Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Razmatraju se dve alternative za organizaciju Evrovizije 2021

Kakve planove za odabire novih evrovizijskih pesama i predstavnika imaju Bugarska, Norveška i Albanija? Ko će biti novi šef azerbejdžanske evrovizijske delegacije? Kakve alternative razmatraju Holanđani za organizaciju Evrovizije 2021? Da li će Kazahstan i tzv. samoproglašena država Kosovo ugledati evrovizijsku scenu 2021? Saznajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija”.

🇳🇱 Razmatraju se dve alternative za organizaciju Evrovizije 2021

Direktorka dešavanja pod okriljem EBU Nađa Burkhart, govorila je za švajcarski javni emiter frankofonog govornog područje RTS o tome kakvi planovi za organizaciju Evrosonga 2021. postoje. Izjavila je da će Evrosong u Roterdamu sigurno biti održan, te da će mogućnost onlajn-nadmetanja biti odbačena. Tim povodom je izjavila sledeće:

— Radimo sa drugim organizacijama, kako sa sportskim, tako i sa članovima EBU, kao što je npr. Bi-Bi-Si, o tome kako oni planiraju organizaciju kulturno-zabavno-sportskih priredbi za narednu godinu. Na taj način ćemo doći do elemenata koje još nismo uzeli u obzir.

Najveći problem u celoj ovoj priči jeste restrikcija putovanja, koja varira od države do države, u zavisnosti od broja zaraženih od kovida-19:

— U stvari, kopiramo ono što se u ovom trenutku događa: preko noći države silaze sa tzv. crvene liste ili se stavljaju na nju. Mi možemo negde da otputujemo i već idući dan nam se stavlja zabrana povratka u matičnu zemlju. Moramo da menjamo planove u poslednjem trenutku.

Na sve to je ona dodala:

— Ono što me najviše zanima jeste brzina prebacivanja s jednog scenarija na drugi, odn. koliko lako se možemo s jedne verzije prebaciti na drugu u poslednjem trenutku, i to je ono što trenutno brine organizatore.

Iz njenih reči se može zaključiti da postoje dve opcije za organizaciju Evrovizije u Roterdamu 2021: jedna je da se održava na isti način kao i do sada, a druga je da će pandemija i dalje biti u toku i da će festival biti održan pod restrikcijama, što će zavisiti i od domaćina Holandije, i od država koje žele da se nadmeću.

🇦🇱 Albanci krenuli u potragu za pesmama za 59. „Festival pesama“

Albanski javni servis RTSH je 14. avgusta krenuo u potragu za pesmama koje će biti izvedene na 59. izdanju tradicionalnog festivala Festivali i këngës, zakazanom za decembar. Konkurs će se odvijati do 2. oktobra, a prijave će autori moći da podnesu na adresu Radio Tirane ili da pošalju na sledeću mejl-adresu: festival@rtsh.al.

Prema ranijim najavama, preko „Festivala pesama“ biće izabran i izvođač i pesma koja će biti izvedena na Evroviziji u Roterdamu 2021.

🇦🇿 Isa Melikov novi šef azerbejdžanske delegacije

Azerbejdžanski portal 12xal objavio je da će evrovizijski iskusan producent i kompozitor Isa Melikov biti novi šef azerbejdžanske delegacije za sezonu 2020/2021. Njegov prvi zadatak na toj funkciji biće da odabere novu pesmu za planiranog evrovizijskog aduta za 2021. Samiru Efendi.

Isa Melikov je evrovizijskoj publici poznat kao jedan od autora pobedničke pesme iz 2011. Running scared, a učestvovao je i u realizaciji sledećih uspešnih azerbejdžanskih evrovizijskih pesama i na juniorskom i na seniorskom nadmetanju: Always (Evrosong 2009. u Moskvi kao producent), bio je koautor Dihadžine pesme Skeletons iz 2017, učestvovao je u stvaranju juniorske azerbejdžanske evrovizijske pesme I wanna be like you iz 2018, a osmislio je i nastup Čingizu Mustafejevu za prošlogodišnje takmičenje u Tel Avivu.

🇧🇬 Bugari krenuli u potragu za novom evrovizijskom pesmom

Bugarski javni emiter BNT je u saradnji sa producentskim kućama Ligna Studios, Symphonix International i Ostereo krenuo u potragu za novom evrovizijskom pesmom Viktorije Georgijeve. Događaj zvan The Black Sea Eurovision Songwriting Camp 2020 je obuhvatao i dva koncerta održana 21. avgusta u Primorskom i 22. avgusta u Burgasu na kojem su pored navedene nesuđene učesnice za 2020. i planirane za 2021. nastupile i brojne evrovizijske zvezde poput planiranog nemačkog evrovizijskog predstavnika za 2020. Bena Doliča i trećeplasiranog iz Lisabona 2018. Sesara Sampsona.

Pored bivših evrovizijskih zvezda, gosti su bili i poznati muzički producenti i tekstopisci koji su dostavljali ideje za novu evrovizijsku pesmu Viktorije Georgijeve.

Celokupan muzički kamp će se odvijati do 26. avgusta, takođe u Primorskom i Burgasu, a svi zainteresovani prijavljeni autori će raditi u studijima smeštenim u kulturnom centru „Sea Casino“, prostorijama Radija Burgas i hotela Forest Beach u Primorskom.

🇰🇿 🇽🇰 Bez specijalnih pozivnica za Kazahstan i Kosovo u 2021

Kazahstan će ove godine treći put zaredom ugledati scenu dečjeg Evrosonga, te se postavlja pitanje: „Da li će ova srednjoazijska država dočekati svojih pet minuta da se pojavi i na seniorskoj sceni?“ Uprava EBU je u razgovoru za portal ESCXtra izdala saopštenje u kom su naveli da se ne planira dodeljivanje specijalne pozivnice za Kazahstan, kao i da isto tako Kosovu neće biti dodeljena specijalna pozivnica za učešće zbog toga što javni emiter RTK nije član EBU, ali da je RTK u svakom trenutku otvoren za pregovore sa EBU.

Kosovo se već jednom nadmetalo na takmičenjima pod okriljem EBU, i to 2011. godine na Evroviziji mladih plesača.

🇳🇴 Norvežani planiraju veliki i „snažan“ MGP za 2021

Izvršni producent norveškog Melodi Grand Prixa i šef norveške delegacije Stig Karlsen otkrio je detalje o organizaciji jednog od najstarijih evrovizijskih nacionalnih izbora. Naveo je da će se organizatori pridržavati svih mera koje bude propisala norveška vlada u zavisnosti od trajanja epidemije, ali da će šou biti velik i snažan zbog novih mogućnosti koji će doprineti stvaranju bliskog kontakta s gledaocima.

Format će biti isti kao i prethodne godine — pet regionalnih polufinala i nacionalno finale koji će biti emitovani subotom uveče. Trenutno javni emiter NRK nema definisane planove po pitanju broja gledalaca, zato što se čeka dopis vlade Norveške.