Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Holanđani objavili potencijalne takmičarske numere. Maltežani objavili konkurs

Kao i uvek, leto je rezervisano za nove informacije iz sveta dečjeg Evrosonga. U ovom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam šta se to novo dešava u Francuskoj, Holandiji, Gruziji, Portugaliji, Moldaviji, Italiji, Severnoj Makedoniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Bugarskoj i na Malti.

🇫🇷 Francuzi objavljuju svog aduta u septembru

Šefica francuske evrovizijske delegacije Aleksandra Rede Amijel objavila je da će njihov predstavnik za evrovizijsko takmičenje najboljih pevača juniora ponovo biti izabran interno, a kako je najavila u tom intervjuu, predstavnik će biti objavljen na početku naredne školske godine, tačnije, oko 1. septembra.

🇳🇱 Holanđani predstavili takmičarske pesme

Nakon objavljivanja naziva pesama, holandski javni emiter AVROTROS konačno je predstavio i takmičarske pesme za finalno takmičenje, koje će biti održano 26. septembra u areni „Ahoy“ u Roterdamu. U konkurenciji će se naći:

 • grupa „Unity“ | Best friends
 • Džeki i Žane | It’s you and me
 • grupa „T-Square“ | Count on me
 • Robin | Mee

Pored navedenih numera, svih 11 finalista su snimili i zajedničku pesmu All we need is music, koja će biti korišćena samo u promotivne svrhe. Sve navedene numere možete preslušati u priloženoj plejlisti:

Međutim, nakon objavljivanja svih takmičarskih kompozicija, poveo se skandal oko pesme Count on me u izvođenju sastava „T-Square“ zbog toga što je deklarisana kao plagijat hita Boy with luv, koju su u originalu izveli K-pop sastav „BTS“ i britanska pevačica Holsi. Slučaj će biti istražen i posle toga će se odlučivati o njihovoj daljoj sudbini.

🇬🇪 Gruzinski izbor Ranina konačno počinje u septembru

Nove vesti stižu i iz gruzinskog javnog servisa GPB po pitanju početka emitovanja dečjeg muzičkog rijalitija Ranina, preko kojeg će treći put zaredom biti izabran tamošnji predstavnik za dečji Evrosong. Trebao je najpre da se emituje od marta do maja, ali je zbog epidemije virusa korona odložen za septembar i emitovaće se do novembra. Za novog, 14. po redu evrovizijskog izaslanika ove kavkavske države, boriće se sledećih desetoro mališana:

 • Sesil Turmanidze
 • Veronika Šamugija
 • Sandra Gadelija
 • Rati Gelovan
 • Gio Gogijašvili
 • Marta Kevelidze
 • Nikoloz Redit
 • Šio Kavsadze
 • Nija Kničkijašvili
 • Lela Kvenijašvili

🇲🇹 Maltežani krenuli u potragu za predstavnikom

Malteški javni emiter PBS je odmah po potvrdi pojavljivanja na dečjoj Evroviziji u Varšavi krenuo u potragu za predstavnikom, te je 22. jula raspisan konkurs za zainteresovanu decu uzrasta između 9 i 14 godina koji žele da iskuse prestižnu juniorsku evrovizijsku scenu. Konkurs će trajati do 23. avgusta. Uslovi se oslanjaju na opšta pravila dečjeg Evrosonga, ali će se ovogodišnji konkurs razlikovati od prošlogodišnjeg po tome što će sva zainteresovana deca biti u obavezi da šalju isključivo autorske pesme.

Lista od 12 finalista biće objavljena 30. avgusta, a tokom prve dve sedmice u septembru će svi izabrani kandidati snimiti svoja izvođenja pred žirijem koji će ih ocenjivati. Kasnije će njihovi nastupi od sredine septembra, pa sve do kraja istog meseca, biti emitovani na TV kanalima malteškog javnog servisa PBS kao fragmenti i na njihovim digitalnim platformama; u tom periodu će i gledaoci moći da glasaju za svoje favorite putem telefona, SMS-a i interneta. Obe strane će imati po 50% udela u glasovima.

Rezultati glasanja biće objavljeni krajem septembra.

🇵🇹 🇲🇩 🇮🇹 🇲🇰 🇬🇧 🇧🇬 Kakva je sudbina navedenih država?

Na samom kraju potpurija, bavimo se detaljima o tome kakva je sudbina država koje još nisu potvrdile učešće na dečjoj Evroviziji, koje su se nekada takmičile i koje, navodno, spremaju povratak. Za sada je učešće potvrdilo 13 država, ostalo je još da se vidi šta će reći Severna Makedonija, Italija, Portugalija, Jermenija i Albanija. Na tu temu su se za sada oglasile prve tri navedene države, koje su najavile da će tokom ovih dana doneti konačnu odluku, ali da je kod Portugalaca izvesno da će se najverovatnije ove godine takmičiti.

Povratak su odbili Moldavci, a prazninu koju je popunio Vels svojim povlačenjem navodno želi da iskoristi Bi-Bi-Si, koji je počeo da razmišlja o povratku Ujedinjenog Kraljevstva na ovo takmičenje pod tim imenom. Kako je Bi-Bi-Si u saopštenju napisao, odluka još uvek po tom pitanju nije donesena. Ujedinjeno Kraljevstvo se na dečjem Evrosongu pod tim imenom prvi put nadmetalo u periodu između 2003. i 2005, ali tada je za odabir predstavnika bila zadužena privatna TV kuća ITV.

Za kraj smo sačuvali Bugare, koji su takođe odlučili da se ne vraćaju na scenu dečjeg Evrosonga zbog finansijskih problema, ali da će svakako gledati da se vrate naredne, 2021. godine, što će umnogome zavisiti od finansijske raspoloživosti.