Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Albanija i Nemačka traže novog predstavnika, a Slovenija novu pesmu

Letnji period obično i nije baš vreme kada ima previše vesti o Evroviziji. Ipak, ove godine, koja je po mnogo čemu drugačija od prethodnih, mnoge zemlje već imaju odabranog predstavnika za narednu godinu ili već razmišljaju o narednom nacionalnom izboru.

Svi znamo da je sve to uzrokovano globalnom pandemijom i otkazivanjem ovogodišnjeg takmičenja, što je brojne zemlje navelo da zadrže ovogodišnje predstavnike za narednu godinu, dok su neki ipak odlučili da izaberu nekog novog. Kao i prethodnih meseci, tako i sada je glavna reč o tome koga ćemo ipak gledati naredne godine, a koga ne.

🇦🇱 Albanci za 2021. biraju novog izvođača

Još jedna zemlja koja ne želi da se odrekne svog nacionalnog finala je Albanija. Tradicionalni albanski festival Festivali i Këngës će doživeti svoje 59. izdanje krajem decembra tekuće godine, a pobednik festivala biće predstavnik Albanije na Evroviziji 2021. Ovih dana je održan sastanak čelnih ljudi albanskog nacionalnog emitera, gde se raspravljalo o bitnim pitanjima u vezi sa festivalom i gde su potvrđeni dati navodi. Konkurs za učesnike festivala biće otvoren u septembru.

🇬🇷 Nova grčka evrovizijska pesma izlazi već u novembru?

U jednom svom intervjuu mlada evrovizijska predstavnica Grčke Stefanija izjavila je da je njena nova evrovizijska pesma već napisana i komponovana. Kompozitor njene prethodne nesuđene evrovizijske pesme Superg!rl Dimitris Kontopulos je već završio rad na novoj evrovizijskoj pesmi, koju je Stefanija opisala kao mešavinu popa i densa. U grčkim medijima se pojavila i informacija da će pesma biti objavljena već u novembru, što još uvek ni mlada pevačica ni njen tim nisu potvrdili.

🇩🇪 I Nemci biraju novog izvođača

I Nemačka je odlučila da upriliči novi konkurs za evrovizijskog predstavnika. Čelnici nemačkog nacionalnog emitera NDR potvrdili su ovu informaciju, a što se tiče samog formata, on će biti isti kao ove godine. Stočlani evrovizijski panel i dvadesetočlani žiri internacionalnih stručnjaka će odabrati novog nemačkog predstavnika. Ono što je zanimljivo jeste da će se u toj preselekciji verovatno naći i ovogodišnji nesuđeni nemački predstavnik Ben Dolič, kao i kompozitor Benove evrovizijske pesme Violent thing Borislav Milanov, koji su izrazili želju da se ponovo nadmeću na ovom takmičenju.

🇨🇾 Velik interes grčkih izvođača za evrovizijsko učešće pod zastavom Kipra. Objava predstavnika u novembru

A od kada je Kipar objavio da će naredne godine ipak poslati novog izvođača na Evroviziju, spekulacije o budućem predstavniku ove ostrvske države ne prestaju. Vangelis Kakuriotis, pevač čije je ime bilo jedno od onih u opticaju za ovogodišnjeg kiparskog predstavnika, u jednom svom intervjuu rekao je da je zainteresovan za učešće na Evroviziji pod zastavom Kipra. I Jan Stratis, drugoplasirani učesnik grčkog X Factora 2016, izjavio je da bi voleo da predstavlja na Evroviziji Grčku (što nije moguće naredne godine) ili Kipar. Videćemo da li će se Vangelisu i Janu želje ostvariti u narednom periodu. Svakako, Kipar će svog novog predstavnika ponovo izabrati interno.

Kako je javio sajt Eurovision Fun, javni emiter CyBC je već započeo pregovore sa diskografskim kućama oko toga da ih neka ugledna zvezda predstavlja na predsojećem takmičenju u Roterdamu. Iako se spisak potencijalnih želja uveliko krije, redakcija navedenog sajta je već dospela do spiska željenih imena za evrovizijsko učešće pod zastavom Kipra; izvesno je da će se nakon jedne godine pauze ponovo opredeliti za zvučno ime sa grčke estrade, zato što se pored Kakuriotisa i Stratisa na listi želja nalaze i: pop-rok sastav „Melisses“, kazahstansko-grčka pevačica Eirini Papadopulu, moguća saradnja između Koni Metakse i Tasosa Ksijarhosa, kao i Despina Sava, finalistkinja ovogodišnjeg izdanja muzičkog šoua „Glas Australije“.

Jedina prava Kipranka koja se ponovo nalazi na listi želja je evrovizijska učesnica iz 2012. godine Ivi Adamu.

Prema navodima istog sajta, zvanična objava novog izvođača bi trebalo da bude upriličena u novembru.

🇸🇮 Slovenci traže novu pesmu za Anu Soklič. Finansijski problemi u redovima RTVSLO

Slovenija je jedna od brojnih država koja je odlučila da zadrži svog ovogodišnjeg evrovizijskog predstavnika i za narednu godinu. Međutim, RTVSLO, slovenački nacionalni emiter, odlučio je da organizuje posebno nacionalno finale u kojem će biti izabrana odgovarajuća pesma za Anu Soklič. Konkurs za pesmu je već otvoren, a kraj konkursa će biti 30. septembra. Nakon konkursa sve pristigle pesme će poslušati specijalni tročlani žiri. Ostali detalji o odabiru pesama i samom nacionalnom takmičenju biće poznati u narednom periodu.

Poznato je da će sve potencijalne predstavničke pesme biti objavljene do 31. decembra ove godine, a da će se izbor predstavničke pesme održati najkasnije do 9. marta 2021.

Sve ove najave su ostale u senci informacije o izvesnim finansijskim problemima u Radio-televiziji Slovenije. Naime, uzimajući u obzir da državni zvaničnici u istom iznosu, počev od 2012. godine, finansiraju opstanak slovenačkog javnog servisa, ove godine su odlučili da izmenom zakonskih regulativa budžet za finansiranje njihovog rada bude smanjen na oko 13 miliona evra; ovakvom odlukom se najviše zgrozila Evropska radiodifuzna unija, koja je u zvaničnom saopštenju navela da će smanjen budžet dovesti u pitanje izvršavanje zadataka javnih medija, koji treba da informišu, zabavljaju i edukuju narod.

🇲🇩 Natalija Gordijenko na društvenim mrežama potvrdila novo evrovizijsko pojavljivanje

Iako ova vest još uvek nije potvrđena od strane moldavske nacionalne televizije TRM, sama nesuđena ovogodišnja predstavnica Moldavije Natalija Gordijenko je sebe već označila predstavnicom ove zemlje za 2021. godinu. Naime, ona je na društvenim mrežama dala naznake da je ona novi evrovizijski predstavnik Moldavije, a potvrdu ove vesti ćemo ipak morati da sačekamo. Takođe, na društvenim mrežama se spekuliše da je tzv. drim tim (Kirkorov i Kontopulos), koji je stvorio ovogodišnju numeru Prison, odgovoran i za njenu narednu evrovizijsku pesmu koja bi trebalo da bude u dens stilu.

🇪🇪 Elina Nečajeva izrazila interes za povratkom na evrovizijsku scenu

Svakako već neko vreme znamo da Estonija bira novog predstavnika, a da će ovogodišnji nesuđeni predstavnik Uku Suviste dobiti direktno mesto u polufinalu, ukoliko bude želeo da se takmiči na Eesti Laulu. Zanimljiva informacija koja nam dolazi iz Estonije je ta da je i bivša estonska predstavnica iz 2018. Elina Nečajeva iskazala interesovanje za učešće na narednom nacionalnom takmičenju. Naime, ona je povodom pojavljivanja u filmu Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga pričala i o svom evrovizijskom iskustvu, ali i o planovima za budućnost, kada je i navela verovatno ponovno pojavljivanje na nacionalnom takmičenju.

🇫🇷 Francuzi raspisali konkurs za nacionalno finale

Kao što smo ranije najavili, francuski javni emiter France Télévisions je 30. juna raspisao konkurs za nacionalno finale preko kog će biti izabran njihov evrovizijski predstavnik za 2021. godinu. Zainteresovani autori i izvođači mogu svoje radove da šalju do 30. septembra, a jedan od uslova je da pesma s kojom konkurišu pretežno bude ispevana na maternjem jeziku u slučaju bilingvalne varijante izvođenja.

Nacionalno finale biće održano u jednoj od koncertnih ili sportskih dvorana izvan Pariza, a odluku o pobedniku će zajednički donositi gledaoci i žiri. Za sada nije poznato hoće li žiri biti međunarodni, kao što je to bio slučaj u formatu Destination Eurovision, nacionalni ili mešoviti.

🇮🇹 Novi Sanremo od 2. do 6. marta

Italijanski javni emiter RAI će, u skladu sa ranijim najavama, prekinuti dugogodišnju tradiciju organizovanja Sanrema u prvoj sedmici februara, i naredno izdanje biće održano početkom marta — tačnije, od 2. do 6. marta. Međutim, čelnici italijanskog javnog servisa još uvek nisu formalno potvrdili 11. uzastopno evrovizijsko pojavljivanje, pa nije ni poznato kakva će biti sudbina nesuđenog ovogodišnjeg predstavnika Diodata po pitanju učešća na narednom izdanju ovog kultnog italijanskog muzičkog festivala.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Pametna odluka naših komšija. Srbija treba da ide njihovim putem i da izabere novog predstavnika i novu kompoziciju preko Beovizije. Kod komšija žiri bira predstavnika, a na Beoviziji žiri je ˶korektor˝ narodnih odluka što mu dođe isto. Nemci treba da se ugledaju na svoje komšije Francuze i da naprave domaći izbor. Dopada mi se koncept Francuza da se domaći izbor održi van Pariza. Još više mi se dopada što izvođači moraju da pevaju na maternji jezik, ma da treba da ima nekih kombinacija. Velika zainteresiranost za predstavnika Kipra kod Grka je dobar razlog Kiprani da naprave domaći izbor. Slovenci ko Rumuni, ali ne verujem da će im to doneti neki dobar rezultat. Isto tako ne verujem da će se Moldavci otkazati od domaćeg izbora zbog Natalije.