Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Učesnici holandskog finala raspoređeni u grupe. Na pomolu povratak Grčke

U novom izdanju „evrovizijskog potpurija“ se bavimo najnovijim aktivnostima posvećenim pripremama za Dečju pesmu Evrovizije, koja će ove godine biti održana u televizijskom studiju u poljskoj prestonici Varšavi.

Šta se to novo dešava u državi domaćinu, Holandiji, Ukrajini i Grčkoj, saznajte u narednim redovima.

🇵🇱 Dva televizijska studija ušla u obzir za organizaciju takmičenja

Još ranije je Evropska radiodifuzna unija potvrdila da će dečji Evrosong u Varšavi biti održan u televizijskom studiju. Ostaje još da se vidi u kom, a u uži izbor su ušla dva studija površine 1.500 kvadratnih metara: ATM i Transcolor.

Oba televizijska studija imaju svoje prednosti i mane — prvonavedeni je najmoderniji i najsavremeniji studio u Varšavi, sa 1.300 sedećih mesta za gledaoce, dok drugonavedeni studio ima zahteve koje bi mogle da zadovolje realizaciju celokupnog takmičenja, sa plafonom za podizanje do 70 tona, koji doprinosi brojnim mogućnostima osvetljenja i realizacije programa na vrhunskom nivou.

🇳🇱 Holandski finalisti raspodeljeni u grupe

Jedanaestoro učesnika holandskog nacionalnog finala Junior Songfestival je raspodeljeno u četiri grupe koje će se u finalu zakazanom za septembar boriti za titulu 18. juniorskog holandskog evrovizijskog predstavnika. Nadmetaće se ukupno dve grupe, jedan duet i jedan solista. U pitanju su:

  • prvi kvartet u sastavu: Džejda, Maud, Naomi i Demi;
  • duet Džeki i Žane;
  • drugi kvartet u sastavu: Timo, Tajron, Tedi i Tijs;
  • solista Robin.

Trenutno finalisti rade na pesmama sa kojima će se predstaviti publici u finalu. One će naknadno biti objavljene.

🇺🇦 Ukrajinci potvrdili svoje 15. učešće

Ukrajinski javni emiter NSTU je potvrdio svoje 15. učešće na Evroviziji za decu. Način na koji će predstavnik biti izabran će biti naknadno određen, ali, očekuje se da to ponovo bude interno nacionalno finale u okviru kog će gledaoci moći da preslušaju ponuđene takmičarske numere, a odluku o pobedničkoj pesmi da donosi samo žiri.

🇬🇷 Grci se vraćaju na takmičenje posle 12 godina?

Kako javlja portal Eurovision Fun, grčki javni emiter ERT ozbiljno razmatra povratak na juniorsku Evroviziju nakon 12 godina odsustva. Odluka o svemu tome biće donesena tokom narednih dana. Podsećanja radi, Grčka se prvi put pojavila na dečjoj Evroviziji još na prvom izdanju 2003. godine i bila je redovan učesnik sve do takmičenja u kiparskom gradu Limasolu 2008. godine.