Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Malta, San Marino, Letonija i Slovenija računaju na iste adute i 2021

Pored novih informacija u vezi sa ovogodišnjom dečjom Evrovizijom, alternativnim revijalnim programom Europe Shine a Light i Evrovizijom 2021, koja će ostati u Roterdamu, došle su na red i nove u kojem se u centru pažnje nalaze Malta, San Marino, Letonija i Slovenija, a tu su i vesti iz Norveške i Italije.

🇲🇹 🇸🇲 🇸🇮 🇱🇻 Sa istim uzdanicama i u 2021. godinu

Jučerašnji dan je bio zaista neverovatan zato što se broj potvrđenih učesnika za Evrosong 2021. popeo na 18, i to zahvaljujući tome što je najpre Destini Čukunjere zadržana kao predstavnica Malte za 2021. godinu. Kasnije su i Letonci odlučili da zadrže Samantu Tinu, Slovenci Anu Soklič, a Sanmarinežani Senit. Načini na koji će biti izabrane nove pesme za njih četiri biće naknadno određene.

Ranije su iste predstavnike delegirali Španija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Izrael, Holandija, Rumunija, Švajcarska, Ukrajina i Češka Republika.

🇳🇴 Norvežani otvorili javni poziv za Melodi Grand Prix 2021

Norveški javni emiter NRK je 15. maja otvorio konkurs za jubilarno, 60. izdanje tradicionalnog evrovizijskog izbornog festivala Melodi Grand Prix. Prijave će se primati do 16. avgusta, a pravila konkursa se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila uz dodata pravila da bar jedan autor u koautorskim kombinacijama treba biti norveški državljanin, da svaki autor može da pošalje najviše tri pesme i da su svi žanrovi i stilovi dobrodošli.

Format će biti isti kao i za 2020. godinu — pet regionalnih polufinala i nacionalno finale, koji će biti održani tokom januara i februara. Poslednja pobednica MGP-a Ulrike Brandstorp odbila je ponudu norveškog javnog servisa da naredne godine kao direktni finalista nastupi na norveškom nacionalnom izboru zbog fokusa na druge projekte.

🇮🇹 Simona Martoneli je novi šef italijanske delegacije

Italijani će u novu evrovizijsku sezonu ući sa novim šefom delegacije. Doskorašnjeg šefa delegacije Nikolu Kaliđorea, koji je tu funkciju obavljao od povratka ove apeninske države na seniorsku Evroviziju 2011. godine, zameniće Simona Martoneli, koja je do sada u javnom emiteru RAI obavljala funkciju direktora Sektora za međunarodne odnose, počev od maja 2019. godine.

Simona je u RAI-ju zaposlena od 1984. godine i u njemu je obavljala različite funkcije, od kojih je najznačajnija ona u međunarodnom sektoru javnog emitera, na kojoj se nalazila od 1999. godine.