Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Melodifestivalen 2021. odstupa od karavanske forme. American Song Contest kreće krajem 2021

Najnoviji pregled evrovizijskih vesti posvećen je pripremama u seniorskoj konkurenciji, a u novom „evrovizijskom potpuriju“ vam otkrivamo šta se dešava u Švedskoj, Grčkoj i dalekim Sjedinjenim Američkim Državama.

🇸🇪 Melodifestivalen 2021 verovatno neće biti održan u karavanskoj formi

Kako javlja švedski tabloidni list Aftonbladet, Melodifestivalen sigurno 2021. neće biti održan u karavanskoj formi zbog epidemije izazvane kovidom-19, koja može da potraje do sledeće zime. Bio bi to prvi put od 2002, otkako je uspostavljen sadašnji format ovog nadmetanja, da Melodifestivalen ne putuje po gradovima širom Švedske, već bi se svih šest njegovih izdanja održalo u jednom većem privatnom televizijskom studiju ili u manjoj višefunkcionalnoj dvorani u prestoničkom Stokholmu, s obzirom na to da je javni emiter SVT odbacio mogućnost organizovanja Melodifestivalena u njihovim televizijskim studijima.

Ono što bi bila razlika u odnosu na prethodnog izdanja „Melodija“ jeste činjenica da bi se takmičenje organizovalo bez prisustva gledalaca ili sa ograničenim brojem gledalaca, posmatrajući činjenicu da je švedska vlada zabranila javna okupljanja veća od 50 ljudi.

Međutim, čelnici javnog emitera SVT su u saopštenju najavili da će konačna odluka po pitanju organizovanja „Melodija“ 2021. biti doneta u septembru.

Sa druge strane, SVT trenutno radi na pronalaženju prvog učesnika Melodifestivalena, koji će biti određen preko festivala P4 Nästa. Lista od osmoro finalista ovog radijskog festivala biće poznata 23. avgusta, a prvi učesnik biće poznat 12. septembra.

🇺🇲 American Song Contest startuje krajem 2021

Američki portal Variety je došao u posed informacija kako će izgledati American Song Contest, koji će sa održavanjem startovati krajem 2021, odn. šou će se odvijati između kraja novembra i početka januara. Pesme za ovo takmičenje odabraće specijalna selekciona komisija koju će činiti muzički profesionalci iz različitih sfera i muzičkih žanrova sa prostora SAD; njima će u odabiru pomagati velike muzičke zvezde sa prostora SAD, ugledni članovi muzičke industrije i, naravno, gledaoci. Izvođači koji budu odabrani za American Song Contest dolaziće iz svih pedeset država koje su u sastavu Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što bude odabrano svih 50 izvođača, održaće se serija polufinalnih nadmetanja širom gradova SAD, te veliko finale, koje će biti održano u jednom gradu, baš kao i švedski Melodifestivalen, uzimajući u obzir činjenicu da će Krister Bjerkman preuzeti poziciju supervizora American Song Contesta čim završi misiju sa Melodifestivalenom naredne 2021.

Dela koja budu konkurisala za učešće moraju ispunjavati standarde Evrovizije, u šta se uračunava i čuveno pravilo „tri minuta“, a maksimalan broj izvođača koji može biti prisutan na sceni je šest, baš kao i na pravoj Pesmi Evrovizije.

Nije zgoreg podsetiti da su dugih 15 godina trajali napori da Pesma Evrovizije dođe i na američko tržište. Naime, još 2006. godine je En-Bi-Si (NBC) prvi put otkupio prava na američku verziju takmičenja, ali da su je vrlo brzo izgubili jer se nisu posvetili pripremama.

🇬🇷 Preminuo Agatonas Jakovidis, grčki predstavnik iz 2013

Izvođač tradicionalne grčke muzike Agatonas Jakovidis, koji je svoju domovinu predstavljao 2013. godine u Malmeu u duetu sa grupom „Koza Mostra“, izvodeći pesmu Alcohol is free, preminuo je u 65. godini u Solunu od posledica srčanog udara. Rođen je u Evangelismosu 1955. godine i bio je dete izbeglica. Bio je samouki muzičar i počeo je da nastupa 1973. godine, da bi 1977. izdao svoj prvi album. Širom Grčke je postao poznat po izvođenju pesama u stilu rebetiko.

Evrovizijskoj publici je ostao upamćen upravo po nastupu sa grupom „Koza Mostra“ u Malmeu 2013. Tada su Grcima doneli najuspešniji plasman u prethodnoj dekadi — 6. mesto, što će ujedno za sada ostati i njihov poslednji evrovizijski TOP 10 plasman.

Ranije tokom ove godine je sa svojim kolegama muzičarima odao počast svim obolelima od kovida-19, tako što je održao koncert na ulazu u solunsku bolnicu, kako bi odao zahvalnost medicinskim radnicima.