Balkan, Balkan! Zanimljivosti

Preminuo Rajko Dujmić, lider slavne grupe „Novi fosili“

Legendarni jugoslovenski i hrvatski kompozitor, lider kultnog pop sastava „Novi fosili“ — Rajko Dujmić — preminuo je u 65. godini života u Rijeci od posledica teške saobraćajne nesreće.

Kako je saopštio „Jutarnji list“, 29. jula je zadobio povrede opasne po život kada je u saobraćajki na mestu Stari Laz kod Ravne Gore izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo u provaliju dugu 11 metara! Nakon nesreće u kojoj mu je bila teško povređena glava, Dujmić je bio u komi, priključen na respirator u KBC Rijeka, a njegova supruga Snježana je zamolila prijatelje da se mole za njegovo zdravlje i da se pomole kako bi se Rajko probudio iz kome.

Nažalost, životnu bitku nije izdržao, a hrvatska i eks-jugoslovenska muzička scena su ostale bez vrsnog kompozitora i instrumentaliste.

No, ne vredi se rastati od ovog velikana bez priče o njemu i njegovom radu.

Od uspona, preko vrhunca i slave, do skandala i srozavanja

Rajko Dujmić je rođen 7. avgusta 1954. godine u Zagrebu. Muzičko obrazovanje je stekao upravo u hrvatskoj prestonici u muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“, smer violina, nakon čega je apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je da svira klavijature u rok sastavima „Grupa Marina Škrgatića“, „Crno-bijeli” i „Klani zlatni akordi“, a njegova prva izvedena autorska pesma je nosila naziv Smij se, i izvedena je na legendarnom festivalu „Boom“ u Ljubljani; napisao ju je sa svega 13 godina.

Najveći deo svoje karijere je proveo upravo u „Novim fosilima“, a njegovim dolaskom 1978. godine, grupa je uz sjajnog klavijaturistu dobila i izvrsnog kompozitora. Prva pesma napisana za „Fosile“ bila je Sanjaj me, a Dujmiću nije dugo trebalo da se pokaže kao vrsan kompozitor, koji je zahvaljujući svom plodnom kompozitorskom radu postao jedan od najboljih autora hrvatske i jugoslovenske muzičke scene. Njegovom zaslugom „Fosili“ su se okitili mnogim festivalskim nagradama i priznanjima na domaćim pozornicama, ali i inostranim nastupima u Drezdenu i Bratislavi.

Singlica s hitom Da te ne volim prodala se u 65 hiljada, a istoimeni album u 170.000 primeraka. Godine 1981. „Fosili“ su izdali svoj najuspešniji album — „Budi uvijek blizu“ — koji se prodao u pola miliona primeraka, zbog čega ih je tadašnji „Jugoton“ (današnja Croatia Records) nagradio dijamantskom pločom. Sa njega su se slušali hitovi: Plava košulja, Saša, Tonka i Ključ je ispod otirača.

Posmatrajući period do 1991, kada se originalna postava, zbog ratnih neprilika na prostoru eks-Ju prvi put razišla, njihovi albumi su se prodali u milionskom tiražu, a „Novi fosili“ su postali najprodavanija i najuspešnija grupa na ovim prostorima. U isto vreme, osim sa svojom grupom, sarađivao je i kao kompozitor sa drugim solo izvođačima i grupama. U svojoj bogatoj karijeri napisao je više od 1800 dela, računajući i najavne špice hrvatskih televizijskih emisija, kao što je HRT-ov jutarnji magazin „Dobro jutro, Hrvatska“, a na većini svojih pesama se pojavio ne samo kao kompozitor nego i kao aranžer.

Evrovizijska publika će ga posebno upamtiti po trima najuspešnijim jugoslovenskim pesmama, izvedenim 1987, 1988. i 1989. godine, koje je komponovao na reči Steve Cvikića: Ja sam za ples njegovih „Novih fosila“, Mangup sastava „Srebrna krila“ i Rock me grupe „Riva“; potonje spomenuta kompozicija mu je donela i evrovizijsku pobedu te davne 1989. u Lozani. Posmatrajući 2005, kada je održano takmičenje za odabir najbolje evrovizijske pesme u 50-godišnjoj istoriji takmičenja, on se jedini nije pojavio na toj gala Evroviziji u Kopenhagenu od pobednika, zato što je sa originalnom postavom „Fosila“ bio na povratničkoj turneji. Njegovi plasmani su 13. po uspešnosti u istoriji Evrosonga.

Godine 1995. Rajko Dujmić je obnovio rad svojih „Fosila“ u nešto izmenjenoj postavi, sa dve pevačice, koja je imala nešto manje uspeha u odnosu na originalnu. U toj fazi se pamti da su na hrvatskom selekcionom evrovizijskom festivalu Dora učestvovali četiri puta: 1996. s numerom Spray, 1997. s pesmom Vrijeme, 1998. s numerom Pričaj mi o ljubavi i 2001. godine s pesmom Takva ljubav. Druga postava „Novih fosila“ je između 1995. i 1999. godine realizovala četiri studijska albuma, a jedan od njih, pod nazivom „Jesen“ izašao je 1999. licencno i na prostorima tadašnje SR Jugoslavije u izdanju Muzičke industrije Košava.

Pošto druga postava nije imala nekog naročitog uspeha kao prva, bilo je pitanje dana kada će se originalna postava „Novih fosila“ ponovo okupiti. Nagoveštaj cele te priče je najpre dao u jednom od prvih posleratnih intervjua za neki srpski medij davne 2002. godine, kada je govorio za kultnu emisiju Aleksandra Filipovića „Tabloid“, koja se tada emitovala na TV BK. Dok je ceo taj proces pripremao, u slobodno vreme je sa Vladom Kalemberom, Juricom Pađenom i Alenom Islamovićem nastupao u supergrupi „4 asa“, u kojoj su njih četvorica izvodili najveće hitove iz svojih bogatih karijera.

Uvod u ponovno okupljanje je bilo kompilacijsko izdanje „Najdraže moje — svi pjevaju Nove fosile“ iz 2004, u kojem su najveća imena hrvatske estrade, među kojima su se našli i nekadašnji evrovizijske učesnice Vana, Nina Badrić i Danijela Martinović, donela novi život njihovim neprolaznim hitovima; i ova kompilacija je bila licencno izdata na prostoru tadašnje SCG zahvaljujući kući City Records. Već 2005. godine, grupa se konačno okupila u originalnoj postavi i snimila album „Za dobra stara vremena 2005“ sa 12 rimejkovanih hitova, a koji se delio po lokacijama gde se nalazio tamošnji lanac supermarketa „Konzum“ (U Srbiji „Idea“).

Nakon što su odradili nekoliko nastupa po Hrvatskoj, članovi „Fosila“ su krenuli i na turneju po ostalim gradovima bivše Jugoslavije. Između ostalog, pevali su i u Beogradu dva puta: 2007. u Beogradskoj areni, i 2011. u Sava centru. Godine 2009. Dujmić je realizovao mjuzikl, naziva, pogađate „Za dobra stara vremena“, rađenog po motivima hitova „Fosila“, koji je tokom 2009. i 2010. godine bio izvođen u zagrebačkom Domu sportova i Areni „Zagreb“. Godine 2012. Dujmić je sa Zrinkom Tutićem realizovao projekat „Muzika zabavna“, s ciljem pomicanja muzičke kulture u malim gradovima.

Nasuprot svim dobrim delima koje je učinio za hrvatsku i regionalnu muzičku scenu, vredi spomenuti i njegove skandale iz privatnog života: 2005. godine je uhapšen zbog posedovanja kokaina, 2009. godine se razveo od svoje druge supruge Snježane zbog nasilničkog ponašanja prema njoj, ali su se vrlo brzo pomirili; septembra 2011. i maja 2012. je zbog smrti bliskih osoba završavao u bolnici, a 2014. godine je izbačen iz „Fosila“ odlukom ostalih članova zbog toga što su ga optužili da nije bio u stanju da radi tri sata na sceni; da stvar bude još gora, pevačica tog sastava Sanja Doležal ga je okrivila za smrt njenog supruga Nenada Šarića, bubnjara tog sastava, koji je preminuo 2015. godine. Godine 2015. je bio u zatvoru zbog krivičnog dela koji je počinio prema svojoj supruzi; to mu je teško palo i zbog toga je upao u veliku depresiju. Jedno vreme su ostali članovi „Fosila“ hteli da nastave s radom pod tim imenom bez njega, ali Dujmić im nije dozvolio jer je pravno zaštitio korišćenje imena „Novi fosili“.

Oznake