ESC-potpourri

Francuzi objavili naziv novog selekcionog TV formata, a Izraelci način izbora nove pesme

Neke države polako izlaze iz perioda godišnjeg odmora i posvećuju se pripremama za 65. Pesmu Evrovizije koja će naredne godine biti održana u Roterdamu. To se posebno odnosi na Francuze i Izraelce, a tu je i vest o novoj najgledanijoj evrovizijskoj pesmi na Jutjubu.

🇫🇷 Francuzi objavili naziv novog selekcionog TV formata

Šefica francuske evrovizijske delegacije Aleksandra Rede Amijel objavila je nove detalje u vezi s novim TV formatom, putem kojeg će biti izabran predstavnik za Roterdam 2021. U skladu sa ranijim najavama, novi izborni festival biće realizovan kompletno u produkciji javnog emitera France Télévisions, biće u formi jednovečernjeg nadmetanja sa odabranim brojem izvođača, koje će biti održano u jednoj koncertnoj ili sportskoj dvorani izvan Pariza, a takmičenje će nositi naziv Eurovision France: c’est vous qui décidez (Evrovizija Francuska: Vi odlučujete). Poznato je još da će domaćin te večeri biti poznato TV lice Stefan Bern, koji komentariše evrovizijska nadmetanja od 2015. godine, a ostali detalji biće naknadno poznati.

U toku je konkurs za zainteresovane autore i izvođače, koji je raspisan 30. juna, i trajaće do 30. septembra. Odlikuje se po tome što u slučaju dvojezične varijante izvođenja potencijalnih takmičarskih numera većinski treba da bude otpevana na maternjem ili na nekom od tamošnjih regionalnih jezika.

Nije zgoreg podsetiti da su od 1999. godine, otkako su članovi „saveza velikih“, Francuzi klasične jednovečernje televizijske selekcije za Evrosong organizovali 1999, 2000, 2005, 2007. i 2014. godine; za 2006. godinu je bio korišćen muzički rijaliti kao metod odabira tamošnjeg predstavnika, najveći iskorak im je bio višenedeljni TV format Destination Eurovision organizovan tokom sezona 2017/2018. i 2018/2019, dok su tokom svih ostalih godina predstavnik i pesma bili izabrani internim putem.

🇮🇱 16 pesama u opticaju za Eden Alen

Izraelski javni emiter KAN objavio je nove detalje o odabiru idealne evrovizijske pesme za svoju staru-novu uzdanicu Eden Alen. Selekcija će se odvijati u tri faze tokom kojih će biti izvedeno čak 16 pesama.

Naime, biće otvoren konkurs za sve zainteresovane izraelske autore koji žele da pošalju svoje radove, a selekciona komisija će od svih pristiglih radova odabrati 16 pesama koje će ući u uži izbor. Svih 16 numera će u svojim demo-verzijama biti dostupne za preslušavanje na platformama javnog emitera KAN, od čega će prve četiri izabrati selekciona komisija, a druge četiri gledaoci.

Osam najboljih pesama biće izvedeno u dvema polufinalnim večerima. Njih u polufinalnim fazama neće izvoditi Eden Alen, već autori pesama ili drugi izvođači po izboru autora. Po dve najbolje kompozicije će ići u finale, i tek tada će ih Eden Alen otpevati, a sa najboljim pobedničkim naslovom od četiri finalne pesme će ići naredne godine u Roterdam.

U saopštenju izraelskog javnog servisa se navodi da ceo taj posao mora da se završi do sredine februara, kako bi im tada ostalo dovoljno vremena da pripreme finalnu verziju pobedničke pesme i promotivni spot za istu.

🇷🇺 Uno je sada najgledanija evrovizijska pesma na zvaničnom Jutjub kanalu

Iako članovi ruske grupe „Little Big“ spletom nesrećnih okolnosti nisu iskusili evrovizijsku scenu ove godine, mogu da se ponose činjenicom da im je nesuđena takmičarska numera Uno postala najslušanija evrovizijska pesma na Jutjubu, posmatrajući samo klipove objavljene na oficijelnom kanalu Pesme Evrovizije. Sa preko 114 miliona pregleda su uspeli da smene evrovizijsku pobednicu iz 2018. godine, Izraelku Netu Barzilaj i njenu pesmu Toy sa prve pozicije, a pre dva meseca su ovi simpatični Rusi ostvarili još jedan rekord — a to je najveći broj lajkova na nekom videu objavljenom na službenom Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.