Zanimljivosti

OGAE Second Chance Contest 2020: 22 učesnika na završnom nadmetanju u Francuskoj

Kao i svake godine, svi fanovi prave Pesme Evrovizije željno iščekuju trenutak kada će biti organizovano takmičenje za „najbolju gubitničku pesmu s nacionalnih izbora“ — Second Chance Contest, koje se neprekidno održava od 1987. godine. Zahvaljujući pobedi francuske predstavnice Simon na prethodnom izdanju održanom u italijanskom gradu Udine, Francuska je dobila čast da bude domaćin 34. izdanja alternativnog evrovizijskog nadmetanja.

Glasanje će se odvijati u intervalu između 1. jula i 31. avgusta, rezultati će biti objavljeni 30. septembra, a za učešće su se prijavile 22 države, što je za dve manje u odnosu na prethodnu godinu. Ovako mali broj učesnika se može obrazložiti činjenicom da predstavnike ove godine neće imati: domaćin Francuska, Španija, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Moldavija i Mađarska; prve četiri države su svoje predstavnike i pesme za otkazano takmičenje u Roterdamu odabrale internim putem, Moldavci su organizovali nacionalno finale, ali nemaju svoj OGAE klub da bi mogli ravnopravno da se takmiče, a Mađari su odlučili da se ne takmiče na otkazanoj Evroviziji u Roterdamu i postojeći televizijski format A Dal usmere na kreiranje nove lokalne zvezde. S druge strane, i Belorusi su drugu godinu zaredom odlučili da eskiviraju.

Posle godinu dana pauze, na ovaj „alternativni Evrosong“ se nakon godinu dana pauze vraćaju: Jermenija, Poljska i San Marino u svojstvu „ostatka sveta“, i prvi put nakon 2016. godine će se takmičiiti i Izrael; razlog se krije u činjenicama da su sve četiri navedene države organizovale televizijska takmičenja za odabir pesme i predstavnika za otkazano takmičenje u Roterdamu.

U konkurenciji za novog pobednika „lažne Evrovizije“ će se naći, po utvrđenom takmičarskom redosledu:

 1. Švedska: Ana Bergendal | Kingdom come
 2. Australija: Džeguar Džounz | Rabbit hole
 3. Slovenija: Lina Kuduzović | Man like u
 4. Litvanija: Monik | Make me human
 5. Hrvatska: Indira Levak | You will never break my heart
 6. Norveška: Rejn Aleksander | One last time
 7. Izrael: Eden Alen | Roots
 8. Rumunija: Roksen | Cherry red
 9. Ukrajina: „Khayat“ | Call for love
 10. Italija: Elodi | Andromeda
 11. Estonija: Jagup Tuisk | Beautiful lie
 12. Ostatak sveta (San Marino): Senit | Obsessed
 13. Češka: Elis Mraz i Čis T | Wanna be like
 14. Srbija: Andrija Jo | Oči meduze
 15. Poljska: grupa „Lake Malawi“ | Lucy
 16. Island: grupa DIMMA | Almyrkvi
 17. Danska: Jasmin Rose i RoxorLoops | Human
 18. Albanija: Eljvana Đata | Me tana
 19. Finska: Erika Vikman | Cicciolina
 20. Jermenija: Tokionine | Save me
 21. Portugalija: Barbara Tinoko | Passe-partout
 22. Letonija: Katrina Dimanta | Heartbeats

Pored 22 države učesnice, u glasanju će učestvovati još 17 gostujućih članova žirija: domaćin Francuska, Nemačka, Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Španija, Grčka, Mađarska, Irska, Luksemburg, Severna Makedonija, Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija i Turska. Time se došlo do brojke od 39 država koje će raspodeljivati svoje poene.

Od nekadašnjih i budućih evrovizijskih učesnika, primetno je da se na listi nalaze planirane evrovizijske učesnice za 2020. i predviđene za 2021. godinu: Eden Alen iz Izraela, Roksen iz Rumunije i Senit iz San Marina; tu su i prošlogodišnji češki evrovizijski predstavnici, članovi sastava „Lake Malawi“, koji će ovaj put nastupati pod zastavom Poljske, trećeplasirana sa dečjeg Evrosonga 2015. godine, Slovenka Lina Kuduzović, pa švedska evrovizijska predstavnica iz 2010. godine Ana Bergendal, potom danski producent RoxorLoops (predstavljao je Belgiju na takmičenju u Diseldorfu 2011. godine kao član sastava „Witloof Bay“), te Letonka Katrina Dimanta (predstavljala je svoju državu na takmičenju u Kopenhagenu 2014. godine kao članica grupe „Aarzemnieki“), kao i Jermenac Tokionine (pravo ime David Badaljan; bio je jedan od autora prošlogodišnje jermenske evrovizijske pesme Walking out, kao i jedan od skrivenih pratećih vokala navedene jermenske evrovizijske predstavnice Srbuk).

Kada se posmatraju izvođači koji su na ovogodišnjim nacionalnim izborima učestvovali kao kompozitori, primetno je da se na toj listi nalaze: Italijan Mahmud s numerom koju je uradio za ovogodišnju predstavnicu Elodi, a kada se posmatraju ostali kompozitori sa evrovizijskim iskustvom koji imaju pesme i na „alternativnoj Evroviziji“ i na nacionalnim izborima, tu su prisutni i hrvatsko-izraelski tandem Branimir Mihaljević i Doron Medali (uradili su pesmu You will never break my heart za Hrvaticu Indiru Levak), kao i švedski kompozitori Džimi Janson i Pale Hamarlund, koji su uradili pesmu Oči meduze za našeg Andriju Joa, a kao kompozitori su svake godine prisutni na svom Melodifestivalenu.

Na scenu „lažne Evrovizije“ se vraćaju spomenute Ana Bergendal iz Švedske (prošle godine je bila treća s pesmom Ashes to ashes) i Indira Levak iz Hrvatske (nadmetala se prvi put davne 1998. godine kao članica grupe „Kolonija“ s pesmom U ritmu ljubavi, kada je bila četvrta u konkurenciji od 18 učesnika).

Ovo će biti drugi slučaj u istoriji Second Chance Contesta da takmičenje organizuje država koja je u prethodnoj godini pobedila, a ove uopšte nije organizovala televizijsko takmičenje za odabir pesme i izvođača ili se nije takmičila; prvi takav sličan slučaj se dogodio 2001. godine, kada je nadmetanje održano u Finskoj, koja je to pravo stekla zahvaljujući pobedi 2000. godine, a na Evrosongu u Kopenhagenu 2001. godine se Finci uopšte nisu pojavili zato što su zbog lošeg četvorogodišnjeg bodovnog proseka u periodu 1996—2000. godine bili primorani da naprave godinu dana pauze. Te 2001. godine su Finci učestvovali na OGAE Second Chance Contestu samo kao jedan od gostujućih članova žirija.

OGAE Second Chance Contest 2020. od 1. jula

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Konkurencija nije suviše velika što omogućuje Srbiji da ima visoki plasman. Ipak mislim da je OGAE Srbija doneo ishitrenu odluku oko predstavnika. Prošle godine su mnogo kasnije odlučivali. Za glavne favorite vidim Italijane, ma da sam očekivao drugog predstavnika. Ipak ni ovo nije loše. Druge favorite vidim Dance i Rumune.