ESC-potpourri

Belgijanci imaju spremne potencijalne pesme. Šveđani kreću u potragu za učesnicima Melodifestivalena 2021

Šta se novo dešava u Belgiji po pitanju nove pesme sastava „Hooverphonic“? Da li su Šveđani krenuli u potragu za učesnicima Melodifestivalena? Kada grčka predstavnica ulazi u studio da snimi svoju novu evrovizijsku pesmu?

O svemu tome, kao i o tužnoj informaciji iz Danske, možete čitati u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇧🇪 Više od 20 pesama u opticaju za belgijske predstavnike

Nakon što je njihova nesuđena evrovizijska pesma Release me bila lepo prihvaćena kod evrovizijskih fanova, članovi belgijskog sastava „Hooverphonic“ su se bacili na pravljenje nove evrovizijske pesme s kojom će naredne godine ići u Roterdam. Kako je izjavio lider sastava Aleks Kalije, tokom ovog leta su uradili toliko stilski raznolikih pesama da mogu odjednom da objave tri nova albuma, a o potencijalnoj evrovizijskoj pesmi su rekli da je već spremna.

Na sve to se nadovezao njihov menadžment koji je izjavio da članovi grupe „Hooverphonic“ imaju više od 20 pripremljenih kompozicija, kao i da će se o onoj potencijalnoj tek razmatrati, jer prvo treba da se organizuje sastanak sa belgijskim emiterom sa holandskog govornog područja VRT.

🇬🇷 Stefanija u septembru snima novu evrovizijsku pesmu

Nakon što je grčki javni emiter ERT odlučio da nastavi saradnju s nesuđenom ovogodišnjom grčkom evrovizijskom predstavnicom Stefanijom i u 2021. godini, ona se najpre vratila u rodnu Holandiju gde je privela školovanje kraju i odmarala se, a u septembru će ući u studio da snimi svoju novu evrovizijsku pesmu koju su ponovo uradili Dimitris Kontopulos i producent poznat pod pseudonimom Arcade. Za sada nije poznato kada će biti predstavljana, ali raniji nagoveštaji idu u pravcu ka tome da već u novembru ugleda svetlost dana.

U isto vreme će Grčka morati da nađe i novog šefa delegacije zato što je dosadašnja šefica Marija Kofopulu, koja je u isto vreme bila i šef sektora za međunarodne odnose sa grčkim javnim emiterom ERT, dala ostavku.

🇸🇪 Šveđani krenuli u potragu za učesnicima Melodifestivalena 2021

Švedski javni emiter SVT je krenuo u potragu za idealnih 28 učesnika najvećeg nacionalnog evrovizijskog izbora — Melodifestivalen. Konkurs za zainteresovane izvođače i autore je otvoren 24. avgusta i biće završen 16. septembra u 23 sata i 59 minuta. Prijave će se odvijati preko sajta melodifestivalen.se.

Kao i do sada, 27 učesnika biće odabrano sa pozivnog i javnog konkursa, a 28. biće jedan od učesnika festivala P4 Nästa, čije je finale sa osmoro učesnika zakazano za 12. septembar.

Za jedno mesto koje vodi na Melodifestivalen boriće se (bez navođenja takmičarskih pesama):

  • Alicja Jern
  • Sana i Reb:bond
  • Amskeld
  • Nina Bring
  • grupa „Northlight“
  • Hilde i Erik
  • Julija Alfrida
  • Agnes Ren

🇩🇰 Preminula danska predstavnica iz 1966. Ula Pija

Danska predstavnica iz 1966. godine, džez pevačica Ula Pija, preminula je u subotu 22. avgusta u 75. godini života od kancera.

Karijeru je započela početkom šezdesetih godina prošlog veka kao pevačica u bendovima i orkestru. Sredinom te decenije je počela da nastupa sa džez muzičarem Finom Ciglerom, na čiji se predlog 1966. godine prijavila za Dansk Melodi Grand Prix, na kojem je 1966. godine pobedila s pesmom Stop — mens legen er go. S navedenom numerom je predstavljala Dansku na Evroviziji u Luksemburgu iste godine i učešće je završila na neslavnom 14. mestu u konkurenciji od 18 učesnika sa svega četiri osvojena poena. Nakon toga, Danci su se povukli sa takmičenja i nisu se vraćali sve do 1978. godine.

Nakon učešća na Evroviziji 1966, ubrzo je prestala sa nastupima.