ESC-potpourri

Tom Leb neće predstavljati Francusku naredne godine. Finci predstavnika biraju u februaru

Da li će Tom Leb i naredne godine predstavljati Francuze? U kom mesecu će Finci odabrati svog novog evrovizijskog aduta? Za kad Italijani planiraju novo izdanje Sanrema?

O svemu tome čitajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇫🇷 Francuzi za 2021. godinu biraju novog izvođača

Posle Norveške, Švedske, Finske, Islanda, Portugalije, Estonije, Litvanije, Kipra, i, nezvanično, Hrvatske, novog izvođača za Roterdam će naredne godine odabrati i Francuzi. Naime, planirani ovogodišnji predstavnik Tom Leb je, gostujući u jutarnjem programu jedne tamošnje TV stanice, objavio da naredne godine neće ići na Evroviziju zbog unapred isplaniranih obaveza. Ostalo je još samo da televizija France 2 ozvaniči tu informaciju, te da objavi način na koji će njihov naredni evrovizijski predstavnik biti izabran.

🇫🇮 Deseto izdanje finskog UMK biće održano u februaru

Finski javni emiter YLE objavio je da će deseto izdanje televizijskog formata Uuden Musikiin Kilpailu biti održano u za sada neutvrđenom datumu tokom februara, a da će lista učesnika biti objavljena tokom januara.

Konkurs za potencijalne takmičarske kompozicije će se odvijati između 1. i 7. septembra tekuće godine. Pravila kažu da svaki pevač može da pošalje do tri pesme, a da kompozitori, tekstopisci, aranžeri i producenti mogu da pošalju neograničen broj radova. Jedan od članova autorskog tima, kao i izvođač, mora da bude ili finski državljanin ili da ima prebivalište u toj skandinavskoj državi.

Učesnike UMK 2021 i pesme će odabrati žiri, a odluku o pobedniku donosiće glasovi stručnog žirija i gledalaca. Ovogodišnji pobednik Aksel Kankaranta neće biti privilegovan, te će i on morati da prođe konkurs da bi ispunio pravo na učešće.

🇮🇹 Sanremo 2021 biće održan nešto kasnije u odnosu na minule godine

Kako javljaju italijanski mediji, Sanremo će naredne godine biti održan nešto kasnije u odnosu na minule godine. Tokom prethodnih godina, festival se održavao tokom prve sedmice u februaru, a sada bi mogao da se održi krajem februara ili početkom marta. Poznati radijski i TV voditelj Amadeus ostaće umetnički direktor festivala, Simona Martoreli će naslediti Nikolu Kaliđorea na poziciji šefa evrovizijske delegacije, a o uslovima organizacije zbog pandemije kovida-19 će se tek razgovarati.