Evrovizija 2020 Zanimljivosti

Dobitnici nagrada ESC Radio za 2020. godinu su…

Litvanska pesma On fire grupe „The Roop“ proglašena je najboljom u ovogodišnjoj konkurenciji (nesuđenih) evrovizijskih pesama, u tradicionalnom glasanju najslušanijeg evrovizijskog onlajn-radija ESC Radio. Istovremeno, slušaoci i fanovi izglasali su „The Roop“ za najbolju grupu ovogodišnjeg Evrosonga.

Najpopularniji internet-radio ESC Radio, posvećen pesmama koje su izvedene na nacionalnim evrovizijskim finalima, nekadašnjim evrovizijskim pesmama, kao i novijim radovima nekadašnjih evrovizijskih učesnika, i ove godine je organizovao tradicionalnu dodelu internet-nagrada ESC Radio Awards na kojima su proglašeni najbolja pesma, bend i muški i ženski izvođač.

U periodu od 17. do 24. maja, posetioci sajta escradio.com su popunjavanjem posebnog formulara izglasali najbolje ovogodišnje nesuđene evrovizijske učesnike u navedene četiri kategorije.

https://www.facebook.com/ESCRadio/posts/10151758371924956

Tako je za najbolju pesmu proglašena kompozicija On fire litvanskog trija „The Roop“, osvojivši 10,29% glasova fanova. To je ujedno prva pobeda za ovu baltičku državu na Evrosongu nakon što je Jeva Zasimauskaite 2018. godine s pesmom When we’re old bila sedma u kategoriji najbolje pesme i treća u kategoriji najboljeg ženskog izvođača. Isto tako, posetioci sajta ESC Radio su na dodeli izglasali „The Roop“ za najbolju grupu ovogodišnjeg Evrosonga sa 22,50% glasova.

Drugu godinu zaredom je titula za najboljeg muškog izvođača otišla u Švajcarsku — Đon Tirs je osvojio 16,75 glasova, a njegova pesma Répondez moi je u kategoriji najbolje takmičarske pesme osvojila 2. mesto. Treće mesto u glasanju za najbolju pesmu je zauzeo Italijan Diodato, koji je u glasanju za najboljeg muškog izvođača završio na drugom mestu. Treću poziciju u glasanju za najboljeg muškog izvođača je zauzeo Nemac Ben Dolič.

Što se tiče glasanja za najbolju grupu, drugo mesto je zauzeo Islanđanin Dadi Frejr sa svojim pratećim sastavom „Gagnamagnið“, dok su treće simpatične Šveđanke iz trija „The Mamas“.

Nagradu za najboljeg ženskog izvođača je osvojila Viktorija Georgijeva iz Bugarske (12,1% glasova), druga u toj kategoriji je Destini Čukunjere sa Malte, a treća Azerbejdžanka Efendi. Ovo je bio drugi trijumf za Bugarsku na dodeli nagrada ESC Radio Awards, nakon što je Poli Genova 2016. godine bila prva u konkurenciji najboljeg ženskog izvođača, a ovogodišnja pobednica Viktorija Georgijeva je u glasanju za najbolju ovogodišnju takmičarsku pesmu bila peta.

Svi navedeni izvođači su u glasanju za najbolju pesmu završili među prvih deset: tako je Dadi Frejr bio četvrti, Destini šesta, Ben Dolič sedmi, švedske „Mame“ osme, a Azerbejdžanka Efendi deseta. Krug od deset najboljih su zatvorili simpatični Rusi iz sastava „Little Big“, koji su u glasanju za najbolji bend učešće završili kao četvrti.

Kada je reč o načim predstavnicama, članicama trija „Hurricane“, one su u glasanju za najbolju pesmu zauzele 15, a u glasanju za najbolji bend 6. mesto.