evrovizija 2020 scenografija
Foto: NPO/AVROTROS/NOS
Evrovizija 2021

Novo pravilo na Pesmi Evrovizije 2021 — prateći vokali mogu biti nasnimljeni

Referentna grupa Pesme Evrovizije usvojila je nova pravila takmičenja koja će osigurati da se omiljeni događaj Evropljana izvesno dogodi, bez obzira na globalne okolnosti.

Martin Esterdal, novoizabrani supervizor Pesme Evrovizije, pojasnio je šta su želeli zapravo da postignu.

— Ažurirali smo pravila Pesme Evrovizije tako da, ukoliko bude bilo potrebe, imamo prostor za modifikacije formata i organizaciju događaja, uprkos ograničenjima koja su nam nametnuta po sada nepoznatom scenariju, tako da se takmičenje može zasigurno održati. Stari pravilnik to nije dopuštao.

Ipak, još uvek nije jasno koja su to sve nova pravila usvojena, ali je jedno istaknuto — u 2021. godini biće mogući nasnimljeni prateći vokali.

Esterdal je to najavio kao „probnu promenu“, pa ako se pokaže funkcionalnom, biće implementirana i za naredne godine.

Ono što je važno kod ove promene jeste sledeće:

  • delegacije nisu u obavezi da imaju nasnimljene prateće vokale. Ukoliko žele, oni na sceni i dalje mogu imati pevače koji će pevati uživo zajedno s glavnim vokalom, ili mogu imati neku vrstu kombinacije uživo i snimljenih pratećih vokala;
  • glavni vokal i tzv. lead dub (vokal koji unisono peva s glavnim, pojačava njegov utisak ili prikriva nedostatke) i dalje moraju da pevaju uživo;
  • broj nasnimljenih pratećih vokala možete biti neograničen.

Martin Esterdal je ovu promenu pojasnio time da su želeli da zemljama učesnicama smanje troškove, jer bi imali manje brojnu delegaciju, ali pre svega da „podstaknu kreativne ideje“ kod autora, te da njihov rad bude što bliži originalnom delu.

Podsetimo, Martin Esterdal je bio izvršni supervizor Pesme Evrovizije 2013. i 2016. ispred švedskog emitera SVT, i oba puta su predstavljena nova, po mnogima kontroverzna pravila — kako se utvrđuje redosled izvođenja pesama, kako se prezentuju glasovi, ali i kako se formiraju poeni na osnovu rangova; to pravilo iz 2013. godine izazvalo je veliku buru i negodovanje u javnosti zbog netransparentnog glasanja žirija, pa se ni dan-danas ne zna kako su izgledali rangovi i na osnovu toga raspoređeni bodovi žirija, te ukupni poeni.

Referentna grupa je već iduće godine to pravilo dopunila, pa se od 2014. godine jasno može videti ko je kako glasao.

Pesma Evrovizije 2021. godine održaće se u Roterdamu 18, 20. i 22. maja.

Oznake