Pet prošlogodišnjih učesnika DPE i Levent Geiger
ESC-potpourri

Nemci debituju na dečjem Evrosongu. Bez Australije i Velsa u Varšavi

U najnovijem pregledu letnjih evrovizijskih vesti se bavimo pripremama za Dečju pesmu Evrovizije. U centru pažnje se nalaze Nemci zbog svog debitantskog učešća, Australijanci i Velšani zbog odustajanja, kao i Belorusi, Španci i Holanđani zbog početka priprema i promovisanja potencijalnih takmičarskih pesama, od kojih se potonje pomenuto najviše odnosi na Holanđane.

Naravno, vredi napomenuti da se među 13 za sada potvrđenih učesnika nalazi i Srbija, u kojoj je raspisan konkurs za idealnu takmičarsku pesmu, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom članku:

Srbija traži pesmu za Varšavu. RTS raspisao konkurs za Dečju pesmu Evrovizije 2020

🇩🇪 Nemci potvrdili debitansko pojavljivanje i krenuli u potragu za predstavnikom

Na radost vernih fanova ovog takmičenja, i nakon bezuspešnog pokušaja debitanskih nadmetanja tokom 2003. i 2004. godine, nemački javni emiteri ZDF, NDR i specijalizovani kanal KiKA su odlučili da se nakon višegodišnjeg „posmatranja“ ove godine konačno opredele za debitansko pojavljivanje na ovom uglednom dečjem muzičkom takmičenju.

Odmah po potvrdi debitanskog pojavljivanja, imenovan je i kompozitor buduće dečje nemačke evrovizijske pesme — u pitanju je Levent Gajger, koji je tamošnjoj javnosti postao poznat kao dvostruki učesnik dečjeg muzičkog rijalitija Dein Song 2015. i 2019. godine, gde je oba puta stizao do finala. U isto vreme je 8. jula otvoren i konkurs za svu zainteresovanu decu uzrasta između 9 i 14 godina koji žele da budu deo prestižne scene, i biće zatvoren 30. jula.

Da su Nemci shvatili ovaj zadatak ozbiljno, govori i činjenica da će od avgusta dečji kanal KiKA na svojim platformama objavljivati detaljne informacije o prvom nemačkom pojavljivanju, sve do samog takmičenja u novembru, što će uključivati praćenje celokupnog procesa, uvid u kasting i objavu profila svih potencijalnih kandidata. U proces odabira idealnog izvođača biće uključen i izabran kompozitor Levant Gajger, a sve to će televizijski gledaoci imati priliku da vide u dvodelnom dokumentarcu.

🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 🇦🇺 Bez Australije i Velsa u Varšavi. Do sada 13 sigurnih država

Zbog situacije izazvane kovidom-19, Australija i Vels neće moći da se nadmeću na ovogodišnjoj Dečjoj pesmi Evrovizije u Varšavi. Dok je Vels naveo samo da je situacija izazvana virusom korona razlog njihovog povlačenja, australijski javni emiter SBS (Si-Bi-Es), čija je uprava ove godine trebalo da povrati nadležnost za odabir juniorskog evrovizijskog predstavnika od komercijalnog emitera ABC (Ej-Bi-Si), navela je nešto više u vezi sa aktuelnom pandemijom kovida-19, a to je da su australijski državni zvaničnici zabranili sva međunarodna putovanja u ovu okeanijsku državu i iz nje, što bi moglo potrajati do 2021. godine.

Dok je velški javni emiter S4C naveo da ove godine neće prenositi dečji Evrosong, kao i da ne znaju da li će se vraćati naredne godine na takmičenje, australijski Si-Bi-Es je naveo da njihove veze sa nadmetanjem talentovane dece još uvek nisu prekinute, te da planiraju naredne godine da se ponovo takmiče.

Nasuprot svemu tome, povratak na takmičenje su odbili: Hrvatska, Izrael i Švajcarska. Hrvati i Izraelci nisu naveli razlog odsustva, dok je švajcarski emiter SRF napomenuo na Tviter stranici da im je sav fokus usmeren ka seniorskoj Evroviziji, te da mlade talente žele isključivo da promovišu preko svojih platformi.

🇳🇱 Holanđani objavili nazive pesama za Junior Songfestival

Holandski javni emiter AVROTROS objavio je nazive pesama koje će izvesti svih četvoro finalista nacionalnog izbora Junior Songfestival zakazanog za 26. septembar u Areni „Ahoy“ u Roterdamu, predviđenom mestu za održavanje otkazane Evrovizije za 2020, i planirane za 2021. godinu.

Pesme su počele da se prezentuju 14. jula i svakog dana do 17. jula biće prezentovana po jedna od četiri potencijalne holandske juniorske evrovizijske pesme. Kao i uvek, biće pripremljena jaka promocija na svim propratnim medijskim platformama pod nadležnošću spomenutog holandskog javnog emitera, a u narednom redu vam prilažemo listu potencijalnih učesnika i pesama:

  • grupa „Unity“ | Best friends
  • Džeki i Žane | It’s you and me
  • grupa „T-Square“ | Count on me
  • Robin | Mee

🇪🇸 🇧🇾 Španci i Belorusi započeli sa pripremama

Učešća na dečjoj Evroviziji u Varšavi su potvrdili i Španija i Belorusija. Španski javni emiter RTVE je napomenuo na svom Tviter profilu da je krenuo u potragu za naslednicom Melani Garsije, ali da još uvek nije poznat način na koji će predstavnik biti izabran.

S druge strane, Belorusi su 14. jula objavili konkurs za svu zainteresovanu decu uzrasta od 9 do 14 godina koja žele da se pojave na prestižnoj juniorskoj sceni u Varšavi. Pravo prijavljivanja važi do 15. avgusta, a 24. avgusta bi trebalo da bude poznata lista od najviše 15 učesnika koji će ući u uži izbor po mišljenju fokus grupe.

No, pravila ovogodišnjeg nacionalnog izbora su otvorenog karaktera, tako da postoji mogućnost da predstavnik bude izabran interno po prvi put u istoriji juniorskih evrovizijskih pojavljivanja, a isto tako se ne isključuje ni opcija organizovanja televizijskog nadmetanja. U slučaju internog odabira pesme i izvođača predstavnik će biti obznanjen do 15. septembra, a u slučaju da se opredele za televizijsko nademtanje, ono će biti održano najkasnije do 16. oktobra.