ESC-potpourri

Irci objavili povlačenje, a Ukrajinci format nacionalnog izbora. Poljaci odlučuju 27. septembra

Najnoviji „evrovizijski potpuri“ je posvećen pripremama za predstojeću dečju Evroviziju, pa vam zato donosimo šta su odlučili Irci, Ukrajinci i domaćini Poljaci.

🇮🇪 Irci se povlače

Posle Velsa, Australije i Severne Makedonije, povlačenje je objavila i Irska. Razlozi za njihovo ovogodišnje odsustvo su isti, a to je aktuelna epidemija kovida-19. Irska vlada je u isto vreme objavila i tzv. Zelenu listu zemalja u koje građani mogu da putuju bez potrebe za karantinom po povratku u Irsku, a Poljska se ne nalazi na njoj.

Ostaje još da se vidi šta će po pitanju učešća reći Jermenija, Italija, Albanija i Portugalija.

🇵🇱 Poljaci predstavnika biraju 27. septembra

Domaćin ovogodišnje dečje Evrovizije, poljski javni emiter TVP, objavio je detalje oko nove sezone šoua Szansa na sukces — Eurowizja Junior 2020, preko kojeg će drugi put zaredom biti odabran njihov juniorski evrovizijski predstavnik.

Šou će se emitovati između 6. i 27. septembra u nepromenjenom formatu — tri polufinala i finale. U sve tri polufinalne večeri će se gledaocima predstaviti sedmoro talentovanih mališana koji će izvoditi pesme po izboru produkcije, a žiri, sačinjen od dvoje ili troje članova, odabraće po jednog kandidata iz sve tri emisije koji će se nadmetati u finalnoj emisiji.

U finalnoj emisiji, zakazanoj za 27. septembar, svih troje finalista će otpevati po dve pesme — jednu po izboru produkcije, i drugu, potencijalnu takmičarsku pesmu za odlazak na dečju Evroviziju. Odluku o pobedničkoj pesmi i izvođaču će donositi glasovi žirija i publike u omeru 50/50. U slučaju izjednačenog rezultata pobediće onaj kandidat koji bude imao više poena od strane žirija.

Sve polufinalne epizode „Šanse za uspeh“ biće snimane unapred, a finalna emisija će jednim delom biti snimana isto unapred, a drugim delom uživo, posmatrajući deo u kom treba da se objave rezultati.

🇺🇦 Ukrajinci predstavnika biraju u septembru

Ukrajinski javni emiter NSTU je objavio detalje oko trećeg uzastopnog onlajn nacionalnog finala za odabir svog predstavnika na Dečjoj pesmi Evrovizije u Varšavi. Od prethodna dva će se razlikovati po tome što će talentovani mališani uzrasta između 9 i 14 godina imati slobodu da se prijave sa originalno napisanom numerom ili sa obradom.

Svoje prijave će sva zainteresovana deca moći da šalju između 5. i 25. avgusta, a uz priložen video deca moraju da stave i heštag #uajesc2020. Kandidati koji sakupe najviše lajkova na jednom videu će imati šansu da se nađu među 11 finalista. Njihovi snimci biće dostupni 26. i 27. avgusta, kada će se i birati finalisti.

Od 28. avgusta do 4. septembra biće objavljena lista od 11 finalista, od čega će osmoro biti odabrano iz kategorije onih koji imaju originalnu pesmu, dvoje iz kategorije onih koji su se prijavili sa obradom svetskog hita, i jedan će biti kandidat sa najvećim brojem lajkova na sajtu junior.eurovision.ua.

Glasanje na navedenom sajtu će biti otvoreno 5, a zatvoreno 8. septembra. Uz internet-glasače će o pobedniku odlučivati i stručni žiri, a obe strane će imati po 50% udela u glasovima. Ime pobednika bi trebalo da bude poznato najkasnije do 12. septembra.

U slučaju da pobedi onaj ko je poslao originalnu pesmu, on će u Varšavu ići sa njom i biće dorađena aranžerski, a u slučaju da pobedi kandidat koji je poslao obradu, za njega će takmičarska pesma biti izabrana internim putem.