Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Beni Kristo brani čast Čeha i 2021. Letonci do kraja sedmice odlučuju o sudbini Samante Tine

Dok se ova neslavna evrovizijska sezona privodi kraju, pojedine države su već počele da se pripremaju za 2021. godinu, o čemu govori činjenica da je već 15 država odlučilo da dâ drugu šansu svojim nesuđenim ovogodišnjim adutima. Koja je to 15. država, saznaćete u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“, u kom su mesto našle i vesti iz Severne Makedonije, Švajcarske, Letonije, Grčke, Izraela i nesuđenog domaćina Holandije.

🇨🇿 Beni Kristo brani čast Češke i 2021. godine

Posle Španije, Australije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bugarske, Gruzije, Grčke, Izraela, nesuđenog domaćina Holandije, Rumunije, Švajcarske, Španije i Ukrajine, drugu šansu za jednog od nesuđenih ovogodišnjih evrovizijskih učesnika povodom učešća na narednoj Evroviziji je odlučila da dâ češka televizija ČT za svog planiranog izvođača Benija Krista, tako da će on i 2021. godine predstavljati ovu slovensku državu na Evrosongu. Planirano je da njegova nova evrovizijska pesma bude izabrana preko televizijskog takmičenja na kojem će on otpevati nekoliko pesama, a gledaoci izabrati onu najbolju, međutim, ta informacija tek treba da se ozvaniči.

🇨🇭 Švajcarci krenuli u potragu za novom pesmom Đona Muharemaja

Švajcarac Đons Tirs, koji će čast ove alpske države braniti i 2021. godine, i javni emiter SRG SSR krenuli su u potragu na novom pesmom za svog nesuđenog ovogodišnjeg predstavnika. Za razliku od prethodne dve godine, kada se interni odabir idealne švajcarske evrovizijske pesme odvijao preko javnog konkursa, ovaj put će konkurs za odabir nove evrovizijske pesme za Đona Muharemaja biti zatvorenog tipa zato što su čelnici švajcarskog državnog emitera pozvali određen broj kompozitora iz Švajcarske i inostranstva, koji će imati zadatak da kreiraju modernu, upečatljivu pesmu sa međunarodnim zahtevima čiji tekstovi trebaju da sadrže snažnu, jasnu i razumljivu poruku.

Određen broj pesama će ući u glasački proces u okviru kog će stočlani fan-panel i međunarodni žiri odabrati najbolju pesmu s kojom će Đons Tirs zastupati Švajcarce u 2021. godini.

🇱🇻 Letonci do kraja sedmice odlučuju o sudbini Samante Tine

Letonski javni emiter LSM je objavio da će do kraja ove sedmice biti doneta odluka o eventualnom učešću Samante Tine u 2021. godini. Kako stvari za sada stoje, verovatno će ona interno biti izabrana za učešće na Evrosongu, jer čelnici letonske televizije smatraju da će zahvaljujući internom odabiru predstavnika dosta uštedeti.

🇬🇷 Grci počeli sa pripremama za Stefanijinu novu pesmu

Grčki emiter ERT objavio je da su pripreme za novu pesmu njihove evrovizijske uzdanice za 2020. i 2021. godinu, Stefanije Liberakakis, konačno započele. Za njenu novu pesmu i ovaj put će biti odgovoran Dimitris Kontopulos, a Stefanija je izjavila da će njena nova evrovizijska pesma biti u sličnom fazonu kao i ovogodišnja planirana Superg!rl. S druge strane, Kontopulos je na konferenciji za medije organizovanoj od strane ERT-a izjavio da želi da pesma bude u skladu sa svetkim muzičkim trendovima.

S druge strane, Stefanija je odlučila da izbaci i novu verziju navedenog naslova Superg!rl, koja će, uz novi prateći spot, biti plasirana 18. maja. Kako je navedeno u opisu, remiksovana verzija nesuđene evrovizijske pesme će biti više letnja i „plesnija“ u odnosu na prethodnu.

🇮🇱 Doron Medali neće pisati izraelsku pesmu za 2021

I dok Izraelka Eden Alen trenutno radi na pripremi nove evrovizijske pesme za 2021. godinu, kompozitor ovogodišnje nesuđene izraelske pesme Feker libi Doron Medali je u razgovoru za jednu radio-stanicu izjavio da sigurno neće učestvovati u stvaranju nove evrovizijske pesme za novu-staru uzdanicu, ali da će sigurno pisati za neku drugu državu, ako ga pozovu. Pored navedene numere Feker libi, Medali je napisao i sledeće izraelske evrovizijske numere: Golden boy (2015), Made of stars (2016) i Toy (2018).

🇲🇰 Vasil Garvanilijev otkrio detalje nepripremljenog evrovizijskog nastupa

Oštećeni ovogodišnji makedonski predstavnik Vasil Garvanilijev je nedavno gostovao na Makedonskoj radio-televiziji i otkrio detalje o evrovizijskoj prezentaciji njegove pesme You. Da je Evrosong u Roterdamu ove godine bio održan, nastup bi mu osmišljavao isti tim koji je radio i nastup Tamare Todevske prethodne godine — u pitanju su Šveđanke Tine Matulesi i Mari Forsman Riberger, a iza scene bi se nalazila četiri ženska prateća vokala: Martija Stanojković, Barbara Popović, Aleksandra Janeva i Lina Pejovska.

Prve tri navedene su imale evrovizijsko iskustvo iza sebe: Barbara i Martija su predstavljale Makedoniju na dečjem Evrosongu 2013. i 2016. godine, a Janeva je bila jedan od skrivenih pratećih vokala Tamare Todevske u Tel Avivu prethodne godine. Martija i Lina su poznate i našoj publici kroz učešće u šouu „Pinkove zvezdice“.

🇳🇱 Razmatraće se još o Evrosongu u Holandiji 2021

Iako je Grad Roterdam prošlog meseca dao podršku mogućoj organizaciji Evrovizije 2021, moglo bi se dogoditi da se Evrosong ne održi u Holandiji u slučaju da u ovoj državi bude zvanično usvojen predlog vlade o zabrani javnih okupljanja sve dok ne bude proizvedena vakcina protiv virusa korona, i to na rok od godinu dana. O toj temi će početi da se razmišlja krajem maja, pa će holandski javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS doneti na osnovu preporuka odluku o eventualnoj organizaciji Evrovizije 2021.