ESC-potpourri

Kiprani u potragu za predstavnikom kreću krajem avgusta. Alicja Šemplinjska se nada ponovnom učešću

I dok se neki odmaraju, neki već ozbiljno rade na potrazi za novim evrovizijskim predstavnikom i rešavanju sudbine izvođača koji su odabrani za ovu godinu. Zato vam u ovom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo šta se to novo dešava na Kipru i u Poljskoj, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Andori, Ukrajini, Španiji i Slovačkoj.

🇨🇾 Kiprani u potragu za novim izvođačem kreću krajem avgusta

Šefica kiparske delegacije Evi Papamihael se u razgovoru za časopis „TV Ethnos“ osvrnula na detalje oko odabira kiparskog evrovizijskog predstavnika za 2021. U istom tom intervjuu je stavila do znanja da povratak Eleni Fureire nije i neće biti na listi razmatranja, ali da se nije još uvek pregovaralo sa imenima o kojima se ranije spekulisalo poput Jana Stratisa, Ivi Adamu, Elene Cagkrinu i Katerine Stikudi. Time nije isključila mogućnost da uzme u obzir pesme od tih izvođača i onih koji će tek poslati svoje prijave.

Ono što je za sada poznato jeste da će delegacija javnog emitera CyBC gledati da odabere popularnog izvođača sa prostora Grčke ili Kipra, ili nekog ko ima kiparske korene. Takođe, biće produžena saradnja sa austrijskim koreografom Marvinom Ditmanom, koji je ove sezone trebalo da osmisli nastup nesuđenom kiparskom predstavniku Sandru Nikolasu, a osmisliće nastup i novom kiparskom evrovizijskom predstavniku. Prethodno je Ditman tri puta sarađivao sa austrijskom evrovizijskom delegacijom — bio je zadužen za pobednički performans Končite Vurst 2014, za nastup Zoi Štraub 2016, i za nastup Sesar Sampsona 2018. godine.

🇵🇱 Alicja Šemplinjska izrazila želju za ponovnim evrovizijskim učešćem

Nesuđena poljska ovogodišnja evrovizijska predstavnica Alicja Šemplinjska izrazila je želju za ponovnim učešćem na evrovizijskoj sceni naredne godine. Naime, u intervjuu za Pomponik otkrila je da je snimila nekoliko pesama, predala ih poljskoj delegaciji i oni bi trebalo da odluče o tome da li će ona ponovo putovati u Roterdam i sa kojom pesmom. No, kako stvari za sada stoje, planovi o odabiru poljskog seniorskog evrovizijskog predstavnika neće biti poznati pre završetka dečje Evrovizije u Varšavi zakazanoj za 29. novembar.

🇺🇦 Ukrajinski predstavnici učestvovali na muzičkom kampu za idealnu evrovizijsku pesmu

Članovi ukrajinskog sastava „Go_A“, planirani evrovizijski učesnici za 2020. i predviđeni za 2021. godinu, učestvovali su na muzičkom kampu podržanom od strane organizacije „Unified Songs“, koja se navodno sprovodila s namerom da se pronađe idealna evrovizijska pesma za njih. Među učesnicima tog kampa su se našli i: Poljak Mikolaj Tribulec (kompozitor češke evrovizijske pesme iz 2019. Friend of a friend), Britanka Ešli Hiklin (kompozitor belgijske evrovizijske pesme iz 2010. Me and my guitar) i holandski di-džej Tijesto, koji je učestvovao u izradi ovogodišnje nesuđene švajcarske evrovizijske pesme Répondez moi.

No, na tu temu se ni članovi sastava „Gou Ej“, niti ukrajinski javni emiter NSTU za sada nisu oglašavali.

🇪🇸 🇳🇱 Blas Kanto i Dankan Lorens rade zajedno na novoj evrovizijskoj pesmi?

Ovogodišnji nesuđeni španski evrovizijski predstavnik i planirani adut te države za 2021. Blas Kanto je na svom Tviter profilu objavio da je sa autorima ovogodišnje nesuđene takmičarske pesme Universo i holandskim evrovizijskim pobednikom iz 2019. godine Dankanom Lorensom počeo da radi na novom projektu. Spekuliše se da je taj novi projekat zapravo njegova nova evrovizijska pesma, no, na tu temu se do sada nisu oglašavali ni izvođač ni španski javni servis.

🇱🇺 🇱🇮 🇸🇰 🇦🇩 Bez Luksemburga, Lihtenštajna, Slovačke i Andore u 2021

Javni emiter Lihtenštajna 1LFTV objavio je da neće biti deo evrovizijske scene za 2021. iz dva razloga: prvi je dobro poznat da njihova televizija nije još uvek punopravan član EBU, a drugi je da treba da dobiju punu podršku vlade za plaćanje troškova po pitanju participacije.

Luksemburški javni emiter RTL je svoje odsustvo obrazložio rečima da ih finansije sputavaju da prave zabavne emisije i šou-programe, te da su više koncentrisani na pravljenje informativnih sadržaja. S druge strane, uprava luksemburškog javnog emitera je ranije izjavljivala da su sa ovakvim sistemom glasanja šanse za ponovan zapažen uspeh Luksemburga i sličnih mikro-država potpuno limitirane.

Slovački javni emiter RTVS je razlog odustva sa Evrovizije obrazložio takođe nedostatkom finansijskih sredstava, ali i slabim interesom medija za ovo takmičenje. Međutim, nisu isključili mogućnost da ponovo budu deo evrovizijske scene tokom narednih godina.

Po pitanju povratka Andore na takmičenje oglasila se njihova poslednja evrovizijska učesnica Suzana Georgi, koja je još krajem maja otkrila da je osigurala sredstva andoranskoj vladi po pitanju povratka na Evroviziju u dogledno vreme. Iako je, prema njenim rečima, bio isplaniran povratak Andore na takmičenje u 2021, teško je da će se to dogoditi tada zbog borbe sa kovidom-19, ali da se očekuje povratak ove pirinejske države u 2022. godini.