ESC-potpourri

Gruzini u potragu za predstavnikom kreću 11. septembra. Brojna poznata imena u žiriju poljske „Šanse za uspeh“

Kako pripreme za dečji Evrosong u Varšavi sve više odmiču, tako se i približava broj informacija koje se tiču priprema za ovo prestižno pevačko takmičenje dece. Šta se to novo dešava u Portugaliji, Ukrajini, Gruziji, Kazahstanu i u redovima ovogodišnjih domaćina Poljaka, saznajte u narednim redovima.

🇵🇹 Portugalci potvrdili svoje šesto pojavljivanje

Trinaesta država koja je potvrdila svoje pojavljivanje na dečjoj Evroviziji u Varšavi je Portugalija. Još uvek nije definisano kako će javni emiter RTP odabrati svog predstavnika, ali može se očekivati da i ove godine predstavnik i pesma budu izabrani interno.

Ostaje još da se vidi šta će po pitanju pojavljivanja na 18. dečjem Evrosongu reći Italija, Jermenija i Albanija.

🇬🇪 Gruzini u potragu za predstavnikom kreću 11. septembra

Gruzinski javni emiter GPB objavio je da će treća sezona muzičkog rijalitija Ranina konačno startovati 11. septembra. Iako su prethodnih godina među prvima birali svog juniorskog aduta, situacija sa kovidom-19 je uticala na to da će i oni sa izborom svog izaslanika ove godine krenuti tek u septembru.

Format će ostati isti kao i u prethodne dve sezone: osam eliminacionih emisija, polufinale i finale. U prvih osam eliminacionih izdanja, koja će biti podeljena u po dva dela u kojima će se predstavljati po petoro kandidata, takmičari će izvoditi pesme po izboru produkcije u skladu sa tematikom večeri. Žiri, koji će u svakom izdanju ove emisije funkcionisati u različitom sastavu, ocenjivaće svih 10 kandidata i petoro najboljih iz svih osam epizoda će otići u polufinale, odakle će se troje najboljih kvalifikovati za finalnu emisiju u kojoj će se boriti za 14. juniorskog evrovizijskog predstavnika.

Nije zgoreg podsetiti da će kroz treće izdanje šoua Ranina proći sledećih desetoro mališana:

  • Sesil Turmanidze
  • Veronika Šamugija
  • Sandra Gadelija
  • Rati Gelovan
  • Gio Gogijašvili
  • Marta Kevelidze
  • Nikoloz Redit
  • Šio Kavsadze
  • Nija Kničkijašvili
  • Lela Kvenijašvili

🇰🇿 Kazahstanci odabrali 30 najboljih kandidata od 684 prijavljenih

Kazahstanska televizija „Habar“ objavila je da su tokom desetodnevnog konkursa za izbor svog predstavnika na dečjoj Evroviziji stigle rekordne 684 prijave. Od toga je 30-člana selekciona komisija odabrala 30 najboljih pesama koje su ušle u uži izbor, od kojih će za nacionalno finale, zakazano za 26. septembar, gledaoci odabrati 12.

Lista od 30 polufinalista je objavljena 21. avgusta u 20 časova po lokalnom vremenu na sajtu jevision.khabar.kzNjihove pesme biće objavljene 24. avgusta, kada će biti otvorene i linije za glasanje koje će trajati do 31. avgusta.

🇺🇦 Maksim Tkačuk diskvalifikovan sa ukrajinskog izbora

I dok Ukrajinci biraju 11 najboljih koji će se naći u velikom finalu onlajn-selekcije, dogodilo se i to da je jedan takmičar diskvalifikovan zbog nepoštovanja pravila „Ne Krim, ne Rusija“. U pitanju je Maksim Tkačuk, za koga se sve donedavno nije znalo da je početkom ove godine pobedio na takmičenju „Zvezde Albiona“ u Londonu sa izvođenjem sovjetske narodne pesme Smuglyanka, zbog čega je Tkačuk bio meta lokalnih medija jer su ga predstavnici stranke „Svoboda“ maltretirali zbog ovakvog postupka, koji je za ukrajinski narod bio apsolutno neprihvatljiv.

Koga nema, bez njega se može, pa tako i Ukrajinci nastavljaju sa organizacijom svog izbora. Između 26. i 27. avgusta biće objavljeni svi snimci koji će ući u obzir za glasanje. Između 28. avgusta i 4. septembra biće objavljena lista od 11 finalista, od čega će osmoro njih biti oni koji imaju originalne pesme, dvoje onih koji su se prijavili s obradama i jedan koji ima najviše lajkova na sajtu junior.eurovision.ua.

Posetioci interneta će za finaliste moći da glasaju između 5. i 8. septembra. Finalisti koji su se prijavili sa originalnim kompozicijama će doraditi aranžerski svoje takmičarske pesme, dok će oni koji su se prijavili bez pesme dobiti od produkcije pesmu namenski skrojenu po njihovom izboru i snimiti je.

Do sada su čelnici javnog emitera NSTU predstavili na oficijelnom Jutjub kanalu listu od 17 do sada prijavljenih kandidata.

🇵🇱 Brojna poznata imena u žiriju poljskog izbora

Za sam kraj smo sačuvali jednu vedru temu koja se odnosi na to kako domaćini Poljaci biraju svog predstavnika. Snimljene su sve tri polufinalne epizode šoua „Šansa za uspeh“ koje će gledaoci imati priliku da vide 6, 13. i 20. septembra. U svakoj od tri do sada snimljene epizode će se naći po tri člana žirija, što znači da će njihov sastav biti rotirajući.

Nama su zanimljivi ljudi koji su imali veze sa Evrovizijom i koji će ocenjivati talentovane mališane. Tako će u drugoj epizodi, zakazanoj za 13. septembar, u žiriju sedeti: Mihal Višnjevski (predstavljao je Poljsku na Evrovizijama u Rigi 2003. i Atini 2006. kao član sastava „Ich Troje“), Kleo (učestvovala je 2014. godine u Kopenhagenu) i di-džej i producent Gromi (učestovao 2018. godine u Lisabonu).

U trećoj epizodi, koja je na programu 20. septembra, u žiriju će uz prošlogodišnju juniorsku evrovizijsku predstavnicu i pobednicu Viki Gabor sedeti i prva poljska seniorska evrovizijska predstavnica Edita Gornjak (1994), kao i Pjotr Rubik, jedan od autora poljske juniorske evrovizijske pesme Nie zapomnij iz 2016.

U svakom od tri snimljena polufinalna izdanja takmičiće se po sedmoro talentovanih mališana, od čega će po jedan iz svake epizode ići u finalnu, koja je na programu 27. septembra.