ESC-potpourri

Gruzini objavili listu kandidata za Poljsku. Poljaci ponovo biraju preko „Šanse za uspeh“

Pošto je poslednja sezona u domenu seniorske Evrovizije završena na neslavan način, Evropska radiodifuzna unija je sve svoje snage usmerila na pripreme za dečje takmičenje, koje bi trebalo da se održi 29. novembra u televizijskom studiju u Varšavi. Naravno, celokupan tok priprema zavisiće i od toga da li će se epidemija kovida-19 vratiti na jesen.

Na dan održavanja alternativnog revijalnog evrovizijskog programa Europe Shine a Light su objavljeni logo i slogan ovogodišnjeg takmičenja, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom tekstu:

„Pokrenimo svet“ na dečjoj Evroviziji u Varšavi 29. novembra

U ovom pregledu informacija vam donosimo vesti o tome na koji način su se na tu temu oglasile Poljska, Gruzija, Francuska, Holandija, Rusija, Kazahstan, Vels i Severna Makedonija. Pre svega ovoga, potrebno je napomenuti da su su se neke od ovih država po pitanju toga oglasile pre najezde virusa korona, a drugi deo posle, kao i da su učešće još za sada zvanično potvrdile: Irska, Italija, Španija i Ukrajina.

🇵🇱 Poljaci bi trebalo ponovo da biraju preko „Šanse za uspeh“

Kako je naveo poljski sajt „Evrovizijski dnevnik“ početkom marta, poljski javni emiter TVP bi trebalo da svog predstavnika za ponovnu odbranu trona na domaćem terenu i drugu godinu zaredom izabere preko juniorskog izdanja šoua „Šansa za uspeh“ (Szansa na sukces). Ono što se zna o ovogodišnjem izdanju „Šanse“ jeste da će se takmičenje odvijati po istom formatu kao i prethodne godine, što znači da će finalnom nadmetanju prethoditi tri polufinalna. Sve četiri planirane epizode bi trebalo da budu emitovane između 6. i 27. septembra. Ostali detalji će biti naknadno objavljeni.

🇬🇪 Objavljena lista učesnika gruzijske Ranine

I Gruzini su odlučili da treći put zaredom svog predstavnika izaberu na sličan način kao i Poljaci — preko šoua Ranina namenjenog talentovanoj deci. Kao i u prethodne dve godine, preko tog muzičkog rijalitija biće izabran izvođač, dok će pesma za pobednika biti odabrana internim putem nakon završetka takmičenja.

Za 14. malog barjaktara ove kavkavske države predviđeno je da se bori sledećih 10 kandidata:

 • Sesil Turmanidze
 • Veronika Šamugija
 • Sandra Gadelija
 • Rati Gelovan
 • Gio Gogijašvili
 • Marta Kevelidze
 • Nikoloz Redit
 • Šio Kavsadze
 • Nija Kničkijašvili
 • Lela Kvenijašvili

Šou u trajanju od dva meseca je trebalo da započne sa emitovanjem krajem marta i da traje dva meseca. Međutim, zbog kovida-19 je start sezone odložen, a sada, kada se epidemija stišala, može se očekivati da javni emiter GPB nastavi sa započetim pripremama za novu sezonu Ranine.

🇳🇱 Holanđani odabrali listu finalista

Holandski javni emiter AVROTROS odabrao je listu od 11 dece koja će biti prisutna na finalnoj večeri nacionalnog izbora Junior Songfestival čije je održavanje zakazano za septembar. U pitanju su:

 • Janae
 • Thimo
 • Demi
 • Thijs
 • Džejda
 • Tajron
 • Robin
 • Tedi
 • Maud
 • Naomi
 • Džeki

Zanimljivo je da je Džeki upala kao rezervni učesnik na listu finalista zato što je planirana učesnica Stela otišla sa porodicom u Jamajku.

Kao i u prethodne dve godine, svi odabrani mališani biće podeljeni u četiri grupe, koje mogu biti: solisti, dueti ili grupe do evrovizijski propisanih šest članova i nadmetaće se sa autorskim pesmama.

🇫🇷 Čuće se francuska pesma i treći put zaredom

Šefica francuske evrovizijske delegacije Aleksandra Rede-Amijel najavila je da će Francuzi i treći put zaredom biti prisutni na sceni juniorskog Evrosonga. Može se očekivati da i ove godine predstavnik bude izabran interno, a vetar u leđa će svakako dati činjenica da je njihova prošlogodišnja takmičarska numera Bim Bam Toi u izvođenju Karle početkom ove godine postala najgledaniji video ikada postavljen na Jutjub kanal dečjeg Evrosonga, oborivši na taj način rekord koji je do tada držala pobednica iz 2018. godine, Poljakinja Roksana Vengjel; svemu tome je i doprinela činjenica da je navedena pesma posle takmičenja postala viralna senzacija na društvenoj mreži TikTok.

🇷🇺 Rusi predstavnika biraju 16. septembra

Ruski televizijski kanal „Karusel“ će svog juniorskog evrovizijskog predstavnika izabrati na nacionalnom finalu 16. septembra, koji će biti organizovan u saradnji sa školom pevanja Igora Krutoja. Prijave za zainteresovanu decu uzrasta između 9 i 14 godina su bile otvorene 6. aprila i završiće se 25. avgusta, audicija će se održati u Moskvi 7. septembra, a veliko finale 16. septembra. Pobednik će biti izabran kombinacijom glasova žirija i internet-glasova publike u srazmeri 50 : 50. Linije za glasanje gledalaca će biti otvorene onog trenutka kada pobednik bude izabran, a zatvorene do održavanja nacionalnog finala.

🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 🇲🇰 🇰🇿 Vels obustavio pripreme 22. aprila. Makedonci i Kazahstanci čekaju propise EBU za organizaciju

Velški javni emiter SC4 je 22. aprila obustavio pripreme za nacionalni izbor Chwilio am seren zbog epidemije kovida-19. Tokom prethodne dve godine velška delegacija je audicije za taj TV format raspisivala još u aprilu kako bi sve bilo spremno za nacionalni izbor u septembru, ali ovog puta je sve obustavljeno, što će dovesti do toga da će Vels uzeti minimum godinu dana pauze do narednog juniorskog evrovizijskog pojavljivanja ili će se možda opredeliti za interni izbor predstavnika, što je za sada manje verovatno.

Što se tiče Severne Makedonije i Kazahstana, oni još uvek nisu potvrdili učešće zato što čekaju mere EBU propisane za organizaciju ovogodišnjeg izdanja takmičenja, kako su naveli šefovi njihovih delegacija Rade Spasovski i Žazira Djusembekova.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ja ne znam da li bi za nas bilo najbolje da pauziramo godinu dana i usmerimo sve snage na Evroviziju 2021. ili da budemo deo takmičenja i ove god.Ukoliko RTS nema baš neku dobru kombinaciju,bolje da ne idemo jer ako ćemo se “proslaviti” ko 2018.Svakako je prerano donositi bilo kakve precizne odluke,ali treba imati u vidu sa čim se raspolaže.