Evrovizija 2020

Pogledajte poslednju epizodu „Kućnog evrovizijskog koncerta“

Karantinski video-serijal „Kućni evrovizijski koncert“ završen je 15. maja emitovanjem poslednje od planiranih sedam epizoda. Gledaocima su se u finalnom izdanju ovog karantinskog serijala, između ostalih, predstavili: dve vicešampionke iz prethodne dve dekade, po dva izvođača iz Irske i Ukrajine, dva nesuđena ovogodišnja učesnika, kao i tri pobednika iz prošlog veka, od čega dvoje iz devedesetih godina.

Čast vicešampionki iz zadnje dve decenije su branile Jouhana (Island 2009) i Dami Im (Australija 2016). Boje pobednika iz prošlog veka su na ovonedeljnom „Kućnom evrovizijskom koncertu“ branili: prva irska evrovizijska pobednica iz 1970. godine Dana, kao i šampioni iz 1995. i 1996. godine — norveški duo „Secret Garden“ i Irkinja Imar Kvin. Od nesuđenih ovogodišnjih učesnika su nastupili Italijan Diodato i ukrajinski sastav „Go_A“, a od ostalih starijih učesnika su nastupili Izraelac Imri Ziv (2017) i još jedan Ukrajinac Melovin (2018).

U prvom delu emisije, svih devetoro navedenih izvođača su gledaoce podsetili na svoje uspešne evrovizijske pesme: Jouhana je izvela Is it true?, Dami Im Sound of silence, Dana All kinds of everything, duo „Secret Garden“ Nocturne, Imar Kvin The Voice, Diodato Fai rumore, grupa „Go_A“ je ponovo izvela Slavuja sa krova ukrajinskog javnog servisa, Imri Ziv je gledaoce ponovo podsetio na naslov I feel alive, a Melovin na Under the ladder.

U drugom delu emisije rezervisanom za obrade koje su odabrali posetioci Tvitera i Instagrama, učestovali su svi navedeni izvođači izuzev Irkinje Dane i norveškog dueta „Secret Garden“, koji su u prvom delu emisije nastupili kao specijalni gosti. Izbor za Australijanku Dami Im i Ukrajinca Melovina je bila pobednička evrovizijska pesma iz 2014. godine Rise like a Phoenix,  Jouhana je obradila još jednu slavnu pobedničku evrovizijsku pesmu iz 2012. godine Euphoria Šveđanke Lorin, Izraelac Imri Ziv je obradio trećeplasiranu pesmu iz Beča 2015. godine Grande amore italijanskog trija „Il Volo“; Imar Kvin iz Irske je obradila ovogodišnju nesuđenu švajcarsku pesmu Répondez moi, Diodato je obradio drugu evrovizijsku pesmu slavnog Domenika Modunja Piove (Ciao Ciao Bambina) iz 1959. godine, dok je ukrajinski sastav „Go_A“ obradio vicešampionsku ukrajinsku pesmu Dancing lasha tumbai iz 2007. godine.

Ovom epizodom je stavljena tačka na sedam nedelja dug internet-serijal Eurovision Home Concerts (Kućni evrovizijski koncert) sproveden povodom 65 godina od održavanja prvog Evrosonga i globalne pandemije virusa korona na kojem su se okupili svi koji su obeležili istoriju Evrovizije, uključujući i ovogodišnje nesuđene učesnike. Šlag na tortu ove neslavno završene evrovizijske sezone svakako će biti revijalni program Europe Shine a Light zakazan za 16. maj.