ESC-potpourri

Kazahstanci i Maltežani objavili listu finalista. Spremna je alternativa za budućeg poljskog predstavnika

Dok se i dalje čekaju prvi putnici za dečju Evroviziju u Varšavi, svaki dan stižu nove vesti u vezi sa pripremama za 29. novembar. U ovom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam šta se to novo dešava kod domaćina Poljaka, Kazahstanaca, Maltežana i Holanđana.

🇵🇱 Spremno je alternativno rešenje za pobednika „Šanse za uspeh“

Poljski javni emiter TVP objavio je detalje oko organizacije nove sezone popularnog pevačkog takmičenja „Šansa za uspeh“ (Szansa na sukces) koja će biti emitovana od 6. do 27. septembra. Tačnije, novi detalji odnose se na koncepciju tematskih polufinalnih večeri, kao i o alternativi koja je spremna za pobednika juniorskog izdanja u slučaju otkazivanja dečje Evrovizije u Varšavi.

Prve tri epizode će imati različite teme, a u svakoj od te tri epizode će sastav žirija biti različit. Spisak tematskih večeri, kao i članove žirija u tim epizodama donosimo vam u narednim redovima:

 • 1. polufinale (6. septembar) | Međugeneracijski hitovi — u žiriju koji će komentarisati takmičare će se uz prošlogodišnju pobednicu dečjeg Evrosonga Viki Gabor naći i prva poljska seniorska evrovizijska predstavnica Edita Gornjak (1994), kao i kompozitor i tekstopisac Pjotr Rubik, jedan od autora poljske juniorske evrovizijske pesme Nie zapomnij iz 2016;
 • 2. polufinale (13. septembar) | Svetski hitovi koje ste slušali — u žiriju koji će komentarisati takmičare naći će se tri nekadašnja poljska seniorska evrovizijska predstavnika: Kleo (2014), di-džej i producent Gromi (2018) i Mihal Višnjevski (2003. i 2006. kao deo grupe „Ich Troje“);
 • 3. polufinale (20. septembar) | Pesme iz bajki — u žiriju će sedeti: David Kjatkovski, Marina Lučenko Ščensna i Kasja Laska.

Sve ostalo će se odvijati po već ustaljenom redosledu. Međutim, postoji i alternativno rešenje — u slučaju da dečja Evrovizija u Varšavi bude otkazana, što će umnogome zavisiti od nastavka epidemije virusa korona, kao i od odluka Italije, Jermenije i Albanije, pobednik juniorskog izdanja „Šanse za uspeh“ će nastupiti na festivalu u Opolu naredne godine.

🇲🇹 Maltežani objavili listu finalista

Malteški javni emiter PBS objavio je listu od 12 kandidata i njihovih takmičarskih kompozicija koje će biti u konkurenciji za odlazak na dečju Evroviziju u Varšavi:

 1. Lija Kauki | Anġli
 2. Lija Mifsud | Anywhere
 3. Ajzak Tom | Beside Me
 4. Maraja Čefai | Change the silence
 5. Čanel Monsinjor | Chasing sunsets
 6. Julan Lou i Đanluka Čilija | Deck of cards
 7. Kaja Gauder Kurmi | Made of stars
 8. Ema Kutadžar | Modern-day Cinderella
 9. Aneka Kseri | Moving
 10. Zaira Mifsud i Eksenija Samat | Only live once
 11. Mikela Karuana | Replay
 12. Majkl Bartolo Kirkop | The child from inside

Najpoznatije ime sa spiska svakako je malteški juniorski evrovizijski predstavnik iz 2017. godine Đanluka Čilija.

Tokom prve dve sedmice u septembru, izabrani kandidati će pred žirijem izvesti svoje takmičarske kompozicije. Njihova snimljena izvođenja biće emitovana od sredine septembra na kanalima malteške televizije TVM i na njihovim propratnim stranicama na društvenim mrežama kako bi imali prilike da glasaju za njih. I žiri i gledaoci će imati po 50% udela u raspodeli glasova, a pobednik će biti poznat krajem septembra.

🇰🇿 Kazahstanski finalisti su…

Kazahstanska televizija „Habar“ objavila je listu od 12 srećnika koji su zadobili najviše poverenja posetilaca njihovog sajta koji su imali prilike da glasaju za 30 polufinalista njihovog nacionalnog izbora. U pitanju su:

 1. Islam Sajpolda
 2. Adija Burhanova
 3. Ajdana Žumažan
 4. Akšibek Manarbekizi
 5. Kamila Gaziskizi
 6. Ajim Mukitanova
 7. Mahinur Tursunova
 8. Sanija Altinbekizi
 9. Ajkerim Tleubek
 10. Jan Maksim
 11. Karakat Bašanova
 12. Nuršat Kusanova

U periodu između 26. i 31. avgusta stiglo je 650.000 glasova gledalaca. Najviše simpatija stekla je Islam Sajpolda sa 34.543 glasova, dok se iza nje našla Adija Burhanova sa 34.105 glasova.

Veliko finale kazahstanskog izbora zakazano je za 26. septembar.

🇳🇱 Dankan Lorens u žiriju holandskog izbora

Holandski javni emiter AVROTROS objavio je listu članova seniorskog i juniorskog žirija koji će uz gledaoce odlučivati o pobedniku nacionalnog izbora Junior Songfestival 2020 zakazanog za 26. septembar u Areni „Ahoy“ u Roterdamu.

U seniorskom žiriju će se uz poslednjeg evrovizijskog pobednika Dankana Lorensa naći i: pevačica, tekstopisac i jutjuberka Ema Hesters, kao i reper Roni Fleks. Juniorski deo žirija će sačinjavati prošlogodišnji juniorski evrovizijski predstavnik Mateu (Matje), kao i članice sastava „6Times“, koje su na prošlogodišnjem izdanju Junior Songfestivala zauzele vicešampionsku poziciju.

Sve tri strane će imati po 33% udela u proglašenju pobednika. Voditelji Junior Songfestivala 2020 će biti Romi Monteiro i Badi Veder.