Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2020

Srbija traži pesmu za Varšavu. RTS raspisao konkurs za Dečju pesmu Evrovizije 2020

Radio-televizija Srbije raspisala je konkurs za izbor kompozicije koja će našu zemlju predstavljati na takmičenju Dečja pesma Evrovizije 2020. u poljskoj prestonici, Varšavi.

U cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva mladih u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije, kao članica Evropske radiodifuzne unije, organizuje izbor i učešće predstavnika Srbije na evrovizijskom takmičenju za decu uzrasta od devet do 14 godina. Na ovaj način, stoji u saopštenju RTS-a, deca se neguju kao interpretatori, ali se podstiču i u autorskom smislu, učešćem u stvaranju muzike ili teksta kompozicije.

FORMAT IZBORA NIJE DEFINISAN
Kao i u prethodne dve godine, nije poznato na koji će način biti organizovan izbor predstavničke kompozicije. Izvesno je da će organizacioni tim RTS-a to definisati nakon svih prispelih radova i njihovih evaluacija, odn. kvaliteta. Pretprošle i prošle godine predstavnička numera je izabrana interno među prispelim radovima, odlukom muzičkih urednika RTS-a.

Detaljne informacije o konkursu objavljene su na sajtu Radio-televizije Srbije, a najvažnije stavke iz konkursa su:

 • da kompozicija traje najviše tri minuta, a najmanje dva minuta i 30 sekundi;
 • da kompozicija mora da bude napisana i izvedena na jezicima u službenoj upotrebi u Srbiji;
 • da tekst i melodija kompozicije nisu objavljeni, izvedeni i komercijalno korišćeni, u celini ili u delovima, pre 1. maja 2020. godine;
 • da kompoziciju na sceni može da izvede najviše šest izvođača;
 • da najmlađi takmičar može imati devet godina, a najstariji 14 godina na dan finalnog takmičenja 29. novembra 2020. godine;
 • da dete/izvođač koje je učestvovalo u pisanju/komponovanju pesme mora učestvovati u scenskom uživo nastupu pesme kao pevač, plesač ili muzičar;
 • da su autori i izvođači državljani Srbije, odnosno rezidenti Srbije.

Radovi koji ne budu ispunili uslove konkursa biće diskvalifikovani. Ukoliko od pristiglih kompozicija po javnom konkursu nijedna ne ispunjava potreban muzički kvalitet, po mišljenju članova stručne selekcione komisije, RTS ima pravo da samostalno izabere kompoziciju i izvođača (izvan kompozicija pristiglih na konkurs).

Konkurs traje do 1. septembra 2020. godine, a sve radove treba slati na sledeću adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
Sa naznakom za Junior Eurovision Song Contest 2020 „Dečja pesma Evrovizije 2020“

Tekst konkursa u celini pročitajte OVDE >>

Podsetimo, našu zemlju je prošle godine u Gljivicama predstavljala Darija Vračević sa pesmom Podigni glas. Zauzela je 10. mesto u konkurenciji 19 zemalja.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iako sam mislio prvobitno da se nakon Darijinog 10. mesta trebalo povuci, ipak mi je drago sto RTS nastavlja da ucestvuje na JESC.

 • Nakon završetka prošlogodišnjeg izdanja takmičenja u Gljivicama, te našeg pomalo potcenjenog desetog mesta, verovatnoća za učešće ove godine je bila 50%, a ja sam mislio da će se RTS povući i pretpostavljam da su isto tako i oni razmišljali, a da su se ipak potvrdili učešće pošto je “velika” Evrovizija otkazana.
  Sigruno će konkurs, kao i obično produžiti jedno 15 dana, a ja se nadam da će se izabrati pesma i izvođač koji će nas dostojno predstaviti.

 • Aj da vidimo kakav epilog će ovaj konkurs da ima…2019. se završio veoma dobrom pesmom,a 2018. mlakom i neupečatljivom.