ESC-potpourri

Poljska traži naslednicu Viki Gabor. Do sada tek devet država u opticaju

Pregled vesti u letnjem periodu najčešće upotpunjuju informacije u vezi s pripremama za Dečju pesmu Evrovizije, pa je tako i sa ovim. Međutim, nema mnogo nacionalnih vesti ni o ovom događaju, što može biti posledica pandemije koronavirusa, budući da mnoge države u neizvesnoj situaciji nisu u stanju da donose definitivne odluke.

Ipak, nekoliko značajnijih smo izdvojili za vas…

🇵🇱 U toku prijave za takmičenje „Šansa za uspeh“

Domaćin i branilac titule na dečjem Evrosongu, Poljska, i ove sezone će svog predstavnika izabrati na takmičenju Szansa na Sukces Eurowizja Junior.

Prijave za decu uzrasta od devet do 14 godina otvorene su do 12. jula, a izbor učesnika će odvijati onlajn. Zainteresovani učesnici treba da pošalju dva svoja videa u kojima pevaju pesme po svom izboru na poljskom jeziku.

Mada se ne zna tačan format, očekuje se da on sledi pređašnja izdanja — u tri emisije predstaviće se po sedam kandidata, žiri će iz svake izabrati po jednog za finale, a potom će u završnici finalisti izvoditi originalne numere.

🇳🇱 Junior Songfestival 26. septembra

Holandsko nacionalno takmičenje za dečju Evroviziju održaće se 26. septembra u areni „Ahoy“ u Roterdamu, saopštio je javni emiter AVROTROS. To će biti prvi put od 2017. godine da se finalno nadmetanje ovog takmičenja održi van Zutfena, a zbog epidemije koronavirusa neće moći da prisustvuje publika.

Podsetimo, 11 učesnika holandskog nacionalnog finala Junior Songfestival je već raspodeljeno u četiri grupe koje će se u finalu boriti za titulu 18. juniorskog holandskog evrovizijskog predstavnika. Nadmetaće se ukupno dve grupe, jedan duet i jedan solista. U pitanju su:

  • grupa „Unity“, koju čine Džejda, Maud, Naomi i Demi;
  • duet Džeki i Žane;
  • grupa „T-Square“, koju čine Timo, Tajron, Tedi i Tajs;
  • solista Robin.

Trenutno finalisti rade na pesmama sa kojima će se predstaviti publici u finalu. One će naknadno biti objavljene.

🇰🇿 Kazahstan potvrdio učešće. Do sada devet sigurnih zemalja

Sasvim očekivano, kazahstanski emiter „Habar“ potvrdio je da će imati svog predstavnika na takmičenju u Varšavi ovog novembra, nakon što je treću godinu zaredom dobio „pozivnicu“ Referentne grupe EBU. Nije poznato još uvek kako će ova zemlja birati svog izaslanika.

Do sada je devet država zvanično potvrdilo da će učestvovati na dečjem Evrosongu: Poljska (domaćin), Francuska, Gruzija, Irska, Holandija, Rusija, Španija, Ukrajina i Kazahstan.

Ipak, mnoge delegacije se još nisu izjasnile, verovatno čekajući kako će se odvijati situacija s pandemijom kovida-19; među njima su Italija, Severna Makedonija, Srbija, Vels, dok je više njih saopštilo da ili neće debitovati ili se neće vraćati na takmičenje.

Tako su svoje debitantsko pojavljivanje odbile Estonija, Češka i Škotska (kao deo UK), dok su povratak na takmičenje odbile Rumunija, Slovenija, San Marino, Grčka, Norveška, Letonija, Belgija, Danska i Bugarska.

Dečja pesma Evrovizije treba da se održi 29. novembra u poljskoj prestonici — Varšavi.