Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Eleni Fureira nije u razmatranju Kiprana za 2021. Hrvati biraju novog izvođača za 2021?

Da li je Eleni Fureira bila razmatrana za kiparsku predstavnicu za 2021. godinu ili se radilo o neosnovanoj spekulaciji? Da li će Hrvati zadržati Damira Kedžu i za 2021. godinu ili će se okrenuti ka odabiru novog izvođača? Kakve glasine vladaju o odabiru nove evrovizijske pesme za Izraelku Eden Alen?

Saznajte u narednim redovima novog „evrovizijskog potpurija“.

🇨🇾 Eleni Fureira nije ušla u razmatranje za 2021. godinu

Dve nedelje nakon što je kiparski javni emiter CyBC saopštio da će za narednu godinu odabrati novog izvođača, lokalni portal Showtime.cy objavio je vest da je delegacija započela pregovore sa svojom najuspešnijom predstavnicom Eleni Fureirom o povratku na evrovizijsku scenu. Međutim, ljudi koji rukovode kiparskim javnim emiterom su demantovali tu informaciju, čime su stavili do znanja da im je još rano da razmišljaju o nasledniku Sandra Nikolasa.

🇮🇱 Izraelci novu evrovizijsku pesmu za Eden Alen biraju preko novog TV formata?

Još tokom neslavno završene prethodne evrovizijske sezone izraelski javni emiter KAN je najavio da od 2021. godine svog predstavnika više neće birati preko šoua „Sledeća zvezda“, već da će biti isproban potpuno nov televizijski format za odabir pesme i izvođača za Evrosong. Planovi su bili delimično poremećeni zbog kovida-19 i momentalnog internog imenovanja nesuđene predstavnice Eden Alen za 2021. godinu.

Sada su se pojavili i detalji o potpuno novom televizijskom formatu za odabir idealne izraelske evrovizijske pesme i izvođača — naime, radi se o tome da je, prema pisanju dnevnog lista Israel Hayom, javni emiter KAN započeo pregovore sa američkim En-Bi-Sijem (NBC) o otkupu prava na emitovanje sopstvene verzije šoua Songland, namenjenog stvaranju budućih hitova.

Ovaj šou je u Americi krenuo da se emituje 2019. godine i u njemu učestvuju tri producenta koji se udružuju sa neafirmisanim autorima, kako bi proizveli sledeći veliki hit za gostujućeg izvođača. Ukupno četiri autora učestvuju u svakoj epizodi sa prvim varijantama svojih kantautorskih radova, a tri najbolje odlaze u uži izbor. Nakon što gostujući izvođač ponovo snimi svaku od tri navedene numere, on na kraju bira pesmu koja će biti njegov sledeći singl.

Ovaj šou je na prostoru SAD bio izuzetno gledan, a neke od numera izvedenih u tom šouu su dostigle prva mesta na iTunes listama najslušanijih numera, uključujući pesme u izvedbama Džona Ledženda, braće Džonas, benda „One Republic“ i Luisa Fonsija.

Kako je naveo navedeni izraelski dnevni list, namera čelnika javnog emitera KAN je da iskoriste TV format Songland da bi u jednoj od epizoda izabrali novu evrovizijsku pesmu za Eden Alen, koja bi trebalo da bude jedan od gostujućih izvođača u tom šouu. Za sada ovi navodi nisu zvanično potvrđeni, ali nisu ni negirani.

🇭🇷 Hrvati navodno zakazali novu Doru za 27. februar

Čini se da će posle Norveške, Švedske, Finske, Danske, Islanda, Portugalije, Estonije, Litvanije i Kipra novog izvođača za 2021. godinu odabrati i Hrvatska. Naime, kako javlja „Jutarnji list“, HRT je navodno odlučio da ne izabere interno Damira Kedžu za 2021. godinu, već da preko tradicionalne Dore izabere novog izvođača. Čak su neformalno određeni i datum održavanja i mesto, a to je 27. februar u dvorani „Marino Cvetković“ u Opatiji. Da li će Kedžo imati neke privilegije po pitanju učešća na novoj Dori ako se prijavi i da li će ovi navodi biti uskoro potvrđeni, ostaje nam da saznamo u danima i mesecima koji su pred nama.