijanaca je rođeno van Australije.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila australijsku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 15. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,63

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • U muzičkom pogledu, Don’t Break Me predstavlja prijemčiv zvučni talas čija talasna dužina dostiže veličinu prihvatljivu za nivoe u kojima većina slušalaca orbitira. Snabdevena fleksibilnom dinamikom i odbijanjem sklapanja dogovora sa usahlom statikom, ritam nudi budnu ustreptalost i ekstatično podupire atmosferično sivilo koje ostatak melanholične pesme kreira. Naime, motiv emotivnog šloga i toksična privrženost nekome/nečemu je postojano iznivelisan u strofama. Sama vokalna interpretacija u stilu nekoliko čaša skoča i ko zna koliko suza kasnije ( na strani kreveta koju bledunjav mesečev srp ne obasjava ), dominantno se uklapa u turobnost priče. Podiže se lestvica sumornog efekta iako njen zagrljaj nije kompletan, jer se “žuri” sa ovom pričom i postoji pretenzija da se do kraja u celosti zaokruži. Evociranje Marina/Sia/Lorde asocijacija, pre svega u samoj izvedbi, može se oceniti kao zgodno, ali i kao nešto što je dalje od tih izvora i materijala. Preuzimanje pojedinačnog segmenta iz ovog emocionalnog naboja bi bolje reflektovalo inicijalnu zamisao, jer prikazivanje čitave hronologije uz manju dozu rečitosti ide na uštrb ( i ) samog zvuka. U refrenu se postiže prijatno izbalansiran sklad između “plastic/glass” ( pomalo predvidljivog, ali i prihvatljivog ) i naslovnog momenta koji se trudi da ga povuče nadole. Nakon svih izvedenih operacija, ostaje namera ka novoj ciljanoj poseti, ali dvocifreni broj sastanaka je upitan.
  Ocena: 3+

 • Australija skoro uvek servira kvalitet i savremenost (Jessica Mauboy i Kejt nisu baš bile po mom ukusu) što je i sada slučaj! Montenj je tako harizmatična, uverljiva na sceni, njen nastup i prateća koreografija, rad kamere, sve odiše ogromnom dozom profesionalizma i savremenosti, ali ruku na srcu i manjkom originalnost ( Sia se i vidi i čuje). Dont break me je jako zarazna pesma, hitična, refren ostaje dugo u ušima, strofe su brze i interesantne. Kad se podvuče crta, iako postoji manjak suve originalnosti, utisak je da je Australija 2020. definitivno u rangu najboljih (iako ne i lično meni u najužem krugu favorita).
  Ocena za Australiju 2020. – granična ali zaslužena petica (5).

 • Australija – 5
  Odlična pesma. Moderna, zanimljiva, dobar tekst. Pevačica ima tu dozu ekscentričnosti koja je potrebna da se istakne i ostane upamćena. Vokalno je bila malo nesigurna ali verujem da bi to sredili to Evrovizije, uostalom kao i sam nastup oko kog se Australijanci uvek dobro potrude. Mislim da je ova pesma imala dobar potencijal za uspeh na Evroviziji.

 • Odlična Australija! Kupila me je po svim paramretrima skoro pa od prvog slušanja. Vokal je malo hajde kažem nesiguran ali možda je to zapravo samo boja njenog glasa. Emotivna, efektivna pesma koja bi sa sličnim (dorađenim naravno) nastupom u Roterdamu bila pun pogodak u to sam uveren. Ne mogu da se otmem fenomenalnom utisku koji na mene ostavlja sam kraj pesme i njena gestikulacija. Jedan od mojih favorita ove godine. Subjektivno 2.mesto, objektivno sam je video na 6.poziciji. Ocena – 5

 • Meni ova pjesma zvuči baš kak’ bog zapovijeda, ima glavu i rep, pamtljiv refren. Ekspresivan scenski nastup čini je još upečatljivijom. Pjevačica mi je simpatična, opraštam joj njenu nesigurnost i očitu prisutnost treme jer mi ima baš nešto prostodušno i iskreno u njenoj izvedbi. Ocjena: 4

 • Prosla godina sto se tice Australije ostace neprevazidjena za mene u svakom pogledu. Od predstavnice, preko pesme do samog nastupa. Sto se tice nesudjene ovogodisnje ucesnice, a vec potvrdjene za sledecu godinu, ovako cu: sa ovom pesmom, Australija se vratila na stare staze tipicnih genericnih pop pesmica koje su slali u periodu 2015-2018. Iskreno, pesma nije losa u studijskoj verziji, medjutim pevacicina izvedba uzivo mi i ne odgovara bas. Malo me cini nervoznim. Da li to namerno radi, ili inace ima problema da kontrolise disanje tokom izvodjenja, zaista ne znam. Sto se tice potencijalnog ucinka, mogla bi nastaviti niz prolaska u finale, a isto tako bi mogla taj niz i prekinuti. Videcemo sledece godine sta ce biti. Ovako zlatna sredina.

  Ocena: 3