Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Francuzi i Hrvati organizuju nacionalna finala 2021

U centru pažnje novog letnjeg „evrovizijskog potpurija“, posvećenom pripremama za seniorsko takmičenje u Roterdamu 2021, nalaze se Francuska, Hrvatska i Moldavija.

Šta se to kuva u tim troma državama, saznajte u narednim redovima.

🇫🇷 Francuzi vraćaju televizijsku selekciju za 2021

Nakon jedne sezone pauze, francuski javni emiter France Télévisions će se vratiti televizijskoj selekciji kao načinu odabira predstavnika za Evrosong, najavila je šefica delegacije Aleksandra Rede-Amijel u razgovoru za tamošnji portal 20minutes.fr. To, naravno, ne znači da će hvaljen televizijski format Destination Eurovision, putem kojeg su se birali predstavnici za 2018. i 2019. godinu, biti vraćen, već će definitivno otići u istoriju i biće zamenjen novim formatom radnog naziva Un Eurovision France.

Postojaće i određene razlike u odnosu na navedeni festival Destination Eurovision:

  • za razliku od televizijskih selekcija iz 2018. i 2019. godine, koji je javni emiter France Télévisions realizovao u saradnji sa privatnom producentskom kućom ITV Studios France, novi izborni festival će francuski nacionalni emiter produkcijski realizovati samostalno;
  • neće biti polufinalnih nadmetanja, kao što je to bio slučaj 2018. i 2019, već će festival imati samo jedno veče sa određenim brojem izvođača;
  • neće biti održano u televizijskom studiju u Parizu, već u jednoj od koncertnih ili sportskih dvorana izvan francuske prestonice.

Presudnu reč u odabiru novog francuskog evrovizijskog predstavnika imaće gledaoci, pored njih će u sistem glasanja biti uključen i žiri, a uloga struke, kao i više detalja o organizovanju nove televizijske selekcije, biće poznati 29. juna, kada bude bio otvoren konkurs za zainteresovane autore i izvođače.

Prema navodima šefice delegacije, namera delegacije je da ovim postupkom vrate brend Pesme Evrovizije u život.

🇭🇷 Hrvati potvrdili Doru kao izborni mehanizam za 2021

Hrvatska radio-televizija potvrdila je glasine da će za Evrosong 2021. biti odabran novi izvođač. U saopštenju su se zahvalili poslednjem pobedniku festivala Damiru Kedži na saradnji, čime su stavili do znanja da će za naredno takmičenje biti odabran novi izvođač preko tradicionalnog festivala Dora, koja će biti održana tokom februara u sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ u Opatiji.

Urednica Dore 2021 će biti šefica evrovizijske delegacije Uršula Tolj, najavio je HRT. Kao nezvaničan datum održavanja ranije se spominjao 27. februar.

🇲🇩 Natalija Gordijenko predstavlja Moldavce i 2021?

Izgleda da će Moldavija postati 19. država koja će predviđenog evrovizijskog izaslanika za 2020. godinu odabrati i za narednu. Kako javlja specijalizovani sajt EurovisionFun, Natalija Gordijenko je već počela da radi sa kompozitorima Filipom Kirkorovim i Dimitrisom Kontopulosom, s kojima je radila na nesuđenoj ovogodišnjoj pesmi Prison, na narednoj takmičarskoj kompoziciji, kao i da je sa koreografom Fokasom Evangelinosom već počela da priprema nastup za novu pesmu. Za sada ni Natalija ni javni emiter TRM nisu potvrdili niti negirali navode.