Balkan, Balkan! Zanimljivosti

Srbija na takmičenju OGAE Second Chance: Sećanje na period 2004—2008

OGAE Second Chance Contest je takmičenje na kojem se svake godine nadmeću pesme koje nikad nisu dobile priliku da se nađu na evrovizijskoj sceni. Srbija svog predstavnika redovno ima, počev od 2004. godine, te vas tim povodom podsećamo na ranije rezultate ovog takmičenja do 2015. godine sa akcentom na učešća naše države na tim izdanjima.

Za početak, prezentovaćemo vam period od 2004. do 2008. godine.

Kako je sve počelo?

Naš klub OGAE Srbija je svoje prvo učešće na OGAE Second Chance Contestu imao iste one godine kada je Državna zajednica Srbija i Crna Gora ostvarila svoje prvo evrovizijsko pojavljivanje pod tim imenom — 2004. godine. Od tada, pa zaključno sa 2020. godinom, ostvarili smo 12 učešća na alternativnom evrovizijskom takmičenju. Poljski evrovizijski Jutjub kanal Misja Eurowizja je ovog leta u sklopu projekta #EurovisionThrowback pratioce podsećao i na najbolje pesme koje su bile izvedene na nacionalnim selekcijama, a mesto su našle i numere izvedene na Second Chance Contestu, koji se održava počev od 1987. godine, kroz rekapitulaciju rezultata.

Prvo pojavljivanje — Vekše 2004

Zahvaljujući tome što je na prethodnom takmičenju održanom 2003. godine u Gran Kanariji švedska nikad prežaljena grupa „Alcazar“ donela devetu pobedu svojoj domovini s pesmom Not a sinner nor a saint, Švedskoj je pripala čast da 2004. godine organizuje „lažnu Evroviziju“ u gradu Vekšeu. Za učešće na 18. izdanju se prijavila 21 država, uključujući i našu. Srbiju i Crnu Goru je predstavljala grupa „Negativ“ s pesmom Zbunjena koja je učešće završila na 15. mestu sa 23 osvojena boda; iznad Ivane Peters i njenih momaka se našao nekadašnji evrovizijski učesnik sa prostora bivše Jugoslavije Fuad Backović Deen iz Bosne i Hercegovine s pesmom Spava Sarajevo (27 bodova).

Od eks-jugoslovenskih država, nadmetale su se još i Severna Makedonija, Hrvatska i Slovenija; sve tri navedene države su, po priloženom redu predstavljanja, zauzele pozicije od 6. do 8. mesta: Toše Proeski s pesmom Daleku od mene (90 poena), kasnija evrovizijska učesnica Andrea Šušnjara (pevala prateće vokale Igoru Cukrovu u Moskvi 2009, godine, a naredne godine postala pevačica grupe „Magazin“) s pesmom Noah (87 poena) i Natalija Verboten s numerom Cry on my shoulder (80 poena).

Pobedu je odnela Špankinja Davinija s naslovom Mi obsessión (192 poena), drugo mesto zauzela je Šveđanka Širli Klemp s numerom Min kärlek (187 poena), dok je treći bio Nemac Patrik Nuo s kompozicijom Undone (147 poena); četvrta pozicija pripala je Belgijanki Nataliji s numerom Higher than the Sun (146 poena), dok je peta bila Holanđanka Anja Vesels s numerom Heart of stone (111 poena).

Vredi napomenuti da se na tom Second Chance Contestu pod zastavom Austrije nadmetao i naš pevač Danijel Đurić s numerom na engleskom Millionare (9. mesto sa 59 bodova); ove godine je imao još jedan pokušaj da se domogne Evrovizije učešćem na Beoviziji kao glavni vokal grupe „Balkubano“, sa osporavanom pesmom Svadba velika. Takođe, od kasnijih evrovizijskih učesnika, mesto na lažnom nadmetanju je našla norveška grupa „Wigwam“ s numerom Crazy things, koji su se pozicionirali iza naših predstavnika sa 19 osvojenih bodova.

Među učesnicima je trebalo da budu i Estonka Marja Lis Ilus s pesmom Homme i Izraelac David Dor s naslovom Freedom, ali, pošto su ta dva OGAE kluba svoje predstavnike izabrali u zakasnelom roku, morali su se povući sa takmičenja.

Kompletne rezultate možete videti u videu priloženom ispod.

Drugo pojavljivanje — Bilbao 2005

Zahvaljujući pobedi Davinije na prethodnom nadmetanju, Španiji je pripala čast da organizuje Second Chance Contest 2005. godine. Broj učesnika se povećao na 23 države, a našu je predstavljala kasnija evrovizijska učesnica Jelena Tomašević s kompozicijom Jutro, koja je na alternativnoj Evroviziji zauzela istorijsko 2. mesto sa 177 bodova. Po drugi put u istoriji takmičenja, pobedu je odnela švedska grupa „Alcazar“ s pesmom Alcastar (201 poen). Ispod legendarne švedske grupe svetskog glasa i talentovane pevačice iz Kragujevca našla se Slovenka Saša Lendero s pesmom Metulj (170 poena).

Četvrto mesto pripalo je Grkinji Eleni Paparizu s numerom Let’s get wild (109 poena), dok je 5. mesto zauzeo nikad prežaljeni Francuz Lionel Tim s pesmom Je m’envole (105 poena).

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije su bile prisutne još i Hrvatska, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina; najbolji plasman od te tri države je ostvario Hrvat Luka Nižetić sa numerom Proljeće (9. mesto sa 62 boda), Aleksandra Pileva iz Severne Makedonije je bila na 15. mestu s numerom Sonce i mesečina (29 poena), dok je bh. predstavnik Igor Vukojević sa svojom pesmom Jabuka zauzeo 19. mesto sa 17 bodova.

Zanimljivo je da su evrovizijski pobednici iz 2000. godine, braća Olsen iz Danske s pesmom Little yellow radio predstavljali Dansku na Second Chance Contestu i zauzeli 7. mesto sa 79 bodova, dok je od kasnijih evrovizijskih učesnika bila prisutna i Maltežanka Olivija Luis s numerom Deja vu (21. mesto sa 11 bodova).

Učešće je trebalo da ostvari i Estonka Rebeka Kontus s numerom Have you ever, ali, pošto estonski klub nije na vreme dostavio svoje glasove, diskvalifikovana je.

Kompletne rezultate možete videti u videu priloženom ispod.

Treće pojavljivanje — Geteborg 2006

Nakon što je grupa „Alcazar“ donela Švedskoj 10. jubilarnu pobedu, a drugu sopstvenu, tamošnjem OGAE klubu je pripala čast da organizuje Second Chance Contest u Geteborgu. Iako se Srbija i Crna Gora ipak nije takmičila na Evroviziji u Atini spletom nesrećnih okolnosti, zbog toga što je ranije bio organizovan nacionalni izbor, SCG je našla svoje mesto među 19 učesnika 20. izdanja Second Chance Contesta; naš klub je predstavljala Ivana Jordan, koja je sa Lazaricom zauzela 6. mesto.

Pobedu je odnela nikad prežaljena Slovenka Saša Lendero s pesmom Mandoline osvojivši 220 bodova, 2. mesto je zauzeo norveški duo „Queentastic“ s naslovom Absolutely fabulous (175 poena), dok su treći bili Šveđani iz trija „BWO“ s numerom Temple of love (157 poena). Četvrto mesto su zauzele Maltežanke Nataša i Šarlen s numerom Echoes of Gaia (146 poena), dok je peta bila Grkinja Ana Visi s pesmom Welcome to the party (129 poena).

Od zemalja sa prostora eks-Ju nadmetale su se još i Hrvatska i Severna Makedonija; hrvatski predstavnici, a kasniji evrovizijski učesnici, članovi sastava „Kraljevi ulice“ su s numerom Kao san zauzeli 14. mesto sa 33 boda, dok se na dve pozicije niže spustio Makedonac Lambe Alabakovski s naslovom More od solzi (30 poena).

Pored hrvatskih „Kraljeva ulice“, od kasnijih evrovizijskih učesnika je bio prisutan i Britanac Entoni Kosta, koji je s pesmom Beautiful thing bio osmi sa 69 bodova; on je kasnije na Evrosong otputovao u Diseldorf 2011. godine kao član svog matičnog boj-benda „Blue“.

Kompletne rezultate možete videti u videu priloženom ispod:

Četvrto pojavljivanje — Ljubljana 2007

U slovenačkoj prestonici je bilo održano 21. izdanje OGAE Second Chance Contesta koje je okupilo predstavnike iz 20 država. Doduše, trebalo je da ih bude 22, ali Moldavija i Finska su na kraju bile primorane da se povuku sa takmičenja; Moldavci zbog činjenice da nije bio dostupan televizijski snimak nastupa kasnije evrovizijske učesnice Olje Tire (učestvovala 2010. godine u Oslu s grupom „Sunstroke Project“) s nacionalnog finala s numerom Your place or mine, a Finci zbog toga što se prvobitno izabrana pesma Olet nueni kaunein Johane Kurkule nije takmičila na tamošnjem izboru.

Srbija je ostvarila svoje prvo učešće pod tim imenom, a nas je predstavljao proslavljeni etno-muzičar Slobodan Trkulja s numerom Nebo zauzevši 14. mesto sa 29 osvojenih poena. Pored Srbije, od zemalja sa prostora eks-Ju bile su prisutne i: Hrvatska, Severna Makedonija i, naravno, domaćin Slovenija.

Najbolje plasirana od zadnje tri zadnje navedene države iz eks-Ju bloka je bila Eva Černe iz Slovenije s numerom Čudeži smehljaja (10. mesto sa 58 bodova), a kasnija makedonska evrovizijska učesnica Tamara Todevska je s pesmom Kaži koj si ti podelila 17. mesto sa Ivanom Radovniković iz Hrvatske, koja se predstavila pesmom Samo probaj — obe su osvojile po 12 bodova.

Pobedu je odneo kasniji evrovizijski učesnik, Šveđanin Mons Selmerlev s hitom Cara mia (252 boda), druga je bila Britanka Sindi Almuzni s numerom I’ll leave my heart (180 poena), dok je treća bila nikad prežaljena Špankinja Mirela s pesmom La reina de la noche (172 poena); 4. mesto je zauzeo nemački devojački sastav „Monrose“ s kompozicijom Even heaven cries (168 poena), a peto danski duet „Me & My“ s hitom Two are stronger than one (124 boda).

Od kasnijih evrovizijskih učesnika, bili su prisutni i: grčko-kiparska pevačica Tamta (6. mesto i 114 bodova s numerom With love), kao i Estonac Koit Tome (učestvovao 1998. i 2017 — 12. mesto i 50 bodova s numerom Veidi veel).

Kompletne rezultate možete pogledati u videu priloženom ispod:

Peto pojavljivanje — Stokholm 2008

Naredno naše pojavljivanje se dogodilo na takmičenju u Stokholmu 2008. godine. Okupili su se predstavnici iz 21 države, a nas je predstavljao devojački sastav „Beauty Queens“ s kompozicijom Zavet, zauzevši 9. mesto sa 68 bodova. Od zemalja iz nekadašnje SFRJ, učestvovale su i: Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija. Od te tri države, najbolji plasman je ostvarila Slovenka Brigita Šuler s kompozicijom Samara (11. mesto sa 57 bodova), Hrvatica Emilija Kokić (jugoslovenska evrovizijska pobednica iz 1989. godine sa grupom „Riva“) zauzela je 15. mesto s numerom Anđeo (31 bod), dok je Makedonac Risto Samardžijev s numerom Dojdi do mene završio učešće na 19. mestu sa samo 7 poena.

Pobedu je ponovo odnela Švedska, i to ovaj put zahvaljujući kasnijoj evrovizijskoj učesnici Sani Nilsen, koja se predstavila pesmom Empty room (269 bodova). Drugo mesto je zauzela nikad prežaljena Špankinja Koral Segovija s hitom Todo está en tu mente (178 bodova), dok je 3. mesto zauzela poljska grupa „Man Meadow“ s hitom Viva la musica (155 bodova). Četvrti je bio Grk Kostas Martakis s hitom Always and forever (140 poena), a 5. mesto je zauzela Norvežanka Veronika Akselsen s numerom Am I supposed to love again (139 poena).

Od kasnijih evrovizijskih učesnika, bili su prisutni: Rus Sergej Lazarev (7. mesto s hitom Flyer — 119 poena), kao i Maltežanka Klaudija Fanijelo (13. mesto s naslovom Caravaggio — 53 boda).

Kompletne rezultate možete videti u videu priloženom ispod:

Osvrt na pojavljivanja Srbije 2004—2008

Kad je reč o 2004. godini, a posmatrajući numere izvedene na finalnom takmičenju Evropesma, bolji izbor za dalje između 15. i 21. mesta nismo imali. Čini se da je sa Ivanom Peters na Second Chance Contestu mogla još ravnopravno da se nosi jedino grupa „Peti element“ sa svojom baladom Reka bez povratka, ali, i tu bi efekat bio sličan po pitanju plasmana — dakle, negde između 15. i 19. mesta. Jedina koja bi možda imala šanse za TOP 5 plasman bi svakako bila Jelena Karleuša s numerom Moli me, koja se takmičila na Beoviziji kao tadašnjem kvalifikacionom polufinalnom nadmetanju. Nije nam poznato koji je bio kriterijum za glasanje, ali svakako bi Karleuša pokazala kako bi jedna nacija trebalo da debituje na vrhunskom nivou kada je ovo alternativno takmičenje u pitanju.

Godine 2005. je na Beoviziji bilo dosta slabašnih i evrovizijski nepotencijalnih pesama, tako da je izbor Tomaševićkine pesme Jutro bio potpuno realan i zaslužen. To se isto može reći i za plasman. Rame uz rame s njom bi mogla na alternativnom nadmetanju da se nosi jedino Ana Cvetković, koja bi sa pesmom Nevidljiva sigurno zabeležila sličan plasman kao i Tomaševićka, dok bi nas Ognjan Radivojević sa svojom numerom Hajde, cico sigurno zacementirao ponovo na drugu polovinu tabele — i to ovaj put na raspon između 16. i 23. mesta.

Izbor Ivane Jordan za 2006. godinu je bio realan, ako se posmatra mogućnost za plasman koji je ona ostvarila te godine — između 5. i 10. mesta. Da je OGAE Srbija želela pobedu, onda bi jedino mogli da je ostvare sa Anom Nikolić i hitom Romale romali, koja bi nam zasigurno donela TOP 3 plasman, a možda i eventualnu pobedu, jer se totalno uklapala u stilski šablon kakav je na evrovizijskoj sceni tih godina bio poprilično prisutan.

Slobodan Trkulja i nije bio baš neki najbolji izbor za 2007. godinu, ali ne i najgori. Velika je greška što 2007. godine nisu poslali ponovo Ivanu Jordan, ovaj put s kompozicijom Bomba — ona bi verovatno ponovo zabeležila sličan plasman kao sa Lazaricom. Trkuljina pesma nije bila nešto upečatljiva, niti evrovizijski potencijalna, pa je zato zasluženo prošao tako kako jeste, zbog čega se ne može smatrati lošim ili najgorim izborom, već najboljim za nivo dostojnim njegovog plasmana. Još jedna dostojna alternativa za 2007. godinu bi bila Maja Marković s hit baladom Nije nam se dalo; mada ta pesma zvuči previše za lokalno tržište, na evrovizijskoj sceni su u to vreme dobro prolazile pesme s pečatom države iz koje je određen predstavnik dolazio, ali, pošto se tada i te kako u određenim trenucima cenilo pevanje na maternjem jeziku, isto je tako moguće da bi fanovi ovu pesmu pozicionirali između 5. i 10. mesta, ali da svakako pobedu ne bi odnela.

Kad je reč o 2008. godini, članice „Beauty Queensa“ su jedinu dostojnu alternativu imali u obliku Alekse Jelića i Ane Štajdohar, oličenoj u kolaboraciji Beli jablan; s obzirom da drugonavedena numera pravi danas dar-mar na žurkama posvećenim muzici 2000-ih godina, moguće da bi na ovom takmičenju ostavila nešto bolji rezultat nego „Beauty Queens“.

U drugom delu: Učešća 2009—2015. godine

Oznake